Hlavné jedláRecepty

Recept na steak Diana

Hoci sa môže zdať byť príprava chutného steaku náročná, s týmto receptom sa vám to určite podarí.

Suroviny

  • 4 ks 400 g hovädzieho filé (vcelku)
  • 200 g masla
  • worcestrová omáčka
  • 2 šalotky
  • 50 g šampiňónov alebo gaštanov
  • niekoľko vetvičiek tymiánu
  • 1 zväzok pažítky
  • 50 ml whisky (napr. Madeiry)
  • 150 ml smotany na varenie
  • 160 ml hovädzieho vývaru

Postup

  1. Každý kus hovädzieho mäsa dôkladne okoreňte z oboch strán.
  2. Na rozpálenú panvicu pridajte časť masla a trochu olivového oleja.
  3. Keď je olej horúci, vložte steak na panvicu a niekoľko minút s ním nehýbte (v závislosti od hrúbky a preferovanej prepečenosti).
  4. Po opečení mäsa z jednej strany ho otočte a rovnaký čas opekajte aj druhú stranu. Následne vyberte steak z panvice.
  5. Postup opakujte s každým kusom.
  6. Cibuľu nakrájajte veľmi najemno v kuchynskom robote. Do panvice na steaky prihoďte ešte trochu masla a pridajte nadrobno nakrájanú šalotku, vetvičky tymiánu a nakrájané huby.
  7. Zeleninu na panvici premiešajte, aby sa neprichytila.
  8. Pridajte Madeiru a zmes zapáľte. Keď plameň utíchne, pridajte hovädzí vývar a worcestrovú omáčku.
  9. Pridajte smotanu a priveďte do varu. Dochuťte soľou a korením.
  10. Steak podávajte s veľkou porciou omáčky a posypte pažítkou.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang