
Hoci sa môže zdať byť príprava chutného steaku náročná, s týmto receptom sa vám to určite podarí.
Suroviny
- 4 ks 400 g hovädzieho filé (vcelku)
- 200 g masla
- worcestrová omáčka
- 2 šalotky
- 50 g šampiňónov alebo gaštanov
- niekoľko vetvičiek tymiánu
- 1 zväzok pažítky
- 50 ml whisky (napr. Madeiry)
- 150 ml smotany na varenie
- 160 ml hovädzieho vývaru
Postup
- Každý kus hovädzieho mäsa dôkladne okoreňte z oboch strán.
- Na rozpálenú panvicu pridajte časť masla a trochu olivového oleja.
- Keď je olej horúci, vložte steak na panvicu a niekoľko minút s ním nehýbte (v závislosti od hrúbky a preferovanej prepečenosti).
- Po opečení mäsa z jednej strany ho otočte a rovnaký čas opekajte aj druhú stranu. Následne vyberte steak z panvice.
- Postup opakujte s každým kusom.
- Cibuľu nakrájajte veľmi najemno v kuchynskom robote. Do panvice na steaky prihoďte ešte trochu masla a pridajte nadrobno nakrájanú šalotku, vetvičky tymiánu a nakrájané huby.
- Zeleninu na panvici premiešajte, aby sa neprichytila.
- Pridajte Madeiru a zmes zapáľte. Keď plameň utíchne, pridajte hovädzí vývar a worcestrovú omáčku.
- Pridajte smotanu a priveďte do varu. Dochuťte soľou a korením.
- Steak podávajte s veľkou porciou omáčky a posypte pažítkou.