Šťuka dusená na bielom víne – recept

Suroviny

  • 800g očisteného
  • vykosteného a stiahnutého mäsa zo šťuky
  • 60g masla
  • 100g očistených šampiňónov
  • 2dl bieleho vína
  • 2dl silného rybieho vývaru
  • 30g múčneho masla
  • 1 žĺtok
  • 3dl kyslej hustej smotany
  • soľ
  • mleté čierne korenie.

Postup

Očistené mäso najskôr opláchneme, osušíme a pokrájame na porcie. Potom osolíme, okoreníme a na rozohriatom masle z obidvoch strán opečieme. Opečené porcie mäsa zo šťuky zalejeme horúcim vývarom a vínom. Šampiňóny pokrájame na plátky, pridáme k mäsu, zakryjeme pokrývkou a necháme dusiť približne 15 minút.

Ak je už mäso zo šťuky udusené, tak ho vyberieme zo šťavy a šťavu necháme vyvariť na polovičné množstvo. Potom ju zahustíme múčnym maslom a dôkladne prevaríme. Nakoniec v smotane rozšľaháme žĺtko, zjemníme ňou omáčku a poriadne prehrejeme.

Po zjemnení už omáčku nesmieme variť, pretože varením sa žĺtok zrazí. Šťuku dusenú na bielom víne podávame s varenými zemiakmi, ktoré posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.