Recepty

Šťuka v bielom – recept

Suroviny

  • ¾ až 1 kg šťuky
  • 200 g masla
  • 2 poháre bieleho vína
  • 1 lyžica octu
  • 2 mrkvy
  • 2 cibule
  • 1 petržlen
  • 2 bobkové listy
  • štipka tymianu
  • soľ
  • celé ale aj mleté čierne korenie
  • ½ šálky posekanej cibule
  • petržlenová vňať

Postup

Biele víno s vodou a octom, ktoré sme nechali zovrieť a ku ktorému sme pridali taktiež mrkvu, rozkrájanú cibuľu, 2 bobkové listy, tymian, celé čierne koreniny, soľ varíme najmenej 30 minút, následne precedíme a necháme vychladnúť.

Šťuku, ktorú sme vložili do vaničky na mriežku na varenia rýb, zalejeme odvarom a to tak, aby v ňom bola celá ponorená.

Prudko ju povaríme a po chvíľke ju zakryjeme, stíšime a varíme približne 30 minút. Zatiaľ si pripravíme omáčku a to tak, že do hrnca dáme pol šálky cibule, ktorú sme nakrájali jemne, pohár bieleho vína, soľ, koreniny a necháme variť.

Potom nádobu vložíme do vodného kúpeľa a pridávame malé kúsky masla, pričom omáčku stále šľaháme. Omáčka sa nesmie zraziť a preto je dôležité, aby sme ju včas odstavili. Omáčka počas varenia zväčšuje objem a tiež musí byť trošku spenená.

Ak sa nám ryba dovarila, tak ju necháme odkvapkať, položíme na misu a dozdobíme kúskami citróna a petržlenovou vňaťou. Omáčku podávame osobitne.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang