Suroviny
- ¾ až 1 kg šťuky
- 200 g masla
- 2 poháre bieleho vína
- 1 lyžica octu
- 2 mrkvy
- 2 cibule
- 1 petržlen
- 2 bobkové listy
- štipka tymianu
- soľ
- celé ale aj mleté čierne korenie
- ½ šálky posekanej cibule
- petržlenová vňať
Postup
Biele víno s vodou a octom, ktoré sme nechali zovrieť a ku ktorému sme pridali taktiež mrkvu, rozkrájanú cibuľu, 2 bobkové listy, tymian, celé čierne koreniny, soľ varíme najmenej 30 minút, následne precedíme a necháme vychladnúť.
Šťuku, ktorú sme vložili do vaničky na mriežku na varenia rýb, zalejeme odvarom a to tak, aby v ňom bola celá ponorená.
Prudko ju povaríme a po chvíľke ju zakryjeme, stíšime a varíme približne 30 minút. Zatiaľ si pripravíme omáčku a to tak, že do hrnca dáme pol šálky cibule, ktorú sme nakrájali jemne, pohár bieleho vína, soľ, koreniny a necháme variť.
Potom nádobu vložíme do vodného kúpeľa a pridávame malé kúsky masla, pričom omáčku stále šľaháme. Omáčka sa nesmie zraziť a preto je dôležité, aby sme ju včas odstavili. Omáčka počas varenia zväčšuje objem a tiež musí byť trošku spenená.
Ak sa nám ryba dovarila, tak ju necháme odkvapkať, položíme na misu a dozdobíme kúskami citróna a petržlenovou vňaťou. Omáčku podávame osobitne.