Švédsky teľací závitok – recept

Suroviny

  • 400g teľacieho stehna bez kostí
  • 60g tuku
  • 20g hladkej múky
  • 1dl kyslej smotany
  • voda alebo vývar soľ

Na plnku potrebujeme :

  • 20g čerstvého masla
  • 1 vajce uvarené na tvrdo
  • 1 žĺtok
  • 20g sardel
  • 60g šampiňónov a soľ

Postup

Teľacie stehno očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájame na rezne. Tie naklepeme, okrajové blany narežeme a osolíme. Pripravíme si plnku a to tak, že v porcelánovej miske vymiešame do peny väčšiu časť masla, pridáme pretretý žĺtok uvarený natvrdo a surový žĺtok.

Tiež pridáme taktiež na drobné kúsky posekaný bielok z vajca uvareného na tvrdo a pretreté sardely. Šampiňóny nasekáme jemne a na zvyšku masla ich udusíme. Aj tie pridáme k zmesi a všetko poriadne premiešame.

Touto plnkou potrieme rezne, zvinieme, spevníme špáradlami a na rozohriatom tuku zo všetkých strán opečieme. Potom podlejeme vlažnou vodou , prípadne vývarom, prikryjeme pokrývkou a dusíme do mäkka, pričom závitky občasne polievame vlastnou šťavou a obraciame.

Počas dusenia podľa potreby dolievame vodu , prípadne vývar. Ak sú závitky mäkké, tak ich vyberieme, šťavu zaprášime múkou, zalejeme buď vodou , prípadne vývarom a poriadne povaríme. Nakoniec šťavu dochutíme kyslou smotanou a precedíme ju na hotové závitky.

Ešte všetko spoločne povaríme a zjemníme čerstvým surovým maslom. Švédske teľacie závitky podávame so zemiakmi či ryžou.