Vegan/Vegetarian

Tempeh na dvoch druhoch špenátu a červenej ryži -recept

Tempeh predstavuje vynikajúci zdroj hodnotného proteínu bez cholesterolu. Tento fermentovaný sójový produkt sa často nachádza vo vegánskej a makrobiotickej kuchyni, pričom v našom recepte sa snúbi s čerstvým šalátom. Červená ryža dodá jedlu orechový nádych a poskytuje dôležité vitamíny a minerály ako železo, zinok alebo horčík.

Prísady

  • 200 g tempehu
  • 1 hrsť červenej ryže
  • 2 hrste čerstvého špenátu
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 polievková lyžica čierneho sezamu
  • štipka morskej soli

Výživové hodnoty:

  • Energia: 519 kcal; uhľohydráty: 43,5 g; bielkoviny: 42,7 g, tuk: 24,5 g

Postup

V hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Pridáme do nej ryžu a prikrytú na strednom plameni varíme asi 20 minút. V panvici rozpálime kokosový olej, na ktorom opečieme plátky tempehu, aby nadobudli zlatistý odtieň. Medzitým umyjeme špenát a osušíme ho utierkou. Polovicu špenátu nadrobno posekáme, jemne posolíme a spolu s cesnakom opečieme v druhej panvici. Zvyšné špenátové listy servírujeme čerstvé.

Servírovanie

Na špenátové listy naložíme ryžu a na ňu naservírujeme opečený špenát. Okolo ryže naaranžujeme opečené plátky tempehu. Na záver v panvici opečieme sezamové semienka s trochou morskej soli a posypeme nimi jedlo. Sladká sójová omáčka perfektne doplní tento pokrm.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang