Tmavý tekvicový chlieb

Tmavý tekvicový chlieb

350 g celozrnnej pšeničnej múky, 100 g špaldovej múky, 50 g ražnej múky, 7 g sušeného droždia, 100 g tekvicových semienok, asi 300 ml vody, 25 g rasce, 1 lyžička soli, sezamové semienka na obalenie

Vo väčšej miske zmiešame všetky druhy múky, droždie, semienka, rascu, soľ a všetko zalejeme  teplou vodou. Cesto dobre   spracujeme a podľa potreby ešte pridáme trocha vody. Necháme dve hodiny kysnúť, znova spracujeme a vytvarujeme bochník,   ktorý obalíme v sezamových semienkach. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte hodinu kysnúť.  Vložíme do predhriatej rúry a upečieme dozlatista.

ruzna-seminka-pro-ptacky-4810097

Delena strava – Tmavý tekvicový chlieb a Egyptský chlieb

Egyptský chlieb

250 g celozrnnej pšeničnej múky, 1/2 lyžičky soli, voda podľa potreby

Z múky, soli a vody vypracujeme stredne tuhé cesto, z ktorého vytvarujeme bochníček. Položíme ho na plech vyložený papierom   na pečenie a necháme do druhého dňa odpočinúť. Pred pečením urobíme na bochníčku nožom zárez, vložíme do stredne  predhriatej rúry a  asi hodinu pečieme. Potom chlieb vyberieme a necháme vychladnúť. Tento chlieb je výborný ako príloha k zeleninovým šalátom alebo so syrom ricotta, lučinou apod.

Tento chlieb najlepšie chutí čerstvý, lebo rýchlo tvrdne.

Autorka: Jarmila Mandžuková