Tmavý tekvicový chlieb, Egyptský chlieb – recept

Tmavý tekvicový chlieb

Suroviny:

  • 350 g celozrnnej pšeničnej múky,
  • 100 g špaldovej múky,
  • 50 g ražnej múky,
  • 7 g sušeného droždia,
  • 100 g tekvicových semienok,
  • 300 ml vody,
  • 25 g rasce,
  • 1 lyžička soli,
  • sezamové semienka na obalenie

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame všetky druhy múky, droždie, semienka, rascu, soľ a všetko zalejeme  teplou vodou. Cesto dobre   spracujeme a podľa potreby ešte pridáme trocha vody.

Necháme dve hodiny kysnúť, znova spracujeme a vytvarujeme bochník,   ktorý obalíme v sezamových semienkach. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte hodinu kysnúť.  Vložíme do predhriatej rúry a upečieme dozlatista.

Egyptský chlieb

Suroviny:

  • 250 g celozrnnej pšeničnej múky,
  • 1/2 lyžičky soli,
  • voda podľa potreby

Postup:

Z múky, soli a vody vypracujeme stredne tuhé cesto, z ktorého vytvarujeme bochníček. Položíme ho na plech vyložený papierom   na pečenie a necháme do druhého dňa odpočinúť.

Pred pečením urobíme na bochníčku nožom zárez, vložíme do stredne  predhriatej rúry a  asi hodinu pečieme. Potom chlieb vyberieme a necháme vychladnúť.

Tento chlieb je výborný ako príloha k zeleninovým šalátom alebo so syrom ricotta, lučinou apod.

Tento chlieb najlepšie chutí čerstvý, lebo rýchlo tvrdne.