Hlávky slnečníc otáčajúce sa za slnkom inšpirovali nielen Vincenta van Gogha. Slnečnicové, ale aj iné semiačka nás priviedli k ďalšiemu mimoriadne chutnému a zdravému receptu.
Potrebujeme:
- 1 tofu / my kupujeme naložené tofu vo vode, či v náleve, v Rakúsku v Hofer-i. Je oveľa šťavnatejšie a hlavne vyrobené v Rakúsku z domácej sóje /
- mix semiačok (slnečnicové, tekvicové, sezam,…)
- vajíčko
- múka
- celozrnná strúhanka (môže byť aj obyčajná)
- ryža natural
- šalát
- cherry paradajky
- čerstvý tymián
- olej
- hnedý cukor
- soľ a korenie
Najprv si pripravíme natural ryžu tradičným spôsobom. Necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme a pridáme do nej opláchnutú ryžu.
Natural ryžu varíme približne 25 minút a radšej vo väčšom množstve vody, ktorú potom zlejeme.
Tofu naložené vo vode si dôkladne osušíme v papierových utierkach a potom ho ešte obalíme do hrubšej vrstvy papierových utierok a zaťažíme cca na 15 minúť ťažším predmetom. Napr. hrubou kuchárskou knihou.
Nakrájame ho na plátky, ktoré osolíme a postupne obaľujeme v trojobale: múka, jemne posolené a okorenené vajíčko a zmes na drobno nesekaných semiačok. Obalené kúsky tofu potom opražíme na kokosovom tuku alebo oleji.
Tofu podávame s ryžou, ľadovým šalátom a karamelizovanými cherry paradajkami. Tie si len podusíme na oleji s hnedým cukrom s balsamikom, čerstvým tymiánom a ochutíme soľou a korením.
Zdravotnícke okienko
Tofu má málo kalórií, je bohatým zdrojom železa a neobsahuje žiaden cholesterol. To, že semiačka sú zdravé a obsahujú veľa vitamínov všetci vieme. Tekvicové semiačka by sme mali pridávať do jedál častejšie. Sú ideálne ako prevencia proti chrípke.
Slnečnicové semená sú veľmi vhodné pre športovcov. Obsahujú totiž vitamíny, ktoré chránia svalstvo pred poškodením. Sezam zas podporuje pamäť a pôsobí antidepresívne. Tomu sa hovorí malé, ale plné sily.