Ľahké a výživné guličky z údeného tofu, ktoré odporúčame aj k špagetám doplnené trebárs paradajkovou omáčkou.
Potrebujeme
- údené tofu (250 g)
- stredne veľkú cukinu
- 3 mrkvy
- 2 polievkové lyžice tahini
- vajíčko
- červenú cibuľu
- cca 50 g syra parmezánového typu (napr. Dziugas)
- bazalku ( najlepšie čerstvú)
- celozrnnú strúhanku
- slnečnicové semiačka
Najprv si pripravíme zeleninovú podstielku. Umyjeme si cukinu, očistíme mrkvy a nakrájame na tenšie plátky.
Tie naukladáme do keramického pekáča , alebo kľudne aj na menší plech a dobre posolíme, aby sa cukina trošku vypotila a stratila prípadnú horkastú chuť.
Ako druhý krok nakrájame cibuľu na drobno a osmažíme na panvici na troche kokosového tuku alebo oleja. Pridáme za veľkú hrsť slnečnicových semiačok, ktoré spolu s cibuľom dosmažíme do zlatova, aby uvolnili vôňu.
Rúru si dáme predhriať na 220 stupňov.
Údené tofu rozdrobíme do misky, kam pridáme aj ostatné ingrediencie: tahini, vajíčko, cca polku šálky nastrúhaného syra, cca 2 – 3 polievkové lyžice celozrnnej strúhanky, opraženú cibuľku so slnečnicovými semiačkami a natrhané bazalkové lískty. Ochutíme soľou, korením a dobre premiešame. Zo zmesy tvarujeme guľky v priemere cca 3-4 cm.
Guličky poukladáme na zeleninovú podstielku a dáme piecť na cca 30 min, kým povrch guličiek nechytí zlatú farbu.