Recepty

Údené guličky na zeleninovej podstielke – recept

Ľahké a výživné guličky z údeného tofu, ktoré odporúčame aj k špagetám doplnené trebárs paradajkovou omáčkou.

Potrebujeme

  • údené tofu (250 g)
  • stredne veľkú cukinu
  • 3 mrkvy
  • 2 polievkové lyžice tahini
  • vajíčko
  • červenú cibuľu
  • cca 50 g syra parmezánového typu (napr. Dziugas)
  • bazalku ( najlepšie čerstvú)
  • celozrnnú strúhanku
  • slnečnicové semiačka

Najprv si pripravíme zeleninovú podstielku. Umyjeme si cukinu, očistíme mrkvy a nakrájame na tenšie plátky.

Tie naukladáme do keramického pekáča , alebo kľudne aj na menší plech a dobre posolíme, aby sa cukina trošku vypotila a stratila prípadnú horkastú chuť.

Ako druhý krok nakrájame cibuľu na drobno a osmažíme na panvici na troche kokosového tuku alebo oleja. Pridáme za veľkú hrsť slnečnicových semiačok, ktoré spolu s cibuľom dosmažíme do zlatova, aby uvolnili vôňu.

Rúru si dáme predhriať na 220 stupňov.

Údené tofu rozdrobíme do misky, kam pridáme aj ostatné ingrediencie: tahini, vajíčko, cca polku šálky nastrúhaného syra, cca 2 – 3 polievkové lyžice celozrnnej strúhanky, opraženú cibuľku so slnečnicovými semiačkami a natrhané bazalkové lískty. Ochutíme soľou, korením a dobre premiešame. Zo zmesy tvarujeme guľky v priemere cca 3-4 cm.

Guličky poukladáme na zeleninovú podstielku a dáme piecť na cca 30 min, kým povrch guličiek nechytí zlatú farbu.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang