Pripravíme si vývar na kapra. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme šalotku bez šupky prerezanú na polovicu, 1 čerstvý bobkový list a trochu octu. Všetko necháme zovrieť.
Kapra jemne narežeme, aby lepšie prenikli arómy do neho a vložíme do hrnca s vriacou vodou, ktorú odstavíme a kapra v nej necháme pošírovať.
Na panvicu so slnečnicovým olejom pridáme perníkové korenie, ktoré len jemne opečieme, aby nebolo príliš aromatické.
Pridáme nakrájané sušené slivky, mandle, orechy, hrozienka a všetko jemne opečieme.
Do panvice pridáme 3 naberačky vývaru, v ktorom sa kapor pošíroval a všetko zalejeme čiernym pivom.
Na koniec pridáme trochu medu a necháme zredukovať, aby nám vznikol jemný sirup.
Omáčku zahustíme 1 PL slivkového lekváru a miešame na miernom ohni.
Z hrnca preložíme pošírovaného kapra do omáčky a chvíľu povaríme, aby všetky arómy do neho prešli.
Servírujeme, filety kapra polejeme omáčkou a ozdobíme bobkovým listom.