Potrebné prísady:
Cesto:
- 350g hladkej múky,
- 150ml mlieka,
- 30g droždia,
- 60g masla,
- 1 vajce,
- 50g kryštálového cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru.
Plnka:
- 200ml mlieka,
- 70g cukru,
- 250g orechov,
- 80g piškót,
- 1 PL medu,
- 1-2 PL rumu,
- lekvár.
Poleva:
- 150g práškového cukru,
- 2 PL oleja,
- 4 PL vody.
Postup prípravy:
Cesto: Polovicu mlieka zohrejeme, dáme do misy, rozmiešame v ňom za lyžičku múky, droždie a necháme nakysnúť. Vajce vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridáme maslo, zvyšné mlieko a múku. Spolu s kváskom spracujeme na hladké cesto. Prikryté ho necháme odležať asi 20 minút.
Plnka: Mlieko uvaríme s cukrom, do horúceho vmiešame pomleté orechy a piškóty, tekutý med a napokon rum.
Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme plnkou a pevne zvinieme. Závin rozdelíme na polovice a obe pozdĺžne prekrojíme. Položíme ich reznou plochou nahor spletieme dva pletence, konce pritlačíme.
Uložíme ich tesne k sebe na vymastený plech do tvaru venca a upečieme. Vychladnuté pletence natrieme najprv horúcim lekvárom a potom tenkou vrstvou polevy.
Poleva: Cukor vymiešame s olejom a horúcou vodou dohladka.