Vianočný orechový pletenec – recept

Potrebné prísady:

Cesto:

  • 350g hladkej múky,
  • 150ml mlieka,
  • 30g droždia,
  • 60g masla,
  • 1 vajce,
  • 50g kryštálového cukru,
  • 1 balíček vanilkového cukru.

Plnka:

  • 200ml mlieka,
  • 70g cukru,
  • 250g orechov,
  • 80g piškót,
  • 1 PL medu,
  • 1-2 PL rumu,
  • lekvár.

Poleva:

  • 150g práškového cukru,
  • 2 PL oleja,
  • 4 PL vody.

Postup prípravy:

Cesto: Polovicu mlieka zohrejeme, dáme do misy, rozmiešame v ňom za lyžičku múky, droždie a necháme nakysnúť. Vajce vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridáme maslo, zvyšné mlieko a múku. Spolu s kváskom spracujeme na hladké cesto. Prikryté ho necháme odležať asi 20 minút.

Plnka: Mlieko uvaríme s cukrom, do horúceho vmiešame pomleté orechy a piškóty, tekutý med a napokon rum.

Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme plnkou a pevne zvinieme. Závin rozdelíme na polovice a obe pozdĺžne prekrojíme. Položíme ich reznou plochou nahor spletieme dva pletence, konce pritlačíme.

Uložíme ich tesne k sebe na vymastený plech do tvaru venca a upečieme. Vychladnuté pletence natrieme najprv horúcim lekvárom a potom tenkou vrstvou polevy.

Poleva: Cukor vymiešame s olejom a horúcou vodou dohladka.

Publikované
Kategorizované ako Recepty