Recepty

Výživná musaka s pečenými batátmi a baklažánom

Vonku je krásne sychravé jesenné počasie. Ako stvorené pre jedlo, ktoré nás zvnútra pekne zahreje. Aspoň tak tvrdí tradičná čínska medicína. Batáty nám vraj ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a vďaka vysokému zastúpeniu vitamínov a minerálov sa batát nazýva aj „štartér“ imunity.

Dôležité je aj to, že v spojitosti s lahodným pečeným baklažánom a ostatnými ingredienciami vytvára vynikajúce voňavé jedlo.

… tak, už sme  nasypali aj sýkorkám do búdky, môžeme sa pustiť do varenia.

Čas prípravy: 30 min. / čas pečenia: 30 + 30 min.

Recept pre 4 – 6 osôb

Potrebujeme:

  • 2 veľké sladké zemiaky (batáty)
  • 1 väčší baklažán
  • 1 balenie sójového granulátu (150 g)
  • 1 konzervu lúpaných krájaných paradajok
  • 1 veľkú polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 sójovú smotanu (200 ml)
  • 100 g slaného syra (feta)
  • štipka mletého muškátového orieška
  • sušený bujón
  • korenie, soľ, olej
  • petržlenová vňať na ozdobu

Batáty ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Rovnako na kolieska nakrájame aj baklažán, tie ale pokojne môžu byť o niečo tenšie. Batáty aj baklažán posolíme a cca 5 min. počkáme, kým sa baklažán nezačne potiť. Potom obe zeleninky pokoreníme, pokvapkáme olejom a dáme piecť na cca 30 min. do rozohriatej rúry na 22o stupňov. Baklažán bude pravdepodobne potrebovať menej, tak naň pre istotu sem tam hoďte očko.

Medzičasom uvaríme sójový granulát podľa návodu, v rozpustenom zeleninovom bujóne.  Keď máme sóju hotovú, necháme ju dobre odtiecť v sítku, aby nebola moc nasiaknutá vodou.

Na panvici na troche oleja zľahka osmažíme cesnak a pridáme krájané paradajky, 1 pol. lyžičku pretlaku, štipku mletého muškátového orieška a trošku soli. Keď nám paradajková zmes začne bublať, pridáme sójový granulát, dobre premiešame a necháme chvíľku odstáť. Medzičasom by sme už mohli mať hotové upečené batáty a baklažán. Môžeme sa teda pustiť do vrstvenia.

Do jénskej misy alebo vyššieho plechu, ktorý si trošku vytrieme olejom nasledovne vrstvíme baklažán, batáty, paradajkovú zmes, baklažán, batáty a paradajkovú zmes.

Na záver všetko prelejeme sójovou smotanou do ktorej pred zaliatím rozdrobíme syr a okoreníme ju čiernym korením.

Pečieme pri 220 stupňoch cca 30 min. alebo pokiaľ nezačne povrch chytať miestami hnedkastú farbu.

Servírujeme ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťkou.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang