Zapečené kurča – recept

Suroviny

  • 1 väčšie kurča
  • 3 vajcia
  • 250g šampiňónov
  • 250 ml čerstvej smotany
  • 50g ementálu
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica polohrubej múky
  • 2 karotky
  • 2 malé cibule
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 bobkový list.

Postup

Kuracie droby vložíme do 500 ml vody spoločne taktiež s karotkami, cibuľami a bobkovým listom. Osolíme, okoreníme a varíme približne hod. Kurča rozštvrtíme a po hodine ho vložíme do vývaru a varíme okolo pol hodiny.

Pripravíme zápražku, ktorú urobíme z masla a múky. Podlejeme ju precedeným vývarom a povaríme. Umyté a osušené šampiňóny jemne posekáme a podusíme na masle.

Pridáme k nim zápražku a povaríme približne 10 minút. 3 žĺtky rozmiešame so smotanou a nalejeme ich do zápražky až vtedy, keď ju odstavíme z ohňa. Kurča dáme do ohňovzdornej misy, zalejeme omáčkou. Ešte posypeme strúhaným ementálom a dáme do rúry zapiecť.