Závin zo zemiakov – recept

Suroviny

  • 250 g múky
  • 500 g zemiakov
  • 60 g nastrúhaného syra
  • 1 vajce
  • 4 lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 lyžice strúhanky
  • soľ.

Postup

Zemiaky uvaríme, vychladnuté olúpeme a prepasírujeme. Pridáme múku, vajce, 1 lyžicu oleja a štipku soli. Zamiesime cesto, ktoré natenko rozvaľkáme. Na zvyšnom oleji opražíme nakrájanú cibuľu a strúhanku.

Opražnú cibuľu a strúhanku rozotrieme na cesto a posypeme syrom. Cesto zvinieme a omotáme vlhkým obrusom. Zabalené cesto varíme vo vriacej osolenej vode približne 20 minút.

Potom ho vyberieme a vychladnuté nakrájame na plátky hrubé asi 1 až 2 cm. Podávame ako prílohu k pikantným mäsitým jedlám a k divine.