Zeleninové čipsy sú zdravou alternatívou pochúťok zo supermarketu. Vysušte surovú zeleninu pri nízkej teplote v sušičke potravín a dostanete nielen chrumkavé čipsy, ale zachováte tiež dôležité živiny a minerály. Okrem lahodnej chuti vás poteší aj príjemná vôňa tejto vegetariánskej pochúťky.
Suroviny
- 1 cvikla
- 3 batáty
- 4 mrkvy
- 3 jablká
- ½ kelu
- 250 g kyslej smotany
- Soľ a korenie
- Kari
Postup
Očistite batáty, cviklu, mrkvy aj jablko a nakrájajte ich na tenké plátky alebo krúžky. Následne blanšírujte predpripravené batáty a mrkvy. Odstráňte stopku kelu, roztiahnite listy a celé ich očistite.
Nadišiel čas umiestniť surové čipsy s trochou soli a korenia do sušičky. Podľa chuti môžete, samozrejme, dochutiť aj inými alternatívami – napríklad jablkové krúžky chutia skvelo s kari korením. Čipsy nechajte cca 10 hodín sušiť pri teplote 60 °C.
Na dip k čipsom zmiešajte kyslú smotanu s čerstvo nasekaným kôprom. Dochutiť ho môžete citrónovou šťavou, soľou a korením. Hotovo, vaša zdravá pochúťka je na svete!