Suroviny
- 2 kg-3 kg šalátových zemiakov (stredné)
- 400 g-500 g majonézy
- 350 g maďarskej zeleninovej zmesi s paprikou a kukuricou
- 6-8 ks strených kyslých uhoriek
- 1 ks strednej cibule (aj malá cibuľa podľa chuti)
- 1 ks surovej mrkvy
- 5-6 polievkové lyžice cukru (podľa vlastnej chuti)
- soľ
- trocha vegety
- mleté čierne korenie
Postup
Umyjeme zemiaky a dáme ich do hrnca uvariť do mäkká (nie rozvariť),medzi tým,ako sa uvaria pripravíme si misu, v ktorej si šalát urobíme. Dáme si variť maďarskú zeleninovú zmes s paprikou a kukuricou do malého hrnca (nesolíme).
Do mysy si postrúhame 1ks mrkvy, 1ks strednej cibule porežeme na drobné kocky ,(alebo postrúhame),6-8ks stredne kyslých uhoriek narežeme na drobné kocky.
Uvarenú maďarskú zeleninovú zmes precedíme cez sitko a uložíme si ju do menšej misky. Ak sa zemiaky uvarili necháme ich v studenej vode postať a vychladiť. Potom ich ošúpeme a na drobno pokrájame a pridáme do misy, kde máme pripravené všetky zmesi.
Pridáme celú majonézu, trocha vegety a mletého čierneho korenia, trochu osolíme a dáme 5-6 polievkových lyžíc cukru (podľa vlastnej chuti) a nakoniec vysypeme zeleninovú zmes,ktorú sme mali odloženú v menšej miske.
Dôležitá je voda, ktorá sa pridáva (iba jedna majonézová prázdna fľaška,ktorú sme vysypali do šalátu) sa vyleje na celú zmes. Potom sa všetko spolu dôkladne premieša a ak je trošku hustý, tak pridáme trochu šťavy z kyslej uhorky, ktorá dodá dobrú chuť.
Hotový šalát necháme vychladnúť,trošku postať a potom uložiť do misy na uskladnenie. Šalát podávame pri sviatočných príležitostiach, ktorý ozdobíme na pripravenej mise podľa vlastných predstáv aj s inými prílohami,ako sú šalát z kyslej červenej kapusty,alebo podľa vlastného výberu spolu ako prílohu k rôznym vyprážaným mäsám.