Dezerty

Jemné medvedie labky – recept

Sladké medvedie labky zvyčajne pozostávajú z dvoch vrstiev chrumkavých sušienok so sladkou náplňou uprostred. Sušienkové cesto sa často ochucuje vanilkou alebo kakaovým práškom, aby sa dosiahla jemná chuť. Náplň sa môže líšiť, no bežne sa vyrába z čokolády, jahôd alebo matcha (zelený čaj).


Obsah článku


Charakteristickým znakom sladkých medvedích labiek je ich rozkošný tvar. Cesto na sušienky sa starostlivo formuje do malých kúskov v tvare labky s potlačou labiek a medvedích pazúrov. Vďaka tomuto zmyslu pre detail sú vizuálne príťažlivé pre deti aj dospelých.

Tieto rozkošné pochúťky sa často vychutnávajú ako občerstvenie, dezert alebo na namáčanie do mandľového fondue.

Medvedie labky – recept

Či už nie niekto fanúšikom roztomilých pochúťok, milovníkom všetkého sladkého alebo jednoducho chcete vyskúšať jedinečný a lahodný snack, medvedie labky sú tou správnou voľbou aj pre ich vysoký obsah sacharidov.

Dajú sa vychutnať so šálkou čaju, alžírskej kávy alebo horúcej čokolády.

Ingrediencie:

Na cesto na sušienky:
1 a ¾ šálky hladkej múky
½ šálky nesoleného masla, zmäknutého
¼ šálky kryštálového cukru
1 žĺtok
1 lyžička vanilkového extraktu
štipka soli

Na náplň:
½ šálky čokoládovej, jahodovej, matcha nátierky alebo náplne podľa vlastného výberu

Na ozdobu (nepovinné):
Rozpustená čokoláda alebo poleva na nakreslenie labiek a pazúrikov

Postup na medvedie labky

  1. V miske zmiešame zmäknuté maslo a kryštálový cukor, kým nezískame ľahkú a nadýchanú konzistenciu.
  2. Pridáme žĺtok a vanilkový extrakt, potom miešame, kým sa všetko dobre nespojí.
  3. Do misy s maslovou zmesou preosejeme hladkú múku a soľ. Miešame, kým sa cesto nespojí a nevytvorí hladkú guľu. Ak sa nám zdá cesto príliš lepkavé, dáme ho asi na 30 minút do chladničky, aby sa s ním lepšie manipulovalo.
  4. Predhrejeme rúru na 175 °C a plech vyložíme papierom na pečenie.
  5. Na jemne pomúčenej ploche rozvaľkáme cesto. Na tvarovanie sušienok použijeme vykrajovačku v tvare medvedej labky alebo okrúhlu vykrajovačku. Sušienky uložíme na pripravený plech.
  6. Pečieme približne 10–12 minút, alebo kým nie sú na okrajoch ľahko zlatisté. Potom ich vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
  7. Po vychladnutí nanesieme na spodnú stranu jednej sušienky čajovú lyžičku vybranej ochutenej náplne. Priklopíme druhou sušienkou spodnou stranou nadol, aby sme vytvorili sendvič. Tento postup zopakujeme so všetkými sušienkami.
  8. (Voliteľné) – Ak chceme pridať detaily labiek a pazúrikov, roztopíme čokoládu alebo pripravíme polevu podľa návodu. Pomocou malého vrecúška s odstrihnutým rohom nakreslíme na vrch sušienok labky a pazúriky.
  9. Pred podávaním necháme čokoládu alebo polevu úplne stuhnúť (cca 30–60 minút podľa teploty prostredia).
  10. Po stuhnutí sú domáce sladké medvedie labky pripravené na vychutnanie. Skladujeme ich vo vzduchotesnej nádobe, aby si zachovali čerstvosť.

TIP: Pri príchutiach a zdobení môžeme byť kreatívni. Na náplň môžeme použiť rôzne ochutené nátierky a dokonca experimentovať s farebnou polevou alebo posýpkou, aby boli sladké medvedie labky ešte atraktívnejšie.

Medvedie labky sú vizuálne príťažlivé nielen pre deti, ale aj dospelých

Plnky do medvedích labiek

Ako je vyššie spomenuté, medvedie labky sa dajú plniť rôznymi plnkami. Avšak, ak by niekoho nič kreatívne nenapadalo, tu nájde zopár tipov a odporúčaní.

  • Čokoládová ganache:
    • Vyrobiť hladkú a krémovú čokoládovú náplň tak, že človek rozpustí svoju obľúbenú čokoládu a zmieša ju s rovnakým množstvom teplej smotany.
    • Pred použitím ako náplň ju nechá vychladnúť a zhustnúť.
  • Ovocný džem:
    • Medzi vrstvy sušienok natrieť vrstvu obľúbeného ovocného džemu, napríklad jahodového, malinového alebo marhuľového. Ovocná sladkosť dodá džemom výraznú chuť.
  • Nutella:
    • Na klasickú a poctivú náplň použiť Nutellu alebo inú čokoládovo-orieškovú nátierku.
    • Jej bohatá a krémová konzistencia sa dokonale spája s cestom na sušienky.
  • Arašidové maslo:
    • Ak je niekto fanúšikom arašidového masla, natrie medzi sušienky štedrú vrstvu krémového alebo chrumkavého arašidového masla.
    • Dodá im orechovú a slanú chuť.
  • Karamelová omáčka:
    • Sušienky pokvapkáme vrstvou domácej alebo kúpenej karamelovej omáčky. Sladkosť karamelu a jeho bohatá chuť vytvárajú dekadentnú náplň.
  • Matcha krém:
    • Z prášku matcha, práškového cukru a kokosového alebo sójového mlieka vyšľaháme hladký krém s príchuťou matcha.
    • Sladkým medvedím labkám dodá jedinečnú a živú chuť.
  • Ovocný kompót:
    • Zvaríme svoje obľúbené ovocie s trochou cukru a vody a vytvoríme lahodný ovocný kompót.
    • Pred natretím na sušienky ho necháme vychladnúť, aby sme získali ovocnú a mierne trpkú náplň.
  • Citrónový tvaroh:
    • Vyšľaháme kyslý citrónový tvaroh, ktorý rozotrieme medzi vrstvy sušienok.
    • Jasná citrusová chuť dodá sladkým medvedím labkám osviežujúci nádych.

Zopár tipov na polevy sa dá nájsť aj v recepte na muffiny s polevou alebo pri kávovej roláde.

Medvedie labky stačí obohatiť dokonalou plnkou podľa vlastného gusta .

Na slovíčko o pôvode medvedích labiek

Medvedie labky patria medzi tradičné vianočné pečivo strednej Európy, najmä na Slovensku a v Česku, no ich pôvod siaha hlbšie do rakúsko-uhorskej cukrárskej tradície. Prvé zmienky o podobnom type pečiva sa objavujú už v 19. storočí, keď sa začali používať liatinové alebo cínové formičky so vzorom pripomínajúcim labku medveďa. Ich názov vznikol práve podľa tvaru – polkruhové rebrovanie evokuje odtlačok laby.

Pôvodný recept bol jednoduchý a vychádzal z dostupných surovín: mleté orechy, maslo, cukor, múka a kakao. V minulosti sa orechy často zbierali z vlastných záhrad, čo dodávalo pečivu domácu a autentickú chuť. Medvedie labky sa tradične pripravovali najmä pred Vianocami, pretože vydržali dlho čerstvé a ich chuť sa časom ešte zvýraznila.

Hoci sa dnes pečú po celom svete v rôznych variáciách – od orechových až po kokosové – zachovali si svoje miesto ako symbol nostalgie a rodinnej pohody. Zaujímavé je, že podobné tvarované formičkové pečivo nájdeme aj v Nemecku či Rakúsku, no pod inými názvami a s mierne odlišnými receptúrami.

Piecť dobroty a tráviť čas s ratolesťami je dokonalým spojením dvoch príjemných činností.

Laskonky orechové – recept

Ak si niekto pri príprave medvedích labiek zamiloval vôňu vlašských orechov a sladké čaro domáceho pečenia, určite ho poteší aj tento recept na laskonky. Laskonky patria medzi ikonické orechové dezerty, ktoré majú svoje miesto na sviatočných stoloch, svadbách či rodinných oslavách. Ich krehké bielkové cesto, jemný orechový nádych a lahodný krém tvoria dokonalú kombináciu chutí a textúr.

Pri ich príprave je neoceniteľnou pomôckou forma na laskonky, ktorá zabezpečí typický oválny tvar a ostré hrany, aké poznáme z cukrární.

Suroviny

Pralinková pasta
175 g vlašských orechov (napr. Alesto)
125 g kryštálového cukru (Belbake)
1 lyžička slnečnicového oleja (Vita D’or)

Laskonky
180 g bielkov
320 g kryštálového cukru (Belbake)
100 g práškového cukru (Belbake)
180 g mletých vlašských orechov (Alesto)

Krém
250 ml mlieka (Pilos)
40 g kryštálového cukru (Belbake)
1 celé vajíčko
1 žĺtok
15 g Zlatého klasu
15 g hladkej múky (Belbake)
190 g masla (Pilos)

Postup

1. Pralinková pasta

  1. Vlašské orechy rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 8 minút, kým nezozlatnú.
  2. V hrnci necháme skaramelizovať cukor, pridáme orechy a premiešame.
  3. Zmes vylejeme späť na plech a necháme vychladnúť.
  4. Polovicu orechov rozmixujeme na jemnú griláž, druhú polovicu na hladkú pastu.
  5. 💡 Tip: Počas mixovania sa z orechov uvoľňuje olej, čo pomáha vytvoriť pastu. Ak chceme proces urýchliť, pridáme lyžičku slnečnicového oleja.

2. Laskonky

  1. Bielky s kryštálovým cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Ešte teplé ich v mixéri vyšľaháme na tuhý sneh.
  3. Zašľaháme práškový cukor a mleté orechy.
  4. Pomocou formy na laskonky nanášame zmes na plech vystlaný papierom na pečenie. Stierkou zarovnáme a formu opatrne zdvihneme, aby ostali ostré hrany.
  5. Pred pečením necháme laskonky krátko zaschnúť.
  6. Pečieme pri 120 °C 15 minút, potom teplotu znížime na 80 °C a dosúšame ešte asi 30 minút. Sú hotové, keď sa ľahko odlepujú od papiera.

3. Krém

  1. Mlieko dáme variť s polovicou cukru.
  2. V miske rozmiešame zvyšný cukor, vajíčko, žĺtok, Zlatý klas a múku.
  3. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding (varte aspoň 3 minúty).
  4. Puding prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  5. Maslo vyšľaháme do peny, postupne pridávame puding a pralinkovú pastu, nakoniec vmiešame griláž.

4. Plnenie

Do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou naplníme krém a zlepíme ním dve polovice orechových laskoniek.

Ak už niekto zvládol medvedie labky, má výborný základ aj na tento recept na orechové laskonky. Práca s orechovým cestom, správne vyšľahanie bielkov a jemné zaobchádzanie s formou sú kľúčové pri oboch dezertoch. Pri laskonkách však vstupuje do hry forma na laskonky, ktorá zaručí ich typický vzhľad a profesionálny efekt.

Kokosové laskonky s karamelovým krémom

Jemné kokosové laskonky plnené lahodným karamelovým krémom sú skutočnou klasikou medzi sviatočnými zákuskami. Krehký kokosový korpus a nadýchaná sladká plnka vytvárajú dokonalú chuťovú kombináciu, ktorej sa nedá odolať.

Suroviny

Na cesto:
6 bielkov
330 g kryštálového cukru
100 g práškového cukru
170 g strúhaného kokosu

Na plnku:
1 plechovka karamelového Salka
500 g masla

Postup prípravy

1. Príprava cesta
Bielky s kryštálovým cukrom šľaháme nad parou, kým nevznikne tuhý a lesklý sneh (približne 15 minút). Hotový sneh necháme mierne vychladnúť a následne doň zľahka vmiešame strúhaný kokos zmiešaný s práškovým cukrom.

2. Formovanie a pečenie
Na plech vystlaný papierom na pečenie položíme šablónu na laskonky. Lyžicou naplníme otvory pripraveným cestom, povrch uhladíme stierkou a šablónu opatrne odstránime. Tento postup opakujeme, až kým nespotrebujeme celé cesto. Laskonky pečieme pri teplote 130 °C asi 15 minút, potom teplotu znížime na 80 °C, pootvoríme dvierka rúry a sušíme približne 30 minút. Správne upečené laskonky sa ľahko odlepujú od papiera.

3. Príprava krému
Maslo vyšľaháme do peny a po častiach doň pridávame karamelové Salko. Šľaháme, kým nezískame hladký a nadýchaný krém.

4. Plnenie a dokončenie
Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou a nanesieme ho na spodnú časť jednej laskonky. Priklopíme druhou laskonkou a jemne pritlačíme.

Hotové kokosové laskonky necháme aspoň niekoľko hodín odležať, aby sa chute prepojili a korpus získal tú správnu krehkosť.

Kategorie:

Dezerty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang