Recepty

Recept na holandskú omáčku

Tento lahodný recept je hotový za 40 minút a z nižšie uvedených ingrediencií môžete obslúžiť 1 osobu.

Ingrediencie

  • 300 g nesoleného masla
  • 2 veľké žĺtky
  • 2 lyžice studenej vody
  • 1 lyžice scedenej čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy, podľa chuti aj viac
  • 1 lyžička soli
  • čerstvo mleté biele korenie alebo štipka kajenského korenia

Postup

  1. V panvici na miernom ohni úplne rozpusťte maslo. Odstavte panvicu z ohňa a nechajte ju 5 minút bokom. Bielu penu, ktorá vystúpi na povrch masla, odoberte a zlikvidujte.
  2. Číre zlatisté maslo opatrne naberte alebo prelejte do nádoby s výlevkou. Dávajte pozor, aby ste nepridali mliečne tuhé látky a vodnatú tekutinu na dne panvice. Maslo odložte na teplé miesto.
  3. Stredne veľký hrniec naplňte niekoľkými centimetrami vody a na miernom ohni priveďte do varu.
  4. V teplu-vzdornej miske zmiešajte žĺtky a studenú vodu. Šľahajte, kým žĺtky nebudú svetlé a spenené. Misku postavte nad vriacu vodu a neustále a intenzívne šľahajte, kým žĺtky nezhustnú, približne 3 až 4 minúty.
  5. Ak sa vajcia začnú miešať alebo sa zmes varí veľmi rýchlo alebo je príliš horúca, odstráňte misku z ohňa a šľahajte, aby vychladla. Odstráňte vajcia z ohňa a 30 sekúnd šľahajte, aby mierne vychladli.
  6. Odstráňte panvicu z ohňa a postavte misu nad horúcu vodu. Pomaly prilievajte maslo do vajec za stáleho šľahania.
  7. Vmiešajte citrónovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti. (Ak je omáčka veľmi hustá, pridajte niekoľko kvapiek teplej vody na úpravu konzistencie, aby bola krémová a ľahká.)
  8. Podávajte ihneď alebo holandskú omáčku uchovávajte v malej miske postavenej nad teplou, ale nie horúcou vodou asi 30 minút alebo v zohriatej termoske asi hodinu.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang