Hlavné jedláRecepty

Cestíčko na obaľovanie – recept

Obaľovanie v cestíčku je obľúbenou metódou prípravy jedál v rôznych prostrediach, od anglickej tresky obalenej v pivnom cestíčku cez južanského sumca obaleného v kukuričnej múke až po japonskú zeleninu tempura a americké cibuľové krúžky.

Cesto na obaľovanie sa používa na prípravu pokrmov, ktoré sú vhodné na vyprážanie, fritovanie alebo rýchlu prípravu na plochom grile. V najzákladnejšej podobe sú obaľovacie cestíčka zmesou tekutiny a múky, no kuchári často pridávajú vajcia a koreniny, aby zvýšili chuť obaľovacieho cesta.

Existujú viaceré typy cestíčka na obaľovanie. Tu sú tie základné:

Pivné cestíčko

Tempura – japonské cestíčko

Cestíčko z kukuričnej múky

Obyčajné cestíčko z pšeničnej múky

Slovenské haruľové cestíčko

Nižšie sú recepty na všetky obľúbené cestíčka, od základných receptov bežne využívaných v slovenskej kuchyni až po japonskú tempuru.

Recept na základné cestíčko na obaľovanie

Toto univerzálne cesto použite na obalenie a vyprážanie rýb, kuracieho mäsa alebo dokonca syr halloumi. Tekutú časť možno pripraviť z vody z vodovodu, perlivej vody alebo dokonca z piva.

Ingrediencie na základné cestíčko na obaľovanie:
💠 250 g hladkej múky
💠 300 ml studenej vody
💠 1 liter slnečnicového alebo rastlinného oleja na vyprážanie
💠 soľ

Postup na základné cestíčko na obaľovanie

1️⃣Vezmeme veľkú misu a pridáme múku a ½ lyžičky soli. Prešľaháme, aby sa soľ zapracovala. Pridáme vodu a šľaháme, kým cesto nie je úplne hladké a múka úplne spojená.

2️⃣ Vezmeme olej a nalejeme ho do veľkého robustného hrnca s vysokými stenami. Zahrievame ho na silnom ohni, kým nedosiahne teplotu 200 °C.

3️⃣ Ak chceme vyprážať rôzne suroviny, namočíme ich do cesta, necháme prebytočné množstvo stiecť a opatrne ich vložíme do horúceho oleja. Smaíme, kým cesto nie je sýto zlatohnedé a chrumkavé.

4️⃣ Vyprážané jedlá budú pravdepodobne plávať na povrchu oleja, keď sa upečú. Pred podávaním ich vyberieme z oleja pomocou dierkovanej lyžice a položíme na kuchynskú utierku. Posypeme trochou morskej soli, aby zostali chrumkavé.

5️⃣ Cesto sa dobre neuchováva a najlepšie je pripraviť ho tesne pred použitím.

    Univerzálne cestíčko na obaľovanie sa dá použiť na mäso i zeleninu.

    Univerzálne cestíčko na rybu, kura či zeleninu – recept

    Dobré cesto je také, ktoré dobre priľne k jedlu a zostane chrumkavé aj po opustení horúceho oleja. Tento recept na cesto takéto vlastnosti má. Tajnou prísadou je mlieko.

    Podobne ako vajcia, aj bielkoviny v mlieku pôsobia ako priľnavé látky, ktoré umožňujú spojenie s mäsom, rybou alebo zeleninou.

    Ingrediencie na univerzálne cestíčko:
    💠 1 šálka hladkej múky
    💠 1 lyžička prášku do pečiva
    💠 1/2 lyžičky soli
    💠 1/2 šálky mlieka
    💠 1/2 šálky vody

    Postup na univerzálne cestíčko

    1️⃣ Zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ.

    2️⃣ Pomaly pridáme mlieko a vodu a šľaháme, kým cesto nebude hladké.

    3️⃣ Ponoríme rybu alebo kurča do cesta a necháme prebytočné množstvo odkvapkať.

    4️⃣ Smažíme do zlatista.

      Cibuľové krúžky v cestíčku chutia nielen pivárom.

      Základný recept na cibuľové krúžky

      Jedným z najznámejších jedál, pri ktorých sa používa obaľovacie cestíčko, sú cibuľové krúžky. Pripravte si ich doma. Tieto chrumkavé kúsky si možno pripraviť s niekoľkými ingredienciami zo špajze – kľúčom k naozaj ľahkému cestíčku je perlivá voda.

      Ingrediencie na cibuľové krúžky:

      • 1 veľká cibuľa nakrájaná na 1 cm plátky, kolieska oddelené
      • arašidový olej na vyprážanie
      • 150 g hladkej múky
      • 180 ml perlivej vody

      Postup na cibuľové krúžky

      1️⃣ Cibuľu nakrájame na kolieska široké asi 1 cm. Oddelíme jednotlivé krúžky.

      2️⃣ V panvici rozohrejeme olej na 180 °C – nemala by byť plná viac ako do 1/3.

      3️⃣ Medzitým dáme do misky múku a perlivú vodu a výdatne ich okoreníme. Vyšľaháme spolu, aby sme vytvorili cesto.

      4️⃣ V cestíčku obalíme malú dávku cibuľových krúžkov. Opatrne ich vložíme do horúceho oleja a smažíme, kým nie sú chrumkavé a zlatisté, približne 2-3 minúty.

      5️⃣ Vyberieme ich pomocou štrbinovej lyžice a položíme na kuchynskú utierku, aby sa osušili. Postup opakujeme so zvyšnou cibuľou a cestíčkom.

        Recept na pivné cestíčko na obaľovanie

        Obľúbené a často používané je aj pivné cestíčko. Pripravte si ho podľa tohto jednoduchého receptu. Je výborné aj ako obmena pri recepte na Cordon Bleu.

        Ingrediencie na pivné cestíčko na obaľovanie:
        💠 225 g hladkej múky
        💠 1/2 prášku do pečiva
        💠 štipka soli
        💠 300 ml svetlého piva

        Postup na pivné cestíčko na obaľovanie

        1️⃣ Múku, prášok do pečiva a soľ spoločne premiešame.

        2️⃣ Postupne pridávame do piva, až získame konzistenciu smotany.

        3️⃣ V cestíčku obaľujeme mäso, prípadne zeleninu a vysmážame.

          Jedál obalených v chrumkavom cestíčku sa nemusíme vzdať ani vtedy, ak dodržiavame bezlepkovú diétu.

          Cestíčko sa obaľovanie sa dá pripraviť aj v bezlepkovej verzii.

          Bezlepkové cestíčko na vyprážanie – recept

          Tajomstvo nadýchaného cestíčka z bezlepkovej múky je v použití perlivej vody.

          Ingrediencie na bezlepkové cestíčko na vyprážanie:
          💠 1 šálka bezlepkovej múky
          💠 ½ šálky perlivej vody
          💠 1 vajce (rozšľahané)
          💠 ¼ šálky kukuričného škrobu

          Postup na bezlepkové cestíčko na vyprážanie

          Zmiešame zmes múky, perlivú vodu, kukuričný škrob a rozšľahané vajce.

          1️⃣ Cesto necháme 15 minút odpočívať.

          2️⃣ V cestíčku obalíme ryby, kuracie mäso alebo cibuľové krúžky.

          3️⃣ Smažíme na oleji podľa vlastného výberu v liatinovej panvici alebo vo fritéze.

            V japonských reštauráciách po celom svete sa podáva jedlo obalené v cestíčku tempura. V týchto reštauráciách obyčajne nájdete napríklad aj maki sushi. Tempura je zábavné a jednoduché si ho pripraviť aj doma. Ide o rýchly recept, ktorý je najlepší, keď sa smaží hneď po zmiešaní cesta a potom sa hneď konzumuje. Predtým, ako začnete, si naplánujte a pripravte večeru.

            Ďalším bezlepkovým cestíčkom na obaľovanie môžu byť batáty, a to vo forme batátových lupienkov. Kuracie stehienka s batátovými lupienkami sú chutnou a zdravšou alternatívou tradičných vyprážaných kuracích stehienok.

            Jednoduchý recept na cestíčko tempura

            Tempura je obľúbený japonský pokrm zo zeleniny a morských plodov obalených vo veľmi ľahkom a vzdušnom cestíčku, ktoré dokonale vypražené.

            Základné japonské cestíčko na tempuru sa vyrába z múky, vajíčka a ľadovej vody. Hoci je jednoduché, existuje niekoľko trikov na výrobu chrumkavej tempury.

            Ľadová voda, preosiata múka a horúci olej sú len niektoré z kľúčových faktorov, vďaka ktorým dosiahnete výsledky ako v reštaurácii.

            Takmer všetko, čo sa dá vyprážať, je vhodné na obaľovanie v cestíčku na tempuru. Najznámejšia je krevetová tempura, ale aj kuracie stehienka alebo rybie filé. Zo zeleniny vyskúšajte papriku, brokolicu, baklažán, huby a sladké zemiaky.

            Cesto sa dá použiť aj na prípravu cibuľových krúžkov. Tempuru podávajte s obľúbenými omáčkami a vychutnajte si ju ako predjedlo alebo ľahké jedlo. Môžete použiť aj do ázijských šalátových wrapov.

            Ingrediencie na cestíčko tempura:

            • 1 šálka hladkej múky
            • 1 veľké vajce
            • 1 šálka vody
            • Kocky ľadu na ochladenie vody

            Postup na cestíčko tempura

            1️⃣ V malej miske raz alebo dvakrát preoseeme múku, aby sme odstránili všetky hrudky a aby bola ľahká a jemná. Odložíme.

            2️⃣ V samostatnej stredne veľkej mise jemne vyšľaháme vajce, kým sa žĺtok a bielok nespoja.

            3️⃣ V šálke zmiešame vodu a kocky ľadu. Pomocou sitka vodu precedíme (mali by sme mať 1 šálku ľadovej vody) a pridáme ju do misky s rozšľahaným vajcom. Dbáme na to, aby sme kocky ľadu nepridávali do cesta na tempuru.

            4️⃣ Do misky so zmesou vajec a vody pridáme preosiatu múku a pomocou paličiek ju zľahka spojíme. Dávame pozor, aby sme cesto nepremiešali; malo by byť trochu hrudkovité.

            Praktické tipy na prácu s cestom na tempuru

            Krok / OdporúčaniePrečo je to dôležité?
            Zeleninu alebo morské plody pred cestom zľahka obaliť v hladkej múkePomáha cestu lepšie priľnúť k surovinám
            Do cesta namáčať suroviny opatrne a v primeranom množstvePríliš veľa cesta môže spôsobiť chrumkavý povrch, ale kašovitý vnútrajšok
            Olej na vyprážanie udržiavať pri teplote 170 °C – 180 °CSprávna teplota zabezpečí chrumkavosť bez nadmerného nasiaknutia olejom
            Po vyprážaní tempuru ihneď podávaťAk tempura postojí, stratí chrumkavosť a zvlhne
            Ak sa cesto nepoužíva hneď, dočasne ho uchovať v chladničke (na pár minút)Ľadovo chladné cesto prispieva k typickej textúre tempury
            Vyhnúť sa dlhému skladovaniu cesta v chladničkeDlhšie skladovanie zmení štruktúru cesta a nebude vhodné na vyprážanie

              Aký je najlepší olej na tempuru?

              Funguje akýkoľvek olej, ktorý zvládne vysoké teploty pri fritovaní. Repkový olej je obľúbenou a cenovo dostupnou voľbou, zatiaľ čo niektorí ľudia uprednostňujú arašidový olej.

              Tradične sa tempura často pripravuje v sezamovom oleji. Vyberajte si rafinované oleje, pretože ich dymový bod je vždy vyšší ako u nerafinovanej verzie.

              Cestíčko na obaľovanie sa dá pripraviť aj z alternatívnych strukovinových múk – napríklad toto cícerové.

              Recept na cícerové cestíčko na obaľovanie

              Toto výborné cestíčko je jednoduchšie, chutnejšie a zdravšie ako väčšina iných. Ak chce niekto cíceru dodať stredomorskú chuť, mal by pridať aj trochu rasce a údenej papriky. Výborné korenené cestíčko na vyprážanie zeleniny či húb – môže sa vyskúšať napríklad vysmážaná hliva.

              Cícerové cestíčko je navyše bez vajec, hodí sa tak na vegánske recepty – napríklad na vegan vyprážaný karfiol.

              Ingrediencie na cícerové cestíčko na obaľovanie:
              💠 1 šálka cícerovej múky
              💠 1/2 šálky vody a podľa potreby viac
              💠 soľ a korenie podľa potreby

              Postup na cícerové cestíčko na obaľovanie

              1️⃣ Múku dáme do plytkej misy. Pridáme vodu, aby sme vytvorili cesto.

              2️⃣ Zmes necháme odstáť 15-30 minút. Cesto premiešame a podľa potreby pridáme ďalšiu vodu. Podľa potreby pridáme korenie.

              3️⃣ Použijeme ako cesto na vyprážanie zeleniny alebo iných potravín.

                Do cestíčka sa dajú obaliť aj rôzne druhy zeleniny.

                Cuketa vyprážaná v cestíčku – recept

                Ak chce niekto vyskúšať netradičné jedlo smažené v cestíčku, môže sa inšpirovať týmto vegetariánskym receptom. Na vysmážanie sa zo zeleniny výborne hodí okrem karfiolu aj brokolica, patizón či zeler, alebo práve cuketa.

                Ingrediencie na cuketu vyprážanú v cestíčku:
                💠 1 a 1/2 šálky hladkej múky
                💠 2 lyžice kukuričného škrobu
                💠 1/2 lyžičky prášku do pečiva
                💠 1/2 lyžičky soli
                💠 3/4 lyžičky korenia
                💠 1/4 lyžičky cibuľového prášku
                💠 1 šálka mlieka
                💠 1 veľké vajce
                💠 1 kg cukety (čerstvej, asi 3 stredne veľké)
                💠 olej na vyprážanie
                💠 strúhaný parmezán

                Postup na cuketu vyprážanú v cestíčku

                1️⃣V stredne veľkej mise zmiešame 1 šálku múky, kukuričný škrob, prášok do pečiva, soľ, korenie, cibuľový prášok, mlieko a vajce. Vymiešame do hladka. Necháme v chladničke aspoň 30 minút.

                2️⃣ Zvyšnú 1/2 šálky múky vložíme do inej misy.

                3️⃣ Cuketu nakrájame na 1/4 cm pozdĺžne plátky. Opláchneme a osušíme. Plátky obalíme v múke.

                4️⃣ Vo fritéze alebo v hlbokom hrnci zahrejeme olej na 185 °C. Namočíme pomúčenú cuketu do vychladnutého cesta. Prebytočné množstvo necháme odkvapkať späť do misky.

                5️⃣ Smažíme po niekoľkých kusoch v horúcom oleji 4 až 4,5 minúty alebo do zlatohneda, pričom ich niekoľkokrát otočíme.

                6️⃣ Necháme odkvapkať na papierových utierkach. Podávame ihneď alebo udržiavame teplé v rúre s teplotou 175 °C. Pred podávaním posypeme parmezánom.

                  Pri cestíčku na obaľovanie možno skúšať rôzne typy múk aj tekutiny, ktoré doň pridávame. Variabilita jeho použitia je samozrejme aj vo veľkom množstve potravín, ktoré možno obaliť a vysmažiť do chrumkava.

                  Sypkejšie či tekutejšie náplne, ktoré nie je možné dať klasického cestíčka, môžete zabaliť do pizzového cesta a pripraviť si tak calzone – prekladanú pizzu.

                  © 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang