Kuskus, teda tvrdozrnná pšenica spracovaná do malých guličiek, sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. My sme si na ňom nedávno pochutili spolu s chrumkavou zeleninou. Hodí sa ako ľahký obed, večera, ako príloha zdravého grilovania alebo aj do škatuľky do práce, pretože chutí výborne aj studený.
Kuskus je tradičným jedlom severoafrickej a blízkovýchodnej kuchyne. Pozostáva z malých okrúhlych zrniečok cestovín vyrobených z pšeničnej múky alebo krupice. Môže sa variť, dusiť, variť v mikrovlnnej rúre alebo zmiešať s horúcim vývarom či vriacou vodou.
Môže sa tiež ochutiť bylinkami, korením, zeleninou a mäsom. Granule absorbujú dochucovadlá a napučiavajú, takže sú ľahké, nadýchané a jemné. Zvyčajne sa podáva ako príloha alebo sa mieša so zeleninou a mäsom, aby sa z neho vytvorilo chutné hlavné jedlo. Kuskus sa zvyčajne podáva teplý, ale môže sa podávať aj studený.
Kuskus je skvelou voľbou na rýchle a chutné jedlo. Môžete ho použiť ako náplň do wrapov alebo ho zmiešať so zeleninou a uvariť z neho chutný a zdravý šalát. Je skvelou prílohou ku grilovaným rybám, dusenému mäsu, polievkam a pečenej zelenine. Vyskúšať ho môžete aj vo forme kuskusu z cvikle s morčacími prsiami.
Vďaka svojej ľahkej, nadýchanej štruktúre a jemnej orechovej chuti sa hodí aj k čerstvému ovociu, orechom a jogurtu. Vyskúšať však môžete aj iné cestoviny a pripraviť si ľahký cestovinový šalát.
Ingrediencie na chrumkavý šalát so zeleninou
- 1 väčšiu cuketu
- 2 červené papriky
- 1-2 červené cibule (podľa veľkosti)
- 250 g kuskusu
- čerstvé cherry rajčinky
- cca 20 lístkov bazalky
- syr feta, ak má byť šalát sýtejší, alebo patríte k milovníkom syrov
Postup na chrumkavý šalát so zeleninou
- Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme cca 10 minut odstáť, aby pustila šťavu.
- Pripravíme si kuskus, pri ktorom väčšinou platí, že použijeme 1 diel kuskusu a 2 diely vody.
- Kuskus zalejeme vriacou vodou, pridáme trošku olivového oleja, štipku soli a necháme 10 minut odstáť v hrnci s pokrievkou.
- Pri príprave si ale najlepšie pozrite návod na obale.
- Cibuľu a papriky nakrájame na malé kúsky (čím menšie, tým lepšie) a opečieme na oleji.
- Keď je cibuľka opečená do sklovita a paprika mäkkšia, pridáme nastrúhanú cuketu, ktorú pred vložením do panvice ešte rukou stlačíme („vyžmýkame“ ), aby pustila prebytočnú šťavu.
- Zeleninu necháme ešte chvíľku (cca 3-5 minut) na miernom plameni zmäkknúť a osolíme.
- Zeleninu napokon zmiešame s kuskusom a pridáme čerstvé nakrájané cherry rajčiny a na kúsky nakrájanú alebo natrhanú bazalku.
- Ak máte chuť, šalát posypte syrom feta.
- Šalát s kuskusom si môžete pripraviť na rôzne spôsoby.
- Výborne chutí aj s čerstvou zeleninou – napr. rajčiny, paprika, cibuľka, bazalka. Hodí sa k nemu aj šalátová uhorka, nastrúhaná mrkva alebo čokoľvek čo vám chutí. Ako sa hovorí – fantázií sa medze nekladú.
Kuskus sa vyskytuje v mnohých, prevažne orientálnych kuchyniach. Tunisko je známe svojou tradičnou kuchyňou, ktorá je založená na používaní čerstvých surovín a korení. Medzi tuniské špeciality patrí napríklad harissa, kuskus, brik a tuniský tančírsky tanier.
Pre tých, ktorí majú radi alkohol, je tu aj tuniské pivo a víno, ktoré sú vynikajúce. Marocká kuchyňa, ktorá je pozoruhodným spojením berberských, arabských, španielskych a francúzskych chutí, je jednou z najjedinečnejších a najživších gastronómií na svete.
Marocké kulinárske tradície patria k najstarším a najrozmanitejším na svete a krajina je známa svojimi voňavými jedlami, pestrými koreninami a charakteristickou zmesou sladkých a slaných chutí. Jedným z najobľúbenejších marockých jedál je salat s kuskusom.
Toto jedlo sa skladá z malých, v pare pripravených guľôčok pšeničnej krupice, ktoré sa kombinujú so zeleninou a rôznymi druhmi korenia. Kuskus sa zvyčajne podáva s duseným mäsom alebo omáčkou, napríklad paradajkovou.
Waygu a jahňacie merguez na zeleninovom kuskuse – recept
Orient inšpiruje západ: pálivo-korenisté merguez z Wagyu hovädziny a jahňaciny, marinované v harisse a čerstvých koreninách, na aromatickom kuskuse s čerstvými plodmi a chrumkavými kúskami zeleniny obohacuje severoafrickými arómami európsku kuchyňu.
Ingrediencie
- 1 malý baklažán
- 1 malá tekvica
- 3 žlté patizóny
- 3 zelené minicukiny
- 3 minikarotky
- 2 šalotky
- 100 g kuskusu
- 5 vetvičiek šafránu
- 50 g masla
- 2 stonky lahôdkovej cibule
- 3 lyžice arganového oleja
- 1 lyžica korenia Ras el Hanout
- 1 lyžička prášku korenia Harissa
- 2 lyžice sušených goji bobúľ
- 2 lyžice sušených plodov physalis
- 1 vetva mäty
- 1 zväzok koriandra
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 250 ml zeleninového vývaru
- olivový olej
Harissa Merguez (klobása):
- 500 g teľacieho pleca
- 500 g steaku z Wagyu hovädziny
- 2 papriky habanero
- 8 paprík chilli
- 2 feferónky
- 1 lyžica korenia Ras el Hanout
- 2 lyžičky koriandrových semienok
- koriander, mäta a petržlenová vňať
- štipka škorice
- 1 lyžica sladkej mletej papriky
- 1 lyžička medovej horčice
- štipka mletej rasce
- štipka korenia
- 1 lyžička morskej soli
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka
- črievko na prípravu klobás (napr. ovčie)
- arganový olej
- čierne korenie
Postup prípravy mäsa pre merguez klobásu:
- Mäso (jahňacie i hovädzie) nakrájame na kocky a naložíme do marmelády z harissovej pasty, korenia Ras el hanout, koriandrových semienok, čerstvých byliniek (koriander, mäta, petržlenová vňať), škorice, rasce, mletej papriky, medovej horčice, soli, korenia, na kocky nakrájanej cibule, pretlačeného cesnaku a 20 ml arganového oleja.
- Dobre zmiešame a odložíme na minimálne 2 hodiny do chladu.
- Marinované mäso pomelieme a pomocou nadstavca na plnenie klobás plníme črievka, ktoré sme predtým namočili vo vode.
- Na množstvo daného mäsa vystačí cca 12 m črievka.
- Na oddelenie klobás niekoľkokrát zatočíme naplnené črievko po každom 16. cm.
Postup ako pripraviť kuskus:
- Zeleninu nakrájame na približne desať centimetrové kúsky a krátko ju opečieme v hrnci na troche arganového oleja s korením Ras el hanout, koriandrovými semienkami a harissovým korením.
- Prilejeme zeleninový vývar.
- Cez použitý nadstavec na plnenie klobás prejdeme kuskus, čím vsiakne všetky arómy.
- Zatiaľ čo pri stálom miešaní dusíme kuskus, vložíme do mažiara šafrán s trochou arganového oleja, ktorý zjemní hotový kuskus.
- Pridáme soľ, korenie, kúsok masla, na kocky nakrájané mango, na kolieska nakrájanú lahôdkovú cibuľu, čerstvý koriander a sušené bobule goji a physalis.
- Zeleninu odstavíme zo sporáka.
- Na horúcej panvici na troche arganového oleja opečieme klobásy s nasekanými bylinkami (petržlenovou vňaťou, mätou, koriandrom).
- Tak získajú klobásy ešte korenistejšiu arómu.
Postup pri servírovaní:
- Kuskus naložíme na veľký tanier, okolo ktorého do kruhu naaranžujeme kúsky zeleniny.
- Na záver ozdobíme nasekanými bylinkami a šafránovými vetvičkami.
- Merguez klobásu samostatne naservírujeme na kúskoch manga.
- Kombinácia z aromatického wagyu a jemnej teľaciny spolu s čerstvými koreninami a pikantnou harissou garantuje mimoriadne neobyčajný chuťový pôžitok, ktorý dokonale harmonizuje so zeleninovým kuskusom.
Farebný šalát z červenej repy s mrkvou, kuskusom a špenátom – recept
Cviklový šalát, ktorý obsahuje aj ďalšie superpotraviny, ako je mrkva, kuskus, špenát, edamame a avokádo. Tento šalát je rovnako chutný a výživný, ako naznačujú jeho výrazné farby. Je vodný aj pri bezlepkovej diéte.
Cvikla je vynikajúcim zdrojom folátov, mangánu, vitamínu C, vitamínu A, draslíka. Listy a korene cvikly sú plné výživných látok vrátane antioxidantov, ktoré bojujú proti poškodeniu buniek a znižujú riziko srdcových ochorení.
Je to jedna z mála druhov zeleniny, ktorá obsahuje betalaíny, silné antioxidanty, vďaka ktorým má cvikla žiarivú farbu.
Červená repa môže znížiť vysoký krvný tlak, zlepšiť výkonnosť pri cvičení, pomáha v boji proti rakovinovým bunkám, je účinným doplnkom k redukčnej diéte, udržuje zdravú hladinu draslíka, bojuje proti zápalom v celom tele, posilňuje kosti, udržiava zdravú pečeň, podporuje trávenie.
Ingrediencie
Na šalát s kuskusom
- 1 a 1/2 šálky uvareného kuskusu, vychladnutého
- 1 šálka mrazeného bio edamame
- 1/3 šálky plátkovaných mandlí alebo tekvicových semienok
- 1 stredne veľká surová cvikla, ošúpaná
- 1 veľká mrkva, ošúpaná
- 2 šálky baleného baby špenátu alebo rukoly, nahrubo nasekané
- 1 avokádo nakrájané na kocky
Na zálievku:
- 3 lyžice jablčného octu
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica nasekanej čerstvej mäty alebo koriandra
- 2 lyžice medu alebo javorového sirupu či agávového nektáru
- 1/2 až 1 lyžička horčice, podľa chuti
- 1/4 lyžičky soli
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Uvarte edamame: V hrnci priveďte vodu do varu, pridajte mrazené edamame a varte, kým sa fazuľky neprehrejú, približne 5 minút. Scedíme a odložíme bokom.
- Mandle alebo tekvicové semienka opražíme: Na malej panvici na strednom ohni opekajte za častého miešania, kým nie sú voňavé a nezačnú na okrajoch zlatnúť, približne 5 minút. Preneste ich do veľkej misy a nechajte vychladnúť.
- Príprava cvikle a mrkvy: Nakrájajte ich čo najjemnejšie ostrým kuchárskym nožom alebo ich nastrúhajte na strúhadle.
- Príprava zálievky: Všetky ingrediencie vyšľahajte.
- V mise zmiešajte opražené mandle, edamame, pripravenú cviklu a mrkvu, nahrubo nakrájaný špenát/rukolu, avokádo nakrájané na kocky a uvarený kuskus.
- Nakoniec zmes pokvapkajte dresingom (možno ho nebudete potrebovať celý) a jemne premiešajte.
- Ak to poriadne premiešate, vznikne vám ružový šalát.
- Podľa chuti dochuťte soľou (maximálne 1/4 lyžičky) a čiernym korením.
- Ihneď podávajte.
TIP na záver: Ak chcete odstrániť škvrny od repy z dosky na krájanie, posypte dosku hrubou soľou a na vydrhnutie dosky použite rozpolený citrón.
Slaný kuskusový koláč – recept
Slaný kuskusový koláč je slaný koláč, ktorý obsahuje kuskus, mlieko, vajcia a rôzne koreniny. Kuskus je obilnina, ktorá je vyrobená z pšeničného alebo jačmeňového zrna a je veľmi obľúbená v strednej Ázii.
Je veľmi výživný a má nízky glykemický index, čo znamená, že pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi na konštantnej úrovni. Slaný kuskusový koláč je vynikajúci spôsob, ako zahrnúť kuskus do jedálnička.
Ingrediencie na slaný kuskusový koláč
- 250 g celozrnného kuskusu (neuvareného)
- 10 g masla
- soľ
- 5 mrkiev
- hrsť špenátu
- sójová omáčka
- avokádový olej
- pór
- bazalka
- oregano
- kurkuma
- kozí syr
Postup na slaný kuskusový koláč
- Kuskus sa zaleje vriacou vodou (1:2) do misky/hrnca a zakryje sa pokrievkou na 10 minút.
- Po desiatich minútach sa pridá maslo, štipka soli a poriadne sa premieša.
- Medzitým sa na panvici na avokádovom oleji opraží pór, mrkva a špenát so sójovou omáčkou.
- Kuskus sa zmieša s opraženou mrkvou a špenátom. Pridá sa bazalka, oregano, kurkuma a ešte raz sa poriadne premieša.
- Vyberie sa ľubovoľný plech na pečenie a utlačí sa naň kuskusová zmes.
- Vrch sa ešte posype kozím syrom a pokvapká trochou avokádového oleja.
- Pečie sa na 160 °C cca 35 minút.
Vo všeobecnosti sa kuskus považuje za ľahké a výživné jedlo. Kuskus je zdravou alternatívou mnohých iných obilnín s nízkym obsahom tuku. Vďaka svojej malej veľkosti sa rýchlo varí a je bohatým zdrojom komplexných sacharidov. Má tiež vysoký obsah vlákniny a obsahuje bielkoviny, vitamíny skupiny B, železo a zinok.
Kuskus je jednoduchou cestou, ako spestriť svoj jedálniček. Či už ste fanúšikom tradičných receptov, alebo hľadáte zdravé a všestranné jedlo, kuskus sa určite stane hitom.