
Kuskus, teda tvrdozrnná pšenica spracovaná do malých guličiek, sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. My sme si na ňom nedávno pochutili spolu s chrumkavou zeleninou. Hodí sa ako ľahký obed, večera alebo aj do škatuľky do práce, pretože chutí výborne aj studený.
Na prípravu pre 4 osoby potrebujete:
- 1 väčšiu cuketu
- 2 červené papriky
- 1- 2 červené cibule (podľa veľkosti)
- 250 g kuskusu
- čerstvé cherry rajčinky
- cca. 20 lístkov bazalky
- (syr feta) – ak má byť šalát sýtejší, alebo patríte k milovníkom syrov
Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme cca. 10 min. odstáť, aby pustila šťavu. Pripravíme si kuskus, pri ktorom väčšinou platí, že použijeme 1 diel kuskusu a 2 diely vody. Kuskus prelejeme vriacou vodou, pridáme trošku olivového oleja, štipku soli a necháme 10 min. odstáť v hrci s pokrievkou. Pri príprave si ale najlepšie pozrite návod na obale.
Cibuľu a papriky nakrájame na malé kúsky (čím menšie, tým lepšie) a opečieme na oleji. Keď je cibuľka opečená do sklovita a paprika mäkkšia, pridáme nastrúhanú cuketu, ktorú pred vložením do panvice ešte rukou stlačíme (tkz. „vyžmýkame“ ), aby pustila prebytočnú šťavu. Zeleninu necháme ešte chvíľku (cca. 3-5 min.) na miernom plameni zmäkknúť a osolíme.
Zeleninu napokon zmiešame s kuskusom a pridáme čerstvé nakrájané cherry rajčiny a na kúsky nakrájanú alebo natrhanú bazalku. Ak máte chuť, šalát posypte syrom feta.
Šalát s kuskusom si môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Výborne chutí aj s čerstvou zeleninou – napr. rajčiny, paprika, cibuľka, bazalka. Hodí sa k nemu aj šalátová uhorka, nastrúhaná mrkva alebo čokoľvek čo vám chutí. Ako sa hovorí – fantázií sa medze nekladú.