
Pokiaľ si neviete rady ako upraviť svoj jedálniček, aby vyhovoval princípom delenej stravy, možno vám pomôže táto ukážka jedálnička.
Raňajky
Každý správny jedálniček by mal začať výdatnými sacharidovými raňajkami, pretože ráno telo potrebuje veľa energie po noci bez kúska jedla.
Ako také typické sacharidové raňajky môže byť celozrnné pečivo / chlieb, žemľa, bageta/ natreté tenkou vrstvou margarínu, navrch doporučujem džem alebo trocha medu.
Môžete si tiež vziať ovsené vločky s medom alebo s kúskami ovocia / sladké jablká, hrušky, banán/. Na pitie je vhodná ovocná šťava alebo džús. Pokiaľ máte ráno radšej niečo teplého, môžete si uvariť ovocný čaj.
Obed
Klasický bielkovinový obed by mohol vyzerať nasledovne. Základom by mala byť porcia mäsa, najlepšie bieleho /väčšina hydiny a rýb/, nakoľko biele mäso je jedným z najzdravších a k tomu riadna porcia zeleniny.
Požadovanú porciu zeleniny a bieleho mäsa získate aj konzumáciou arabskej kuracej polievky, ktorá vám zároveň nezaťaží žalúdok.
Typickým príkladom môže byť grilované kura so zeleninovým šalátom, filé na cibuľke so zapečeným syrom alebo pokiaľ máte chuť na bravčové mäso, môžete si pripraviť bravčové kotlety na cigánsky spôsob či bravčovú panenku na prírodno so zeleninou.
Olovrant
Na olovrant si ako sacharidovú dobrotu pochutíte na ľubovolnej musli tyčinke alebo si môžete vziať znova nejaké ovocie. Výborné sú ríbezle s trochou cukru, banán s trochou šľahačky či sýtejší banánový chlieb.
Večera
Na večeru si môžeme dopriať nejaký ten chutný zeleninový šalát obohatený sardinkami alebo tuniakom. Kto by nemal chuť na mäso, môže použiť tvaroh alebo biely jogurt.
Delená strava má jedálniček veľmi zaujímavý, pokiaľ ale ovládate všetky pravidlá jeho tvorenia.
Prečítajte si základné zásady delenej stravy.
Pozrite si recepty delenej stravy.
Späť k delenej strave.
Veľa šťastia pri úprave vášho jedálnička.