DezertyRecepty

Čokoládové brusnicovo-cuketové muffiny – recept

Čokoládové brusnicovo-cuketové muffiny sú chutnou a výživnou pečenou pochúťkou, ktorá spája bohatú chuť čokolády a štipľavých brusníc s jemnou chuťou a zdraviu prospešnými účinkami cukety. Tieto muffiny sú ideálne pre tých, ktorí chcú do svojho jedálnička vniesť trochu zeleniny navyše a zároveň si pochutnať na čokoláde.

Čokoládové brusnicovo-cuketové muffiny sú ideálne na zdravé raňajky alebo desiatu, pretože majú nižší obsah cukru a vyšší obsah vlákniny a živín ako tradičné čokoládové muffiny. Môžu sa pripraviť vopred a skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke niekoľko dní, čo z nich robí pohodlnú a zdravú voľbu na rušné rána alebo popoludňajšie občerstvenie.

Ingrediencie na čokoládové brusnicovo-cuketové muffiny – recept

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 šálka mandľovej múky
  • 1/3 šálky kakaa
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 veľké vajcia
  • 1/3 šálky medu
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky cmaru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky strúhanej cukety (3 až 4 stredne veľké cukety)
  • 1 šálka čerstvých alebo mrazených brusníc
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 3 lyžice nasekaných pistácií

Postup na čokoládové brusnicovo-cuketové muffiny – recept

  1. Rúru vyhrejeme na 200 °C.
  2. Pripravte formu na muffiny: Vymastite košíčky a okraje formy s 12 košíčkami alebo ju vyložte papierovými košíčkami.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte univerzálnu múku, mandľovú múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a soľ.
  4. V strede misy urobte veľkú jamku a rozbite do nej vajcia. Pridajte med, olej, cmar a vanilku. Šľahajte vidličkou, aby sa dôkladne premiešali. Pomocou stierky miešajte, kým sa múka dobre nezapracuje.
  5. Vmiešajte cuketu a brusnice.
  6. Naplňte každý košíček na muffiny cestom približne do 1/3.
  7. Muffiny posypte cukrom a pistáciami a formu položte na plech. Pečte 23 až 25 minút.
  8. Formu na muffiny položte na mriežku a nechajte 10 minút vychladnúť.
  9. Muffiny vyberte z formy a nechajte vychladnúť na mriežke.

Na záver ešte môžete muffiny poliať polevou na muffiny, ktorá im dodá sladkosť a výnimočnú chuť.

Niečo o cukete

Cuketa je letná tekvica, ktorá patrí do rovnakej čeľade ako klasická tekvica či uhorka. Je to obľúbená a všestranná zelenina, ktorá sa bežne používa v rôznych jedlách, od šalátov a miešaných jedál až po krémové polievky a dusené jedlá. Cuketa je tiež obľúbenou prísadou do pečiva, ako sú muffiny a chlieb.

Cuketa má jemnú arómu a mierne sladkú chuť, vďaka čomu sa výborne hodí do slaných aj sladkých jedál. Má tiež nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny, takže je zdravou voľbou pre tých, ktorí sa snažia dodržiavať vyváženú stravu.

Cuketa má jemnú arómu a mierne sladkú chuť

Okrem výživových výhod je cuketa bohatá aj na antioxidanty a ďalšie prospešné živiny, ako sú vitamín C, vitamín A a draslík. Tieto živiny môžu pomôcť podporiť funkciu imunitného systému, znížiť zápal a podporiť celkové zdravie.

Pri výbere cukety je dôležité vyberať pevné, nepoškodené exempláre, ktoré sú vzhľadom na svoju veľkosť ťažké. Cukety sa môžu skladovať v chladničke až týždeň alebo sa môžu na dlhšie skladovanie zamraziť.

V recepte – nastrúhaná cuketa dodáva muffinom vlhkosť a štruktúru, zároveň je dobrým zdrojom vitamínov a vlákniny. Okrem toho kombinácia cukety a čokolády vytvára jedinečný a lahodný chuťový profil.

Pokiaľ sa však rozhodnete do muffín nepoužiť brusnice, riaďte sa nasledujúcim alternatívnym receptom.

Cuketové muffiny s čokoládou – recept

Cuketové muffiny s čokoládou sú chutnou a zdravou obmenou tradičných muffinov. Tieto muffiny sú vlhké, čokoládové a plné strúhanej cukety, ktorá im dodáva chuť aj živiny. Sú ideálnou voľbou na raňajky alebo občerstvenie, ktoré je pohotové a zároveň výživné.

Cuketové muffiny s čokoládou

Ingrediencie na cuketové muffiny s čokoládou

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1/2 šálky rastlinného oleja
  • 1/2 šálky obyčajného gréckeho jogurtu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálky strúhanej cukety (asi 2 stredne veľké cukety)
  • 1 šálka čokoládových lupienkov

Postup na cuketové muffiny s čokoládou

  1. Predhrejte si rúru na 175 °C. Formu na muffiny vyložte papierovými košíčkami alebo vymažte sprejom na pečenie.
  2. V stredne veľkej miske vyšľahajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ, kým sa dobre nespoja.
  3. Vo veľkej miske vyšľahajte vajcia a hnedý cukor, kým nie sú svetlé a nadýchané. Pridajte rastlinný olej, grécky jogurt a vanilkový extrakt a miešajte, kým sa dobre nespoja.
  4. Postupne pridávajte suché prísady do mokrých a miešajte, kým sa nespoja.
  5. Primiešajte nastrúhanú cuketu a čokoládové lupienky, pričom dávajte pozor, aby ste cesto nepremiešali.
  6. Pomocou naberačky alebo lyžice rovnomerne rozdeľte cesto do pripravených košíčkov na muffiny a každý naplňte približne do 2/3.
  7. Pečte 18-20 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu muffinu nevyjde čisté.
  8. Muffiny nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.

Celkovo sú cuketové čokoládové muffiny chutnou a zdravou pochúťkou, ktorú si môžu vychutnať deti aj dospelí. Sú jednoduché na prípravu, výživné a ideálne pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu obmenu tradičných muffinov či obľúbených čokoládovo-banánových muffinov.

Sugar-free cuketové muffiny – bonusový recept

Cuketové muffiny bez cukru sú zdravou alternatívou k tradičným muffinom, ktoré sú plné cukru. Tieto muffiny sú vyrobené bez pridaného cukru, takže sú skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia znížiť príjem cukru alebo dodržiavajú diétu s nízkym obsahom cukru.

Namiesto cukru sú tieto muffiny sladené prirodzene pomocou prísad, ako sú zrelé banány (pozrite aj recept na banánové muffiny), ovocie – čučoriedkové muffiny, jablková šťava alebo med. Prirodzená sladkosť týchto ingrediencií v kombinácii s vlhkosťou z nastrúhanej cukety vytvára chutný a sýty muffin.

Tieto muffiny sa ľahko pripravujú a môžete si ich prispôsobiť podľa svojich predstáv pridaním orechov, sušeného ovocia alebo čokoládových lupienkov. Môžete si ich vychutnať ako zdravé raňajky alebo desiatu a sú tiež skvelým doplnkom obedového balíčka či pikniku.

Cuketové muffiny bez cukru sú zdravou alternatívou

Ingrediencie na sugar-free cuketové muffiny

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 2 šálky strúhanej cukety
  • 2 zrelé banány, roztlačené
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky nesladeného jablkového pyré
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov (nepovinné)

Postup na sugar-free cuketové muffiny

  1. Rúru predhrejte na 175 °C a formu na muffiny vyložte papierovými košíčkami alebo vymažte nepriľnavým sprejom na pečenie.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a muškátový oriešok, kým sa dobre nespoja.
  3. Do misky pridajte nastrúhanú cuketu, roztlačené banány, vajcia, jablkové pyré a vanilkový extrakt a miešajte, kým sa všetko nespojí. Ak používate, vmiešajte nasekané vlašské orechy.
  4. Cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených košíčkov na muffiny a každý naplňte približne do 3/4.
  5. Muffiny pečte 20-25 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  6. Muffiny nechajte 5-10 minút vychladnúť vo forme a potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.

Celkovo sú cuketové muffiny bez cukru chutným a zdravým pečivom, ktoré si môže vychutnať každý, aj ten, kto si stráži príjem cukru. Sú skvelým spôsobom, ako uspokojiť chuť na sladké a zároveň dodržiavať zdravú a vyváženú stravu. Len pripomíname, ak si naozaj prísne strážite denný príjem cukru, že máte možnosť zvoliť aj slanú variantu muffinov, a to napríklad vaječné muffiny.

Zopár zaujímavostí na záver

  • Cuketové muffiny sú zdravšou alternatívou tradičných muffinov. Vyrábajú sa z nastrúhanej cukety, ktorá dodáva cestu vlhkosť a výživné látky. Okrem toho obsahujú menej kalórií a cukru ako mnohé iné druhy muffinov.
  • Cuketové muffiny sú skvelým spôsobom, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny. Cuketa je dobrým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Jej pridanie do muffinov je jednoduchý spôsob, ako zvýšiť výživovú hodnotu pečiva.
  • Cuketové muffiny môžete pripraviť s rôznymi prísadami, napríklad s nasekanými orechmi, sušeným ovocím, brusnicovou omáčkou alebo čokoládovými lupienkami. To umožňuje nekonečné množstvo variácií a kombinácií chutí.
Zdravé cuketové muffiny s čokoládou
  • Cuketové muffiny si môžete vychutnať na raňajky, desiatu alebo ako dezert. Sú univerzálnym pečivom, ktoré sa dá podávať kedykoľvek počas dňa.
  • Cuketové muffiny môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote až tri dni alebo v chladničke až týždeň. Na dlhšie skladovanie ich môžete aj zmraziť.
  • Muffiny vznikli v Anglicku v 18. storočí, hoci ich presný pôvod je sporný. Slovo „muffin“ je odvodené od starofrancúzskeho slova „moufflet“, čo znamená „mäkký chlieb“.
  • Cuketové muffiny sú skvelým spôsobom, ako zužitkovať prebytočné cukety z vašej záhrady alebo miestneho farmárskeho trhu. Cuketa je plodná zelenina a nezriedka sa stáva, že jej máte viac, ako viete, čo s ňou.

Cuketové muffiny sú chutným a zdravým pečivom, ktoré sa hodí na každú príležitosť. Ľahko sa pripravujú, sú všestranné a predstavujú skvelý spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang