Recepty

Domáce burrito s farebnou pečenou zeleninou

Jedlá ako burritos, tacos či enchiladas. Také mini burritos či tacos sú skvelými párty jedlami, lebo môžeme pripraviť viacero ingrediencií, z ktorých si potom každý poskladá to svoje vlastné jedlo. Ako príloha sa hodí ryža či tortilla chipsy a samozrejme šťavnaté dipy.

Recept pre 2 osoby

Potrebujeme:

Na burritos:

  • 4 placky – ak si chcete pripraviť domáce tak ako my, recept nájdete TU
  • 2 batáty (sladké zemiaky) ALEBO 1/2 hokkaido tekvice (cca. 550 g)
  • 2 kápie
  • 1 väčšiu červenú cibuľu
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 240 g uvarenej bielej fazule (kúpili sme v Bio obchode)
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • váš obľúbený syr – my sme zvolili cheddar
  • ľadový šalát

Na paprikovo-rajčinový dip (ideálne pripraviť deň vopred):

  • 400 g paradajok (ak nie sú v sezóne, použijeme pasírované paradajky)
  • 2 červené papriky/kápie
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie, mleté čili

Na smotanový dip:

  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 ČL horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Začneme s prípravou paprikovo-rajčinového dipu, ktorý sa musí dlhšie variť, aby nám zhustol do požadovanej konzistencie. Ideálne keď si ho pripravíte deň vopred. Papriky a cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Na miernej teplote ich opečieme na panvici na olivovom oleji a presunieme do mixéra. Ak používame čerstvé paradajky, taktiež ich celé opečieme na olivovom oleji z každej strany a šup s nimi k paprikám (ak siahnete po pasírovaných paradajkách, jednoducho ich pridajte k paprikám do mixéra). Pridáme ešte očistený strúčik cesnaku a mixér dáme do pohybu. Všetko rozmixujeme a potom cez sitko prelejeme späť na panvicu. Osolíme, okoreníme, pridáme čili (podľa chuti) a necháme zovrieť. Pri nízkej teplote varíme bez pokrievky (aby sa mohla odparovať voda) približne 1,5 hod do požadovanej „dipovej“ konzistencie. Občas premiešame.

Druhý smotanový dip je o to jednoduchší a rýchlejší a jeho príprava pozostáva iba zmiešaním hore uvedených ingrediencií.

Keď máme hotové či kúpené placky, môžeme sa pustiť do prípravy náplne. Očistenú zeleninu (batáty/tekvicu, kápiu a cibuľu) nakrájame na malé kúsky, polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a presunieme na plech. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 st na 35 min., posledných 5 min. plech presunieme úplne hore, aby nám okraje zeleniny trošku schrumkaveli.

Na záver ešte ostáva fazuľový krém do placky. Veď čo by to bolo za mexické jedlo bez fazule:) Uvarenú fazuľu presunieme do vyššej nádoby, pridáme 1 ČL citrónovej šťavy, 1 PL olivového oleja, soľ, korenie a vymixujeme do hladka ponorným mixérom.

Placku potrieme fazuľovým krémom, pridáme strúhaný syr, na jemno nakrájaný šalát a pečenú zeleninu. Zabalíme do rolky a šikmým rezom prerežeme na polovicu.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang