Hlavné jedláRecepty

Omáčka na enchilady – recepty

Omáčky sú vždy rýchlo pripravené. Táto omáčka je hotová za menej ako desať minút a taká chutná, že sa už nebudete chcieť vrátiť k tej kupovanej v obchode. Podobne ako bešamelová omáčka, je použiteľná k rôznym iným receptom. My odporúčame použiť na enchilady – zapekané tortilly.

Ingrediencie

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice múky
  • 1 lyžica mletého čili
  • 1 lyžička mletej rasce
  • ½ lyžičky cesnakového prášku
  • ¼ lyžičky sušeného oregana
  • ¼ lyžičky soli alebo podľa chuti
  • štipka škorice (nepovinné, ale odporúčané)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 lyžička jablčného octu
  • mleté čierne korenie, podľa chuti

Postup

  1. Odmerajte suché prísady (múku, chilli, rascu, cesnakový prášok, oregano, soľ a voliteľne škoricu) do malej misky a umiestnite ju blízko sporáka. Do blízkosti sporáka umiestnite aj paradajkový pretlak a vývar.
  2. V stredne veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte olej.
  3. Keď je olej pripravený, nasypte doň zmes múky a korenia. Za stáleho šľahania varte približne 1 minútu. Do zmesi zašľahajte paradajkový pretlak a potom za stáleho šľahania pomaly prilievajte vývar, aby ste odstránili prípadné hrudky.
  4. Zvýšte teplotu na stredne vysokú a zmes priveďte do varu, potom podľa potreby znížte teplotu, aby sa udržala na miernom ohni.
  5. Za častého šľahania varte asi 5 až 7 minút, kým omáčka trochu nezhustne. Omáčka ešte trochu zhustne, keď vychladne.
  6. Odstavte z ohňa, potom zašľahajte ocot a podľa chuti okoreňte veľkým množstvom mletého čierneho korenia. V prípade potreby pridajte viac soli. A teraz už hor sa na enchilady.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang