Hlavné jedláRecepty

Recept na základné cesto na pizzu

Ak obľubujete pizzu, určite si ju vyskúšajte pripravovať aj doma. Použitie vašich obľúbených surovín, navyše s kvalitou, ktorú poznáte, vám zaručí dokonalý výsledok.

Suroviny

  • 440 ml teplej vody
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 2 lyžičky soli
  • 360-380 g hrubej múky
  • 3 lyžice olivového oleja plus ďalšie na misu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 °C
  2. Vodu mierne zohrejte, nesmie byť horúca. Do vody nasypte droždie a necháte ho aktivovať, približne 10 minút.
  3. Do kuchynského robota vsypte soľ a 280 g múky. Trochu premiešajte a prilejte droždie a vodu. Opäť nechajte chvíľu premiesiť a pridajte olivový olej. Zvyšnú múku pridávajte pomaly po 1 šálke.
  4. Hneď ako sa zmes spojí, vyklopte ju na dobre pomúčenú dosku a hneťte ešte ručne. Cesto bude hladké a pružné.
  5. Cesto vložte do vymastenej misy a omastite zo všetkých strán. Prikryte potravinárskou fóliou alebo utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste 45 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  6. Vykysnuté cesto rozdeľte na polovicu; z každej polovice bude jedna pizza.
  7. Obložte podľa svojej chuti a pečte asi 10-15 minút.

TIP: Cesto môžete aj zamraziť v uzatvárateľnom vrecku. Ak ho chcete rozmraziť, vyberte vrecko s cestom z mrazničky a vložte ho na 24 hodín do chladničky. Studené cesto rozvaľkajte a potom ho nechajte pred pridaním omáčky zohriať na izbovú teplotu.

Toto cesto môžete pripraviť tiež pri príprave calzone – takzvanej prekladanej pizze.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang