
Kuracie cestoviny sú jedným z najobľúbenejších jedál na rodinných stretnutiach pri stole. Toto chutné jedlo sa pripravuje rýchlo a jednoducho a kombinácia kuracieho mäsa, cestovín a krémovej omáčky je lahodná a sýta.
Kuracie cestoviny sú skvelým spôsobom, ako využiť zvyšky kuracieho mäsa, podobne ako kuracia polievka. Pripraviť si ich, samozrejme, môžete aj z čerstvého kuracieho mäsa. Cestoviny môžu byť akékoľvek, ale fettuccine, rigatoni a penne sú skvelou voľbou.
Na prípravu tradičnej krémovej omáčky k cestovinám s kuracím mäsom sa používa maslo, cesnak, smotana a parmezán. V nasledujúcich receptoch sa nachádzajú aj nové variácie a spôsoby prípravy cestovín s mäsom. Obľúbenou prísadou sú huby, špenát, paprika aj kukurica.
Cestoviny s kuracím mäsom – recept
Tieto jednoduché kuracie cestoviny sú ideálnym jedlom na rušné všedné večery alebo keď potrebujete nakŕmiť väčšie množstvo ľudí. Pripraviť si ich možno so špagetami alebo použiť iné obľúbené cestoviny.
Suroviny na cestoviny s kuracím mäsom: 💠 500 g kuracieho mäsa 💠 500 g póru a cibule 💠 400 g bielej kapusty 💠 500 g mrkvy 💠 500 g špagiet 💠 olej 💠 cesnak 💠 sójová omáčka 💠 soľ |
Postup na cestoviny s kuracím mäsom
- Na panvici rozohrejeme trochu oleja a vypražíme na rezance nakrájané kuracie mäso, ktoré sme deň predtým naložili do sójovej omáčky a cesnaku. Mäso podlejeme trochou vody a dusíme domäkka.
- Medzitým na troške oleja dozlata opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pór. Potom podlejeme vodou a pridáme rezance z 2/3 bielej kapusty a dusíme domäkka.
- Keď je podusené mäso aj kapusta s cibuľou a pórom mäkké, všetko zmiešame s čerstvo uvarenými ešte teplými špagetami, osolíme a necháme uležať cca 10 min.
- Pri podávaní vmiešame do zmesi zvyšok nadrobno nakrájanej čerstvej nedusenej kapusty a nastrúhanú mrkvu.

Špagety s kuracím mäsom servírujeme s kúskami hrianky, s čistou domácou tortillou alebo s cviklovým šalátom s kozím syrom.
Recept na kuracie cestoviny Rasta Pasta
Rasta Pasta je pestré cestovinové jedlo z rôznych druhov papriky, krémovej omáčky a karibského korenia, inšpirované pôvodným talianskym receptom, no pripravené z tradičnejších jamajských ingrediencií.
Názov „Rasta“ odkazuje na „rastafariánstvo“, silné spoločenské hnutie, ktoré vzniklo na Jamajke v 30. rokoch 20. storočia. Zvyčajne sa podáva ako vegetariánske jedlo, pretože rastafariáni nejedia mäkkýše ani mäso, no mnohí nerastafariánski kuchári pridávajú do jedla mäso na oživenie.
Suroviny na kuracie cestoviny Rasta Pasta: 💠 500 g cestovín penne 💠 3 vykostené kuracie prsia bez kože 💠 2 lyžice korenia na trhané mäso (karibské korenie) 💠 kuchynská soľ 💠 2 lyžice extra panenského olivového oleja 💠 1 zelená paprika 💠 1 červená paprika 💠 1 oranžová paprika 💠 1/3 lyžičky nakrájanej zelenej cibuľky a viac na ozdobu 💠 3 strúčiky cesnaku 💠 1/2 šálky kuracieho vývaru 💠 3/4 šálky smotany na varenie 💠 1/2 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu a viac na ozdobu |
Postup na kuracie cestoviny Rasta Pasta
- Cestoviny uvaríme podľa pokynov na obale na al dente. Scedíme ich a odložíme bokom.
- Kuracie prsia po celom povrchu ochutíme 1 lyžicou korenia na trhané mäso a soľou.
- Na veľkej panvici na strednom ohni rozohrejme 1 lyžicu oleja. Kuracie mäso opečieme do zlatista, 8 minút z každej strany. Vyberieme ho z panvice a odložíme bokom.
- Kým sa kuracie mäso pečie, nakrájajme si všetky tri druhy papriky na tenké rezance.
- Pridáme na panvicu zvyšný olej a duste papriky, kým nezmäknú, 3 až 4 minúty. Pridáme zelenú cibuľu, nastrúhaný cesnak a varíme, kým sa nerozvonia, 1 minútu. Dochutíme zvyšným korením.
- Pridáme kurací vývar a smotanu a necháme variť, kým nezhustne, 5 minút.
- Pridáme parmezán a miešame, kým sa nerozpustí.
- Kuracie mäso nakrájame na plátky.
- K smotane pridáme cestoviny a kuracie mäso a premiešame, kým sa úplne nespoja.

Recept na paradajkové cestoviny s kuracím mäsom a špenátom
Tento recept na kuracie cestoviny je plný chutí s množstvom čerstvých ingrediencií. Paradajkové cestoviny s kuracím mäsom a so špenátom sú zdravým a ľahkým jedlom so stredomorským dovolenkovým nádychom.
Tieto cestoviny sú samy o sebe naozaj sýtym jedlom, no ak niekto obľubuje k večeri kúsok chleba, môže si ich naservírovať s celozrnným chlebom, rovnako dobrou voľbou je aj cesnakový chlieb.
Ak má niekto navyše huby, papriku alebo cibuľu, pokojne ich do zmesi pridá. Príprava cestovín s mäsom je skvelou príležitosťou, ako upratať v chladničke potraviny, ktoré je potrebné zjesť.
Suroviny na paradajkové cestoviny s kuracím mäsom a špenátom: 💠 350 g cestovín penne 💠 ⅓ šálka sušených paradajok (nakrájané, scedené) 💠 3 lyžice olivového oleja 💠 500 kuracieho mäsa (bez kostí a kože) 💠 ½ lyžičky soli 💠 ½ lyžičky korenia 💠 ½ lyžičky vločiek červenej papriky 💠 6 stredne veľkých paradajok 💠 3 strúčiky cesnaku 💠 300 g čerstvého špenátu 💠 1 šálka nastrúhaného parmezánu |
Postup na paradajkové cestoviny s kuracím mäsom a špenátom
- Uvaríme cestoviny al dente podľa pokynov na obale.
- Kuracie mäso nakrájame na rezance.
- Vložte sušené paradajky, olivový olej, kúsky kuracieho mäsa, soľ, korenie, vločky červenej papriky do veľkej panvice a varíme na strednom ohni 5 minút alebo kým kuracie mäso nie je mäkké.
- Pridáme nakrájané paradajky, nastrúhaný cesnak a špenát a varíme ďalšie 3 minúty alebo kým špenát trochu nezvädne.
- Pridáme scedené cestoviny do panvice spolu s ½ šálky parmezánu a všetko spolu dobre premiešame.
- Cestoviny pokvapkáme olivovým olejom a posypeme zvyšným parmezánom. Okamžite podávame.
Tipy k receptu
- Dá sa použiť naberačka vody z varenia cestovín, aby sa omáčke dodali krémová konzistencia.
- K tomuto jedlu možno pridať aj inú zeleninu, napríklad špargľu, brokolicu alebo aj papriku.
Je možné vyskúšať aj iné druhy cestovín, napríklad fettuccine, fusilli, linguine alebo makaróny. Prípadne si pripraviť tieto kuracie cestoviny bez lepku tak, že namiesto bežných penne sa použijú bezlepkové cestoviny penne z hnedej ryže.

Zapekané Alfredo cestoviny s kuracím mäsom – recept
Ak niekto hľadá recept na mimoriadne krémové zapekané cestoviny s kuracím mäsom, práve ho našiel. Vďaka omáčke Alfredo a syru mozzarela získavajú tieto kuracie cestoviny vláčnosť a lahodnosť.
Suroviny na zapekané Alfredo cestoviny s kuracím mäsom: 💠 450 g penne 💠 4 lyžice masla 💠 2 lyžice extra panenského olivového oleja 💠 500 g kuracích pŕs bez kože 💠 1 lyžička talianskeho korenia 💠 kuchynská soľ 💠 čerstvo mleté čierne korenie 💠 2 strúčiky cesnaku 💠 4 lyžice hladkej múky 💠 1 šálka smotany na varenie 💠 1/2 šálka čerstvo nastrúhaného parmezánu 💠 1 šálka strúhanej mozzarelly 💠 1/4 šálky čerstvo nasekanej petržlenovej vňate |
Postup na zapekané Alfredo cestoviny s kuracím mäsom
- Vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou uvaríme cestoviny podľa návodu na obale, kým nie sú al dente. Okamžite ich scedíme a odložíme bokom.
- Predhrejeme rúru na 180 °C a vymažeme maslom veľkú zapekaciu misu s rozmermi 23×33 cm.
- Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejeme olej. Kuracie mäso z oboch strán ochutíme talianskym korením, soľou a čiernym korením. Pridáme na panvicu a pečieme, kým kurča nie je prepečené, 8 minút z každej strany. Vyberieme kurča a panvicu očistíme. Pred krájaním necháme kurča 5 minút odpočívať.
- Vrátime panvicu na stredný oheň a rozpustíme maslo. Pridáme nastrúhaný cesnak a varíme, kým sa nerozvonia, približne 30 sekúnd.
- Vmiešame múku a varíme, kým zmes nezačne bublať a nie je zlatistá, ešte 1 minútu. Postupne za stáleho šľahania prilievame smotanu.
- Zmes privedieme do varu a vmiešame parmezán. Necháme variť, kým omáčka nezhustne, 1 minútu, a potom ju dochutíme soľou a korením.
- Vo veľkej mise zmiešame cestoviny, kuracie mäso a omáčku Alfredo. Na dno zapekacej misy rozložíme približne polovicu zmesi cestovín a potom ju posypeme polovicou mozzarelly. Pridáme zvyšnú zmes cestovín a posypeme mozzarellou.
- Pečieme, kým sa syr nerozpustí, približne 15 minút.
- Pred podávaním ozdobíme petržlenovou vňaťou.

TIP: Omáčka Alfredo sa najčastejšie podáva s cestovinami fettuccine, dá sa vyskúšať aj recept na rovnako lahodné cestoviny Fettuccine Alfredo vo verzii bez mäsa.
Všetky z receptov na cestoviny s kuracím mäsom si vie záujemca pripraviť aj s niektorým z druhov domácich cestovín, podľa našich receptov. Ak má niekto chuť na niečo iné, môže sa inšpirovať niektorým z našich ďalších cestovinových receptov.
Skúsiť sa dajú aj ďalšie recepty s kuracím mäsom, napríklad recept na Cordon Bleu alebo recept na kuracie rezne s omáčkou.
Prečo zaradiť cestoviny s mäsom do jedálnička?
- Rýchle a jednoduché – také sú recepty na cestoviny s mäsom. Od začiatku do konca sa dajú zvládnuť za menej ako 30 minút.
- Lahodné – Chce to trochu cviku a zvládnete pripraviť tie najchutnejšie cestovinové jedlá s mäsom. Určite sa stanú obľúbeným jedlom u vás doma a vaša rodina si ich bude opakovane pýtať.
- Zdravé – Do cestovinových jedál viete ukryť množstvo zeleniny a ak chcete, aby boli cestoviny s mäsom ešte o niečo zdravšie, použite namiesto klasických cestovín celozrnné. Celozrnné cestoviny sa vyrábajú z celých zŕn a na jednu porciu obsahujú 5 g vlákniny a 7 g bielkovín.
Publikované: 17. 04. 2023, Aktualizované: 03. 06. 2025