Hlavné jedláReceptyVegan/Vegetarian

Tipy na cestovinové recepty – ryžové aj cukinové “špagety”

Nájdite perfektný recept na cestoviny – jedlo vhodné ako rýchla večera uprostred týždňa, ale aj ako pôsobivé pohostenie pre návštevu či vašu drahú polovičku. Objavte jednoduché jedlá z cestovín, ktoré môžete pripraviť zo surovín, ktoré väčšinou máte doma.

Hľadáte romantickú večeru? Cestoviny vždy zapôsobia. Chcete niečo extra uspokojujúce? Cestoviny to vždy dokážu. Potrebujete jednoduchú večeru na všedný deň? Áno, uhádli ste, siahame po cestovinách a vy by ste mali tiež.

Uspokoja každú našu túžbu, či už ide o klasické talianske jedlá, alebo niečo nové na stôl. Možno ich pripraviť na spôsob švédskych stolov, keď si do nich každý pridá, na čo má chuť, alebo ich môžete pripraviť v jednom hrnci.

Niektoré recepty sú veľmi jednoduché, ako napríklad naše fettuccine Alfredo alebo cestoviny s pestom. Taliansku klasiku predstavujú bolonské špagety či jemne pikantné cestoviny Puttanesca. Ak máte doma zvyšky nedojedeného kurčaťa alebo kuracieho mäsa, rýchlo z nich viete pripraviť aj chutný cestovinový šalát s mäsom. A ak ste vegán alebo vegetarián, vyskúšajte vegánske cestoviny s cuketou a paradajkami, ktoré si určite zamilujete. Ak chcete všetkým vyraziť dych, zvoľte kombináciu pravého slovenského jedla s talianskym a pripravte liptovsko-talianske cestoviny.

Nudia vás cestoviny (hrôza!)? Aj pre vás máme riešenie. Vyskúšajte niektoré z našich inovatívnych receptov na cestoviny, aby ste oživili svoje večere. Doprajte si napríklad zdravé vegánske zapekané cestoviny s brokolicou. Alebo si pripravte domáce cestoviny – domáce cesto na cestoviny je práca plná lásky, ktorá posunie aj tie najnudnejšie cestovinové jedlá na vyššiu úroveň.

Tak na čo ešte čakáte? Pozrite si obľúbené recepty na cestoviny a získajte nápady. Vieme, čo si dnes dáte na večeru.

Baklažán na hrad, teda na cestoviny

Opomínanou, ale vynikajúcou prísadou na cestoviny je baklažán. Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami.

Baklažánové cestoviny potešia oko aj chuťové bunky.

Recept na baklažánové cestoviny

Stačí vám zopár ingrediencií a vykúzlite voňavý, chutný, ale aj zdravý pokrm.

Ingrediencie na baklažánové cestoviny

  • ¼ šálky olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 baklažán, olúpaný a nakrájaný na centimetrové kocky
  • 2 plechovky (po 300 g) paradajok so šťavou, nakrájané
  • 500 g cestovín rigatoni (alebo iného druhu)

Postup na baklažánové cestoviny

  1. Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej; cesnak varte a miešajte, kým sa nerozvonia, 1 až 2 minúty.
  2. Pridajte baklažán a za stáleho miešania varte, kým baklažán nezmäkne, približne 5 minút.
  3. Pridajte paradajky so šťavou a varte, kým sa omáčka mierne nezredukuje, približne 20 minút.
  4. Priveďte do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou. Rigatoni varte vo vriacej vode za občasného miešania, kým nie sú uvarené al dente, približne 13 minút. Sceďte a preložte do servírovacej misy.
  5. Nalejte omáčku na cestoviny.
Efektné a chutné – také sú cestoviny s pečeným baklažánom.

Cestoviny s pečeným baklažánom – recept

Jedna z najjednoduchších večerí – cestoviny s pečeným baklažánom zo 6 ingrediencií. Vychutnajte si svoje obľúbené cestoviny podávané s pečeným baklažánom a cibuľou v bohatej paradajkovej omáčke s čerstvými bylinkami. Jednoduché varenie s vynikajúcim výsledkom.

Ingrediencie na cestoviny s pečeným baklažánom

  • 1 veľký baklažán nakrájaný na kocky
  • 1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno (alebo polovica veľkej cibule)
  • 1-2 lyžice oleja
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 2-3 šálky paradajkovej omáčky
  • 500 g cestovín
  • soľ a červená paprika
  • čerstvá bazalka (voliteľné)

Postup na cestoviny s pečeným baklažánom

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Upečte baklažán a cibuľu: na plech poukladajte nakrájanú cibuľu a baklažán nakrájaný na kocky a premiešajte ich s olejom, cesnakovým práškom a veľkou štipkou soli a korenia. Pečte 20-25 minút – v polovici pečenia obráťte.
  3. Uvarte cestoviny: priveďte do varu hrniec s dobre osolenou vodou. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale.
  4. Ohrejte omáčku: V panvici varte omáčku na miernom ohni, aby sa zohriala. Keď sa baklažán a cibuľa dopečú, pridajte ich do omáčky.
  5. Podávame: Podávajte cestoviny s baklažánom a omáčkou, nasekanou čerstvou bazalkou a parmezánom.

TIP: Ak chcete mať jedlo ešte zdravšie, použite celozrnné cestoviny.

Sú na obrázku špagety? Áno, ale iné, ako si myslíte.

Cuketa v hlavnej úlohe

A to doslova – vyrobíme z nej totiž samotné rezance. Pozrite sa, ako si pripraviť náš 20-minútový recept na cuketové rezance s cesnakom, paradajkami, bazalkou a parmezánom. Sú nízkosacharidové, bez múky a vegetariánske.

Ako na to a čo je to špiralizér?

Cuketové rezance sú špagetové vlákna z cukety. Môžete ich pripraviť rôznymi spôsobmi. Tu je návod na ich prípravu:

Najjednoduchší spôsob prípravy cuketových rezancov je použiť špiralizér. V priebehu niekoľkých minút z cukety vytvoríte dlhé, kučeravé rezance. Špiralizér je skvelý nástroj do vašej kuchyne.

Na výber je množstvo značiek a cenových kategórií a možno dokonca zistíte, že niektoré kuchynské roboty sa teraz dodávajú aj s nástavcom na špiralizovanie.

Žiadny špiralizér, žiadny problém. Môžete použiť aj škrabku na zeleninu julienne. Možno sa práve teraz skrýva vo vašej zásuvke s kuchynskými pomôckami. Väčšina krájačov na mandolíne vám vytvorí rezance alebo skúste použiť štandardnú škrabku na zeleninu a vytvorte široké rezance.

Cuketové rezance pred uvarením.

Naše tipy na varenie cuketových rezancov, aby boli chutné a nerozmočené

Keď máte rezance, môžete ich uvariť. Cuketa je z väčšej časti tvorená vodou, takže jej varenie môže byť zložité. Tu sú naše tipy, ako ju uvariť tak, aby nebola rozmočená:

  • Cuketu nešúpte. Ošúpané cuketové rezance sú kašovité a nemajú chrumkavosť.
  • Cuketu pred varením ani počas varenia na panvici nesoľte. Soľ odčerpáva z cukety vodu, čím sa cuketa po uvarení stáva menej chrumkavou. Keďže soľ dodáva veciam dobrú chuť, radšej solíme omáčku a nie cuketu.
  • Neprozvarte ju. Rovnako ako pri príprave bežných špagiet, uvarte cuketové rezance al dente. Sú hotové, keď zvädnú, ale stále majú chrumkavý vzhľad.
  • Keďže uvarená cuketa býva vodnatá, v recepte sa ju snažíme čo najviac zredukovať. Na dne servírovacej misy však aj tak zostane trochu vody. Nie že by to bolo zlé. Tekutina sa zmieša s paradajkami, cesnakom, syrom a olivovým olejom, takže je vynikajúca.

Cesnakovo-parmezánové cuketové cestoviny – recept

Vychutnajte si ich ako ľahké jedlo alebo do nich pridajte nejaké bielkoviny, napríklad pečené tofu, soté krevety alebo šťavnaté kuracie mäso. Môžete tiež skombinovať cuketové rezance a obyčajné špagety, aby trochu viac držali tvar a jedlo bolo sýtejšie.

Ingrediencie na cesnakovo-parmezánové cuketové cestoviny

  • 4 stredne veľké cukety (približne 1 kg)
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica pretlačeného cesnaku (3 až 4 strúčiky)
  • 1/4 až 1/2 lyžičky drvených vločiek čili, podľa toho, aké pikantné máte radi cestoviny
  • 2 stredne veľké paradajky, nakrájané (asi 350 g)
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu, plus viac na podávanie
  • 1 šálka bazalkových listov, natrhaných na kúsky
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky studenej vody
  • Soľ, podľa chuti

Postup na cesnakovo-parmezánové cuketové cestoviny

  1. Cuketu orežte a špiralizujte (postup bez špiralizéra nájdete v poznámkach vyššie). Potom špiralizovanú cuketu nakrájajte na dlhé rezance, aby boli dlhé asi ako špagety.
  2. Na veľkú hlbokú panvicu pridajte olivový olej, cesnak a vločky čili. Zapnite na stredný oheň. Keď olej okolo cesnaku začne bublať, pridajte cuketové rezance.
  3. Rezance prehadzujte kliešťami na cestoviny a varte, kým nie sú al dente – mali by byť zvädnuté, ale stále chrumkavé; 5 až 7 minút. Nenechajte ich variť dlhšie, inak budú kašovité. Počas varenia ich stále prehadzujte, aby sa všetky cuketové rezance dostali na dno panvice.
  4. Vmiešajte paradajky, bazalku a parmezán a potom varte jednu minútu. Pomocou klieští na cestoviny preložte rezance, paradajky a bazalku na servírovací tanier. Tekutinu nechajte v panvici.
  5. Priveďte tekutinu, ktorá zostala v panvici, k varu.
  6. V malej miske zmiešajte kukuričný škrob a studenú vodu a potom ich zašľahajte do vriacej tekutiny. Za stáleho šľahania varte, kým tekutina nezhustne na omáčku; asi 1 minútu. Omáčku ochutnajte a dochuťte soľou.
  7. Omáčku nalejte na rezance, paradajky a bazalku. Na záver posypte parmezánom a ihneď podávajte.

Do receptu môžete pridať aj grilované krevety a pripraviť si tak cuketovo-krevetové cestoviny. Ak však chcete vegánsky variant, vynechajte parmezán, nahraďte ho obľúbeným vegánskym syrom alebo použite lahôdkové droždie.

Cuketové rezance sa dajú pripraviť na rôzne spôsoby.

Varianty cuketových cestovín

  • Na slano: s rozdrobeným údeným tofu s pretlačeným cesnakom, sezamovými semiačkami a tamari omáčkou. Podávať ich odporúčame ozdobené skaramelizovavou cibuľkou. Buď cukinové špagety použijeme surové alebo si ich krátko, približne minútku a pol osmažíme na troche oleja.
  • Na sladko: cukinové špagety z dvoch cukín osmažíme na kokosovom oleji so štipkou soli a po dlhšej minútke pridáme dve veľké lyžice arašidového masla, ktoré na panvici necháme dobre roztopiť, aby sa obalila každá cukinová špirálka. Dochutíme javorovým sirupom a podávame s čerstvými malinami a mletými mandľami.
Jednoduché a veľmi chutné jedlo môžete ozdobiť sezamom a jarnou cibuľkou.

Recept na ryžové cestoviny s arašidovou omáčkou

Ryžové rezance so sladkou a pikantnou arašidovou omáčkou sú hotové za menej ako 10 minút, takže sú ideálne na rýchlu večeru alebo obed. Vegánske, bezlepkové a také zdravé a chutné. Toto jedlo chutí teplé aj studené. Ideálny obed “so sebou”. Posypte ich chrumkavými drvenými opraženými arašidmi alebo bielym či čiernym sezamom a jarnou cibuľkou a môžete podávať.

Ingrediencie na ryžové cestoviny s arašidovou omáčkou

Ryžové rezance:

  • 150 g ryžových rezancov (alebo akéhokoľvek druhu rezancov)
  • soľ (nepovinná)

Omáčka:

  • 4 lyžice arašidového masla (chrumkavého alebo krémového)
  • 2 malé strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica sriracha (alebo inej pikantnej omáčky) – ak nechcete, aby bola veľmi pikantná, použite len 1/2 lyžice
  • 1/2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica medu (alebo javorového sirupu alebo 1/2 lyžice cukru)
  • 5 lyžic vody
  • 1/2 lyžice sezamového oleja (nepovinné, ale rozhodne odporúčané)

Voliteľné prílohy:

  • sezamové semienka
  • jarná cibuľka
  • drvené arašidy

Postup na ryžové cestoviny s arašidovou omáčkou

  1. Ryžové rezance uvarte podľa návodu na obale.
  2. Kým sa rezance varia, pridajte všetky prísady na omáčku do mixéra a mixujte, kým nevznikne hladká omáčka.
  3. Uvarené rezance zalejte arašidovou omáčkou a dobre premiešajte. Podávajte pri izbovej teplote alebo studené, alebo ak ich chcete horúce, varte ich asi minútu alebo dve na strednom plameni. V prípade potreby pridajte viac vody.
  4. Pred podávaním preložte do misiek a pridajte trochu sezamových semienok alebo jarnej cibuľky.

Cestovinových receptov je nekonečné množstvo. Pri vymýšľaní dnešnej večere vám pomôže rozhodnúť to, aké ingrediencie práve máte v chladničke či v špajze. Pravdepodobne tam nájdete všetky suroviny na prípravu týchto vegetariánskych neapolských špagiet.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang