Polievky

Krémová mrkvovo – šošovicová polievka – recept

Túto vynikajúcu kombináciu chutí sme objavili celkom náhodou. Polievka na štýl, čo máme radi a čo dom dal. Je naozaj výborná a veľmi vhodná na jesenné obdobie, keďže vďaka štipľavému curry aj trošku zahreje. Veríme, že vám bude chutiť.


Obsah článku


Táto polievka z červenej šošovice a mrkvy je jednoduchá a chutná bezlaktózová polievka, ktorá je ideálna na chladný deň. Je neuveriteľne jednoduchá na prípravu, pripravuje sa zo surovín, ktoré už pravdepodobne máte v špajze, a hotová je len za 30 minút.

Recept na mrkvovo-šošovicovú polievku

Mrkvovo-šošovicová polievka je neuveriteľne krémová a vďaka šošovici obsahuje veľa bielkovín. Je vhodná aj do mrazničky. Perfektná v kombinácii s výdatným celozrnným chlebom, ale aj sama o sebe je plnohodnotným jedlom.

Ingrediencie na mrkvovo-šošovicovú polievku:

600 g mrky
100 g červenej šošovice
1 malá konzerva kokosového mlieka (165 ml)
1 lyžica celej rasce
1 lyžička curry pasty
1 veľká lyžica masla
800 ml až 1 liter zeleninového bujónu (podľa toho aký hustý krém máte radi)
korenie, prípadne aj soľ na dochutenie

Postup na mrkvovo-šošovicovú polievku

  1. Pripravíme veľkú panvicu, na ktorej nasucho opražíme kmín. Asi 2 minúty, kým pustí arómu. Pridáme lyžicu masla a curry pastu. Zmes rozmiešame a pridáme očistenú mrkvu nakrájanú na cca 1 cm kolieska.
  2. Pražíme asi 5 minút za občasného miešania, aby sa nám mrkva nepripálila. Potom pridáme  šošovicu, ktorú si predtým prepláchneme v sitku a kokosové mlieko.
  3. Necháme zovrieť a prelejeme do hrnca do ktorého prilejeme bujón. Množstvo podľa chuti. My máme radi hustejšiu polievku, tak sme pridali 800 ml. Varíme kým mrkva a šošovica nezmäknú a nakoniec rozmixujeme tyčovým mixérom na krém.
  4. Nakoniec dochutíme čiernym korením, soľou a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Marocká mrkvovo-šošovicová polievka – recept

Marocká mrkvová polievka z červenej šošovice je ďalším výborným receptom na bezmäsité jedlo plné chuti. Červenú šošovicu a mrkvu dopĺňa rasca, kurkuma, koriander, paprika a škorica, ktoré vytvárajú krémovú a sýtu polievku.

Ingrediencie na marockú mrkvovo-šošovicovú polievku:

2 lyžice olivového oleja
1/2 stredne veľkej cibule nakrájanej nadrobno
3 strúčiky cesnaku, mleté
2 šálky nakrájanej mrkvy alebo asi 4 stredne veľké mrkvy, ošúpané a nakrájané
1 lyžička rasce
1 lyžička kurkumy
2 lyžičky koriandra
1/2 lyžičky papriky
1/4 lyžičky škorice
2 šálky červenej šošovice, prepláchnutej
1 plechovka nakrájaných paradajok
4 šálky zeleninového vývaru
soľ a korenie podľa chuti

Príloha:
koriander alebo petržlenová vňať
klíny citróna
rozdrvená červená paprika

Postup na marockú mrkvovo-šošovicovú polievku

  1. Vo veľkom hrnci na miernom ohni si zohrejme 2 lyžice olivového oleja.
  2. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a opekáme približne 2 minúty, kým nezmäknú.
  3. Prisypeme koreniny (napr. mletý koriander, rímsku rascu, kurkumu, zázvor, prípadne štipku škorice) a opekáme asi 4 minúty, aby sa uvoľnilo ich aróma.
  4. Pridáme nakrájanú mrkvu a restujeme ju, kým nezmäkne – približne 10 minút.
  5. Do hrnca nalejeme zeleninový vývar, pridáme nakrájané paradajky z konzervy a prepláchnutú červenú šošovicu. Všetko dôkladne premiešame.
  6. Dusíme na miernom ohni asi 20 minút, kým šošovica úplne nezmäkne a chute sa prepoja.
  7. Polievku môžeme podávať tak, ako je – s kúskami zeleniny a šošovice – alebo ju čiastočne rozmixujeme pomocou ponorného mixéra (prípadne klasického mixéra), aby sme dosiahli krémovejšiu konzistenciu. Polovicu môžeme nechať nerozmixovanú pre bohatšiu štruktúru.
  8. Na záver polievku dochutíme čerstvým nasekaným koriandrom, drveným červeným korením a čerstvou citrónovou šťavou podľa chuti.

Namiesto zeleninového vývaru sa dá použiť kurací vývar. Ak chce niekto trochu hustejšiu polievku, po uvarení cibule, cesnaku a mrkvy pridá 2-3 lyžice paradajkového pretlaku.

Medzi ďalšie vhodné prísady patrí quinoa alebo kuskus, cícer, grilované kuracie mäso, maslová tekvica alebo cuketa.

Recept na mrkvovo-šošovicovú polievku so zázvorom

Pre toto existujú polievky. Je to dušu posilňujúca, jednoduchá polievka, ktorá využíva základné suroviny, je lacná a zdravá. Víťazstvo na všetkých frontoch.

Ingrediencie na mrkvovo-šošovicovú polievku so zázvorom:

3 lyžice olivového oleja
2 hnedé cibule nakrájané na kocky
6 šálok olúpanej a nahrubo nakrájanej mrkvy (asi 750 g)
3 lyžice nahrubo nasekaného zázvoru
1 lyžica garam masaly (v závislosti od sily vašej zmesi korenia môžete pridať viac)
1 lyžica čerstvo pomletých semienok rasce
½ lyžice kurkumy
250 g červenej delenej šošovice
1,5 litra zeleninového vývaru (stačí z kocky)
vločky morskej soli na dochutenie
1 a ½ šálky jogurtu gréckeho typu
listy koriandra, na podávanie

Postup na mrkvovo-šošovicovú polievku so zázvorom

  1. Do veľkého hrnca pridáme olivový olej, hnedú cibuľu a nakrájanú mrkvu. Za pravidelného miešania varíme 5 minút alebo dovtedy, kým cibuľa úplne nezmäkne a nezačne voňať.
  2. Pridáme zázvor a korenie a varíme, kým sa nerozvonia. Pridáme šošovicu a zeleninový vývar a varíme 20-25 minút alebo kým šošovica nezmäkne a mrkva sa nerozvarí.
  3. Všetko v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérom a potom vmiešame jogurt. Ak má niekto pocit, že je polievka príliš hustá, môže ju rozmiešať ešte s trochou vývaru. Ak pridáva ďalšiu tekutinu, nechá polievku chvíľu prehriať.

Prečo pripraviť mrkvovo-šošovicovú polievku

Táto polievka je bezlepková a plná bielkovín. Ponúka vám poriadnu dávku vitamínov z mrkvy, špenátu, korenia a šošovice. Ak ste milovníkom vegánskej stravy, vyskúšajte vegánsku krémovú mrkvovú polievku, alebo francúzsku cibuľovú polievku, ktoré určite potešia vaše chuťové poháriky.

Dobre sa mrazí. Urobte si z nej veľkú dávku a polovicu si nechajte na neskôr. Rozdeľte si ju na porcie, aby ste ju mohli vytiahnuť, keď budete potrebovať zdravý obed.

Tip pred zmrazením: nechajte polievku vychladnúť na izbovú teplotu, potom ju vložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte v mrazničke až 3 mesiace. Keď ste pripravení na konzumáciu, nechajte polievku cez noc rozmraziť v chladničke. Potom, keď ste pripravení ju zjesť, zohrejte ju na sporáku na miernom ohni, kým sa neprehreje.

Musí byť šošovica namočená?

Nie. V skutočnosti to pri tomto recepte neodporúčame. Červená šošovica sa varí veľmi ľahko a na rozdiel od iných strukovín si vo všeobecnosti nevyžaduje namáčanie.

Môžete ju prepláchnuť v jemnom cedidle, aby ste odstránili všetky kúsky, ktoré tam nepatria, ale nenechávajte ju namočenú.

Keď ju pridávate do polievky, chcete ju mať v pôvodnom stave, aby ju zeleninový vývar uvaril a prenikli do nej chute.

Polievka z červenej šošovice a mrkvy je jednoduchá a zdravá.

Skladovanie a mrazenie

Táto polievka z mrkvy a šošovice vydrží vo vzduchotesnej nádobe v chladničke približne 5 dní.

Pre všetkých, ktorí si radi pripravujú jedlo vopred, sa táto polievka dá aj zamraziť. Či už v chladničke alebo v mrazničke, pred preložením do vzduchotesnej nádoby ju nechajte úplne vychladnúť.

Táto polievka vydrží v mrazničke približne 1 mesiac. Nechajte ju cez noc rozmraziť v chladničke a potom ju zohrejte na sporáku. Nezabudnite si v nádobe nechať miesto na rozšírenie.

Tipy na úspech

Nechcete, aby sa šošovica uvarila príliš rýchlo, preto sa uistite, že ju varíte na veľmi nízkej teplote a hrniec je prikrytý.

Polievku neprekladajte do mixéra, kým sa zo šošovice nevstrebe všetka tekutina a kým nie je úplne mäkká. Množstvo soli, ktoré budete potrebovať, závisí od slanosti vášho vývaru.

Návrhy na servírovanie

Túto polievku odporúčame podávať s výdatným chlebom a čerstvou petržlenovou vňaťou na vrchu. Je ideálna ako samostatné plnohodnotné jedlo, pretože má vysoký obsah bielkovín, ale je výborná aj s prílohou v podobe šalátu.

Mrkvovo-šošovicová polievka je ideálna na experimentovanie s koreninami a bylinkami.

Tipy a variácie

Do polievky môžeme pridať ďalšie bielkoviny pridaním cíceru alebo bielej fazule. Je možné vychutnať si v tejto polievke zeleninu navyše. Vyskúšať sa dá karfiol, jalapeños na okorenenie, zemiaky alebo sladké zemiaky.

Prílohy sú vždy skvelým spôsobom, ako posunúť polievku na vyššiu úroveň. K tejto šošovicovej polievke sa hodia ozdoby ako grécky syr feta, čerstvý koriander a petržlen, grécky alebo obyčajný jogurt, ktorý sa do polievky zamieša, aby bola hustejšia a krémovejšia.

Tí, ktorí chcú do polievky pridať mäso, môžu do nej pridať klobásu, kuracie mäso nakrájané na kocky, mleté bravčové mäso alebo aj chrumkavú slaninu.

Červená šošovica je v tejto polievke výborná, pretože sa rozpadá a je mäkká. Ak máte po ruke hnedú alebo zelenú šošovicu, môžete ju vymeniť alebo použiť polovicu červenej a polovicu hnedej alebo zelenej. Niektorí ľudia uprednostňujú textúru zelenej alebo hnedej – takže je to len na vás.

Mrkvovo-šošovicová polievka vás aj vďaka zázvoru naozaj zahreje.

Kategorie:

Polievky

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang