
Naan je jedinečný a obľúbený plochý chlieb so žuvačkovou štruktúrou, ktorý má korene v Indii. Pozostáva z bielej múky, droždia, vajec, mlieka, soli a cukru a pôvodne sa pečie v peci tandoor. Jeho typický tvar slzy sa dosahuje tým, že cesto pri pečení na stenách tandoor klesá. S obľubou sa konzumuje vo väčšine juhoázijských reštaurácií a domácností po celom svete.
Obsah článku
Recept na indický chlieb naan
Podľa tohto receptu je možné pripraviť mäkký naan chlieb s maslovou chuťou. Konzumuje sa teplý, potretý roztopeným maslom alebo podávaný s obľúbeným kari či vegánskym poke bowl.
Suroviny na indický chlieb naan
- 1 balenie sušeného droždia
- 1 šálka teplej vody
- ¼ šálky bieleho cukru
- 3 lyžice mlieka
- 1 veľké vajce
- 2 lyžičky soli
- 4 a ½ šálky chlebovej múky
- ¼ šálky rozpusteného masla
Postup na indický chlieb naan
- Droždie rozpustiť v teplej vode vo veľkej miske. Nechať stáť asi 10 minút.
- Inú misku bohato vymazať olejom.
- Do zmesi droždia vmiešať cukor, mlieko, vajce a soľ. Primiešať toľko múky, aby vzniklo vláčne cesto.
- Cesto hnetiť, kým nie je hladké, 6 až 8 minút.
- Cesto vložiť do pripravenej vymastenej misky, prikryť vlhkou utierkou a nechať kysnúť, kým sa nezdvojnásobí, približne 1 hodinu.
- Z cesta oddeľovať kúsky veľké asi ako golfová loptička, malo by vystačiť približne na 14 kusov.
- Každý kúsok vyformovať do guľôčky, prikryť utierkou a nechať kysnúť, kým sa nezdvojnásobí, približne 30 minút.
- Medzitým rozohriať panvicu na vysokú teplotu.
- Každý kúsok cesta rozvaľkať na tenký kruh.
- Rozpusteným maslom potrieť predhriatu panvicu.
- Naan chlieb piecť 2 až 3 minúty, kým nie je nadýchaný a mierne zhnednutý.
- Neopečené strany potrieť maslom, obrátiť a piecť do zhnednutia ďalšie 2 až 4 minúty.
- Vybrať z panvice a zopakovať prípravu zvyšných naanov.

Chlieb naan – recept bez vajíčok
V tomto recepte na chlieb naan nie sú použité vajíčka. Okrem vody sa na prepojenie cesta používa biely jogurt. Chlieb naan podľa tohto receptu je veľmi chutný, mäkký, nadýchaný, vzdušný, s krásnymi zlatohnedými škvrnami na povrchu. Chutí presne ako v indických reštauráciách.
Suroviny na chlieb naan
- 1 lyžička cukru
- 1/2 šálky teplej vody
- 2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
- 2 a 1/4 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky bieleho jogurtu
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžica oleja
- trochu oleja (na vymastenie panvice)
- 3 lyžice rozpusteného masla
Postup na chlieb naan
- V malej miske zmiešať cukor, teplú vodu a droždie. Dobre premiešať, aby sa spojili. Kvasnice by mali byť aktivované, keď sa spenia, približne o 10 minút.
- Nasypať múku na rovnú plochu a do stredu urobiť jamku.
- Pridať zmes droždia, jogurt, soľ a olej a miesiť cesto, kým povrch nebude hladký a lesklý, približne 10 minút.
- Cesto prikryť vlhkou utierkou a nechať ho vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu (napríklad: pri sporáku alebo v teplej rúre). Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
- Cesto rozdeliť na 8 rovnakých častí. Pomocou valčeka vyvaľkať cesto na kruh s priemerom 15 cm.
- Rozohriať panvicu (najlepšie liatinovú) na vysokom ohni a povrch zľahka potrieť trochou oleja, aby sa cesto neprilepilo na panvicu. Cesto položiť na panvicu. Keď sa nafúkne a objavia sa bublinky a spálené miesta, obrátiť ho a upiecť z druhej strany.
- Rovnaký postup opakovať, kým nie sú všetky cestá hotové.
- Potrieť naan rozpusteným maslom a podávať teplý.
Recept na syrový naan chlieb s cesnakom
Na rozdiel od bežného naanu, ktorý je už aj tak výborný, tento syrový cesnakový naan povyšuje obyčajný recept na vyššiu úroveň. Najprv sa natrie roztopeným cesnakovým maslom a potom sa posype rozdrobeným syrom čedar. Keď sú naany horúce, syr sa roztopí a dotvorí dokonalosť chutí tohto naan chleba.
Suroviny na syrový naan chlieb s cesnakom
- 1 lyžička cukru
- 1/2 šálky teplej vody
- 2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
- 2 a 1/4 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky obyčajného jogurtu
- 1 lyžica oleja
- trochu oleja (na vymastenie panvice)
- 4 lyžice rozpusteného osoleného masla
- 4 strúčiky cesnaku (jemne roztlačené)
- 1 šálka rozdrobeného syra čedar
- 2 lyžice nasekaného koriandra
Postup na syrový naan chlieb s cesnakom
- V malej miske zmiešať cukor, teplú vodu a droždie. Dobre premiešať, aby sa spojili. Kvasnice by mali byť aktivované, keď sa spenia, približne 10 minút.
- Nasypať múku na rovnú plochu a do stredu urobiť jamku.
- Pridať zmes droždia, jogurt a olej a miesiť cesto, kým povrch nebude hladký a lesklý, približne 10 minút.
- Cesto prikryť vlhkou utierkou a nechať ho kysnúť na teplom mieste (napríklad: pri sporáku alebo v teplej rúre). Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
- Cesto rozdeliť na 8 rovnakých častí. Pomocou valčeka vyvaľkať cesto do tvaru kruhov.
- Rozohriať panvicu a povrch zľahka potrieť trochou oleja, aby sa cesto neprilepilo na panvicu.
- Cesto položiť na panvicu. Keď sa nafúkne a objavia sa bublinky a spálené miesta, obrátiť ho a opiecť z druhej strany.
- Opakovať, kým nie sú všetky naany hotové.
- Vymiešať rozpustené maslo (na chvíľu ho zohriať v mikrovlnnej rúre) a pridať cesnak. Dobre premiešať.
- Potrieť naan cesnakovým maslom a na každý naan nasypať trochu syra.
- Ozdobiť nasekaným koriandrom a ihneď podávať.
TIP: Tento domáci naan je veľmi jednoduchý na prípravu. Môže sa podávať ako predjedlo alebo príloha k indickému jedlu.

Čo sa tradične podáva s chlebom naan?
Kým chlieb naan sa tradične podával k zeleninovým kari a omáčkam, ako masala, hubová masala, šošovicový indický dhal, čatní, raita, nakladaná zelenina, mäsovým jedlám (tikka masala alebo tandoori) či kebab, v poslednom čase sa jeho využitie zmenilo.
- V súčasnosti sa bežne používa aj ako predjedlo s dipmi, ako je hummus, rôznymi nátierkami, napríklad s baklažánovou, avokádovou alebo cesnakovou. No hodí sa aj ku fazuľovému nákypu.
- Chlieb naan sa používa ako jednoduchá príloha na namáčanie do kari, polievok – hráškovej, krémovej kuracej či arabskej alebo k dusenému mäsu.
- Použiť sa môže aj na chlebíčky alebo základ na pizzu a obložiť ho obľúbenými prílohami.
Z čerstvo upečeného naanu sa pripravia aj sendviče alebo panini. Naan chutí aj s rôznymi náplňami (napr. falafel a kuracie souvlaki), takže sú z neho v podstate aj wrapy alebo tacos.

Tipy k príprave dokonalého indického chleba
Aby sa droždie správne aktivovalo, musí mať zmes vody a medu teplotu približne 40 °C, teda teplá, avšak nie horúca na dotyk. Možno použiť teplomer na kontrolu vody. Príliš horúca voda by kvasinky zabila, príliš studená by zase kvasinkám neumožnilo aktiváciu.
Ak kvasnice v prvých krokoch receptu nepenia, môže ísť o zlú šaržu alebo o kvasnice, ktorým vypršala platnosť. Treba dbať na to, aby bolo droždie čerstvé.
Nevadí, ak cesto nie je rozdelené na rovnako veľké kusy. Stačí ich rozvaľkať na približne rovnakú hrúbku. Stačí pridať cesnakové maslo a už nikdy sa nebude naan pripravovať bez neho.
Čerstvý koriander alebo petržlen sú tradičné bylinky, ktoré sa často používajú v naane. Môže sa experimentovať aj s inými čerstvými alebo sušenými bylinkami podľa chuti.
Do cesta sa môže pridať hrsť strúhaného syra čedar alebo naany posypať tesne pred podávaním nastrúhaným parmezánom.
Príprava naanu je zábavná, pretože zakaždým sa dá pripraviť inak. Ak si ho niekto raz obľúbi stane sa v kuchyni univerzálnou prílohou ku každému jedlu.
Naan je známy už storočia
Prvé zdokumentované stopy po chlebe naan sa nachádzajú v zápiskoch indo-perzského básnika Amira Kushraua z roku 1300 n. l. Jeho názov pochádza z perzského slova označujúceho chlieb. Naan sa pôvodne pripravoval na cisárskom dvore v Dillí v dvoch verziách – naan-e-tunuk (ľahký chlieb) a naan-e-tanuri (pečený na kamenných stenách pece tandoor).
Naan, ktorý je známy svojou jemnosťou, nadýchanosťou a originálnou chuťou, viedol aj k vytvoreniu ďalších druhov. Obľúbenými sa stali rôzne druhy naanu, ktoré boli plnené alebo potiahnuté špecifickými polevami.
Medzi najobľúbenejšie patria:
- Obyčajný Naan – najjednoduchšia forma, ktorá je potretá ghí alebo maslom.
- Cesnakový Naan – posypaný drveným cesnakom a potretý maslom.
- Kulcha Naan – s náplňou z varenej cibule.
- Keema Naan – obsahuje náplň z mletého jahňacieho, baranieho alebo kozieho mäsa.
- Roghani Naan – posypaný sezamovými semienkami.
- Peshawari Naan a Kashmiri Naan – plnené zmesou orechov a hrozienok vrátane pistácií.
- Paneer Naan – plnený náplňou z paneeru (syra) ochutenou mletým koriandrom a paprikou.
- Amritsari Naan – plnený zemiakovou kašou a korením.
Publikované: 22. 06. 2023, Aktualizované: 30. 07. 2025