
Bryndzová polievka, inak nazývaná aj demikát, je na Slovensku obľúbenou tradičnou pochúťkou. Vznikla ako jedlo pastierov na salašoch a dodnes sa varí ako tradičná národná špecialita. Aké suroviny sú potrebné na jej prípravu a kde zájsť na najlepšiu bryndzovú polievku?
Recept na bryndzovú polievku je dôkazom, ako z malého množstva surovín vyčarovať naozaj chutné jedlo, ktoré sa podáva ako na tradičných salašoch, tak aj ako špecialita v elegantných reštauráciách.
Obsah článku
Suroviny na bryndzovú polievku
Recept na bryndzovú polievku je naozaj jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník. Tu sú potrebné suroviny:
- 200-250 g pravej ovčej bryndze
- 500 g zemiakov
- 1 stredná cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 PL masla alebo bravčovej masti
- 1l vody alebo vývaru
- soľ a mleté čierne korenie
- 1-2 ČL mletej sladkej papriky
Okrem týchto základných surovín môže človek použiť aj voliteľné suroviny, ako je napríklad sladká smotana na varenie, petržlenová vňať alebo škvarky.
Postup prípravy
- Ako prvé si treba pripraviť suroviny – očistiť zemiaky, nakrájať ich na malé kocky, cibuľu nasekať nadrobno, cesnak pretlačiť alebo nakrájať ho na plátky.
- Následne treba v hrnci rozpáliť maslo alebo bravčovú masť, pridať cibuľu a restovať, kým nebude sklovitá, potom sa pridá cesnak a krátko sa orestuje.
- Pridá sa mletá sladká paprika a polievka sa rýchlo premieša, aby sa uvoľnila vôňa, avšak treba dávať pozor, aby sa nespálila.
- Potom treba uvariť zemiaky tak, že sa k nim prileje voda alebo vývar, pridá sa soľ, korenie, rasca a bobkový list, vložia sa nakrájané zemiaky a varia sa do mäkka (približne 10-15 minút).
- Vo vedľajšej miske sa pripraví bryndzový krém – bryndza sa zmieša so smotanou, pridá sa k nej naberačka horúcej vody z polievky a dobre sa rozmieša, aby nevznikli hrudky.
- Potom sa zníži plameň, bryndzová zmes sa vleje do polievky a mieša sa, aby sa rovnomerne rozptýlila. Polievku už netreba variť, treba ju iba nechať zohriať.
- Na konci varenia treba polievku finálne dochutiť – osoliť a okoreniť, prípadne pridať viac bryndze.
- Keď je polievka hotová, vrch sa môže posypať čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou, prípadne sa môžu pridať opečené škvarky a čerstvý chlieb.
S čím podávať bryndzovú polievku?
Existuje viacero spôsobov, s čím podávať bryndzovú polievku, a to buď tradičným spôsobom ako na kolibe alebo elegantne ako v reštaurácii. S čím sa teda môže podávať táto výborná polievka?
- Výbornou prílohou je napríklad čerstvý domáci chlieb.
- Polievka sa zvykne podávať s pagáčmi, a to buď s oškvarkovými, syrovými alebo bryndzovými pagáčikmi.
- Na vrch polievky sa môžu pridať škvarky, krutóny opečené na masle alebo kúsky slaniny.
- Taktiež sa vrch môže posypať petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
- Niekto na vrch pridáva napríklad kyslú smotanu, aby sa zjemnila chuť.
Každý si môže vybrať, či chce skôr zjemniť intenzitu bryndze petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo smotanou alebo ako prílohu zvoliť pagáče, chlieb či škvarky pre väčšiu sýtosť polievky.

Varianty receptu na bryndzovú polievku
Hoci sú všetky varianty receptu na bryndzovú polievku dosť podobné, v niečom sa predsa len líšia. Tu sú najznámejšie z nich:
Tradičná salašnícka verzia bez smotany, avšak s väčším množstvom škvarkov alebo údenej slaniny.
Krémová polievka so smotanou má jemnejšiu chuť a táto verzia bryndzovej polievky je vhodná aj pre deti.
Vegetariánska verzia bez škvarkov a masti, iba s maslom alebo olejom, doplnená bylinkami.
Verzia so zeleninou ako je mrkva, petržlen alebo zeler, aby polievka nadobudla farbu a odlišnú chuť.
Moderná verzia s krutónmi alebo opečeným syrom je vhodná aj na elegantné servírovanie.
Všetky z týchto variantov sú zaujímavé a chuťou trochu odlišné, a tak človek môže ochutnať každú z nich a vybrať, ktorá mu bude chutiť najviac.
Kde zájsť na najlepšiu bryndzovú polievku?
Na Slovensku existuje veľa miest, kde varia výborné bryndzové špeciality, ako napríklad bryndzové halušky, no bryndzová polievka nie je automaticky súčasťou menu. Sú miesta, kde varia túto polievku a je chválená naozaj veľkým množstvo návštevníkov.
Jedným z týchto miest je napríklad Salaš Krajinka pri Ružomberku. Toto miesto je podľa viacerých návštevníkov legendou vďaka výbornej 100%-nej ovčej bryndze, ktorá sa používa aj v recepte na bryndzovú polievku.
Ďalším z miest, kde si vychutnať bryndzovú polievku, je Koliba Syrex v Zázrivej. Táto koliba je často vychvaľovaná ako miesto, kde varia tradičnú slovenskú kuchyňu vrátane bryndzových špecialít, akou je aj bryndzová polievka. Návštevníci pozitívne hodnotia atmosféru miesta aj kvalitu jedla.
Túto výbornú bryndzovú polievku, tradičný demikát, ponúkajú ako súčasť menu napríklad aj v niektorých slovenských kaštieľoch. Jedným z nich je Kaštieľ Fričovce. Tento kaštieľ na Východnom Slovensku má v menu bryndzový demikát s jarnou cibuľkou a opraženou slaninkou.

Ako vznikla bryndzová polievka?
Korene bryndzovej polievky siahajú až do vyšších horských oblastí, kde sa stovky rokov pásli ovce a vyrábala sa ovčia bryndza – jeden z najtradičnejších produktov Slovenska. V tej dobe ľudia väčšinou varili z toho, čo mali dostupné.
Skladovali zemiaky, mali čerstvo nadojené ovčie mlieko, z ktorého sa vyrábala bryndza, cibuľa a cesnak boli v domácnostiach taktiež bežnými ingredienciami.
Bryndza bola vzácna a výživná, a preto sa často pridávala aj do polievok. Bryndzová polievka vznikla ako sýtne a chutné jedlo pre pastierov, ktorí pracovali celý deň na lúkach.
Čo je to bryndza?
Bryndza je ovčí syr, má výraznú chuť a vôňu a patrí medzi tradičné slovenské potraviny. Pôvod má v horských oblastiach, a to hlavne na Liptove, Orave a na strednom Slovensku.
Bryndza sa vyrába z hrudkového ovčieho syra, ktorý sa po dozretí pomelie a osolí. Pravá slovenská bryndza musí podľa legislatívy obsahovať minimálne 50 % ovčieho mlieka (avšak tradične 100 %). Obsahuje množstvo bielkovín, vápnika, vitamínov skupiny B a prírodných probiotík.
Zaujímavosťou je, že slovenská bryndza má v EÚ Chránené zemepisné označenie (CHZO), čo znamená, že sa môže vyrábať len na Slovensku podľa tradičných postupov.

Ďalšie obľúbené recepty z bryndze
Bryndza je základnou surovinou pre viacero slovenských jedál, napríklad pre tie, ktoré sú spomenuté nižšie. Ktoré recepty patria medzi najobľúbenejšie?
Bryndzové halušky
- je to národné jedlo Slovenska
- tradične sa bryndzové halušky podávajú so slaninou alebo škvarkami
Bryndzové pirohy
- plnené zemiakové pirohy
- podávajú sa posypané slaninou alebo opečenou cibuľkou
- sú známym jedlom najmä na východnom Slovensku
Bryndzová nátierka (šmirkás)
- bryndza zmiešaná s maslom, cibuľkou, paprikou a bylinkami
- môže sa natrieť na chlieb alebo iné pečivo
Bryndzové pagáčiky
- pagáčiky sú kysnuté alebo lístkové pečivo plnené bryndzou
- častokrát sa podávajú ako pohostenie na oslavách alebo k vínu
Bryndzová omeleta alebo praženica
- vajíčka s bryndzou a bylinkami
- dobrý tip na sýte raňajky
Bryndzové koláče a placky
- slané pečivo alebo zemiakové placky
- bryndza sa môže pridať do cesta alebo ako plnka
Bryndzové cestoviny
- jednoduché cestoviny s rozpustenou bryndzou
- na vrch sa môže pridať slanina alebo škvarky
- je to veľmi chutná alternatíva k bryndzovým haluškám
Bryndzová baba
- zemiakový nákyp, do ktorého sa pridáva bryndza
- pečie sa v rúre a podáva sa ako hlavné jedlo alebo ako príloha
Bryndza je skvelou prísadou a základom množstva výborných receptov. Je to prírodné probiotikum, zdroj kvalitných bielkovín a niektoré štúdie tvrdia, že má taktiež priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu.
Publikované: 30. 07. 2025, Aktualizované: 22. 08. 2025