
Hovädzie mäso je mäso z hovädzieho dobytka (Bos taurus). Je zaradené do kategórie červeného mäsa – termín používaný pre mäso cicavcov, ktoré obsahuje väčšie množstvo železa ako kuracie mäso alebo ryby. Obvykle sa konzumuje ako pečené mäso, dusené, rebrá alebo steaky, ale bežne sa konzumuje aj mleté alebo sekané.
Z mletého hovädzieho mäsa sa často pripravujú hamburgery. Čerstvé chudé hovädzie mäso je bohaté na rôzne vitamíny a minerály, najmä na železo a zinok. Preto možno mierny príjem hovädzieho mäsa odporučiť ako súčasť zdravej stravy.
Ako pripraviť pomaly dusené hovädzie mäso?
Varením hovädzieho mäsa v pomalom hrnci dosiahneme skutočne jemnú štruktúru mäsa. Na zvýraznenie chuti pridáme šampiňóny alebo údenú papriku.
Suroviny na pomaly dusené hovädzie mäso: 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno) 2 zelerové tyčinky (nakrájané nadrobno) 2 lyžice repkového oleja 3 mrkvy (rozpolené a nakrájané na kúsky) 2 bobkové listy ½ balíčka tymianu 2 lyžice paradajkového pretlaku 2 lyžice worcestrovej omáčky 2 kocky hovädzieho bujónu 900 g hovädzieho mäsa 2 lyžičky kukuričnej múky (nepovinné) ½ malého zväzku petržlenovej vňate |
Postup na pomaly dusené hovädzie mäso
- Cibuľu a zeler osmažtíme na 1 lyžici oleja na miernom ohni, kým nezmäknú – asi 5 minút. Pridáme mrkvu, bobkový list a tymian, smažte 2 minúty. Vmiešame pretlak a worcestrovú omáčku, pridáme 600 ml vriacej vody, premiešame a všetko preložíme do pomalého hrnca.
- Rozdrvíme kocky bujónu alebo pridáme vývar a premiešame.
- Zmes okoreníme.
- Na zvyšnom oleji v hrnci po častiach opekáme hovädzie mäso, kým nie je dobre prepečené, a potom každú časť vyklopíme do pomalého hrnca.
- Varíme na nízkom stupni 8 až 10 hodín alebo na vysokom stupni 4 hodiny.
- Ak chceme mäso zahusťovať, zmiešame kukuričnú múku s trochou studenej vody na kašu a potom vmiešame 2 lyžice tekutiny z pomalého hrnca.
- Pre dokončením vmiešame petržlenovú vňať a podľa chuti ešte raz okoreníme.
Dusené hovädzie mäso podávame s čerstvým celozrnným chlebom alebo iným obľúbeným pečivom. Avšak nič sa nepokazí ani zdravým a výživným šalátom s kozím syrom.
Recept na dusené hovädzie s bylinkovými knedličkami
Základ tohto duseného hovädzieho guláša je neskutočne aromatický. Hovädzie mäso, cibuľa, zemiaky, mrkva sú prepojené množstvom korenín a byliniek a varené s paradajkovým pretlakom, až kým pokrm nezíska hlbokú bohatú a karamelovú chuť. Všetky tieto chute sa výborne dopĺňajú s pivom, ktoré sa k dusenému hovädziemu pridáva.
Suroviny na dusené hovädzie: 1 lyžica rastlinného alebo repkového oleja 1 kg hovädzej roštenky (nakrájanej na kúsky) soľ čierne korenie 2 lyžice múky 1 lyžica masla 1 cibuľa (nakrájaná) 3 strúčiky cesnaku (mleté) 8 zemiakov (ošúpaných a nakrájaných) 2 mrkvy (ošúpané a nakrájané na plátky) 3 lyžice paradajkového pretlaku 240 ml piva 4 šálky hovädzieho vývaru pár vetvičiek tymianu a rozmarínu |
Suroviny na bylinkové knedličky: 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky 2 lyžičky prášku do pečiva ½ lyžičky sušenej petržlenovej vňate ½ lyžičky sušeného rozmarínu alebo tymianu 1/2 lyžičky soli 1 veľké vajce 1/2 šálky cmaru |
Postup na dusené hovädzie s knedličkami
- Rozohrejeme veľký hrniec na strednom ohni a pridáme olej.
- Kúsky hovädzieho mäsa posypeme soľou a korením, potom ich premiešame s múkou, aby sa všetky kúsky obalili.
- Hovädzie mäso pridáme do hrnca a opekáme, kým nie je z každej strany zlatohnedé, približne 1 až 2 minúty z každej strany. Kúsky hovädzieho mäsa vyberieme pomocou dierkovanej lyžice a položíme ich na tanier, kým nebudú pripravené na použitie.
- Do toho istého hrnca pridáme maslo, cibuľu a cesnak. Premiešame, pričom dno oškrabeme, aby sa odstránili hnedé kúsky. Varíme 5 minút, kým cibuľa nezmäkne.
- Vmiešame zemiaky a mrkvu so štipkou soli a korenia. Varíme ďalších 5 minút. Vmiešame paradajkový pretlak a uistíme sa, že sú všetky kúsky obalené. Varíme ďalších 5 až 10 minút, aby sa rozvinula chuť, a často miešame, aby sa paradajkový pretlak nepripálil. Hovädzie mäso pridáme späť do hrnca.
- Vmiešame hovädzí vývar. Do hrnca pridáme vetvičku tymianu alebo rozmarínu. Zmes privedoieme do varu a potom zmiernime oheň. Prikryjeme a varíme 30 až 60 minút, kým hovädzie mäso nezmäkne a nerozpadne sa. Môžeme ho variť aj dlhšie, ak je prikryté.
- Ak chceme pripraviť knedle, vo veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, bylinky a soľ. Zmiešame mlieko a vajcia a potom ich vmiešame do múky, kým sa nepremiešajú. Zmes odložíme na 10 minút.
- Keď je hovädzie mäso mäkké, odokryjeme polievku a priamo do vývaru pridáme lyžice knedľového cesta. Necháme knedličky variť 10 až 15 minút. Po 10 minútach ich opatrne obrátime a varíme ďalších 5 až 10 minút.
- Guláš ihneď podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou alebo rozmarínom.
TIP: Bylinkové knedle možno urobiť ľubovoľne veľké – mini knedličky alebo tradičné veľké. Sú lahodné a roztápajú sa v ústach.

Recept na kovbojské dusené hovädzie mäso
Výdatná kombinácia fazule, hovädzieho mäsa a paradajok zasýti každý hlad.
Suroviny na kovbojské dusené hovädzie mäso: 1 kg hovädzej roštenky (nakrájanej na kúsky) 1 plechovka fazule 2 konzervy krájaných paradajok 2 zelené papriky (nakrájané) 1 cibuľa (nakrájaná) 2 lyžice rastlinného oleja 1 plechovka hovädzieho vývaru 3 šálky zemiakov (nakrájaných na kocky) soľ a korenie podľa chuti |
Postup na kovbojské dusené hovädzie mäso
- Fazuľu premyjeme vodou a necháme odkvapkať.
- Nakrájané hovädzie mäso osolíme a posypeme korením.
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejeme 1 lyžicu oleja, kým nie je horúci. Opečieme 1/3 hovädzieho mäsa a vyberieme ho z hrnca. Opakujeme dvakrát so zvyšným olejom a hovädzím mäsom, pričom podľa potreby pridáme ďalší olej (ak má niekto veľký hrniec, môže opiecť všetko mäso naraz).
- Hrniec očistíme papierovo utierkou. Na oleji opečieme nakrájanú cibuľu a vrátime doňho mäso.
- Do hrnca pridáme fazuľu, paradajky, papriku a hovädzí vývar. Privedieme do varu. Znížime teplotu, pevne zakryjeme a varíme 1 až 2 a 1/2 hodiny, alebo kým hovädzie mäso nezmäkne.
- Ku koncu varenia vmiešame zemiaky a privedieme do varu. Znížime teplotu a pokračujeme vo varení 5 až 7 minút alebo kým zemiaky nezmäknú, občas premiešame.
- Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
TIP: Ak zvýši hovädzie mäso, uvaríme ho a vývar z neho použijeme na chutnú francúzsku cibuľovú polievku.
Najlepšie prílohy k dusenému hovädziemu
K dusenému hovädziemu môžete servírovať celý rad príloh. V závislosti od toho, či si ho pripravíme hustejšie alebo viac polievkové. Medzi najobľúbenejšie prílohy patria:
- Múčne tortily
- Domáce cestoviny
- Knedličky
- Ryža (ak si pripravíte dusené hovädzie hustejšie)
Ak chceme mať dusené hovädzie v diétnejšej verzii môžete ho jesť aj celkom bez prílohy. Zemiaky a ďalšia zelenina obsiahnutá v dusenom hovädzom sú pre mnohých celkom postačujúce.

Výživové hodnoty hovädzieho mäsa
Mäso je základom ľudskej výživy už najmenej dva milióny rokov. V skutočnosti výskumy naznačili, že bez mäsa by sa u prvých ľudí pravdepodobne nevyvinula veľkosť a zložitosť mozgu.
V súčasnosti mäso naďalej zohráva dôležitú úlohu v našej strave, pretože nám poskytuje esenciálne aminokyseliny a mastné kyseliny, ako aj množstvo mikroživín, ktoré sú dôležité pre udržanie optimálneho zdravia.
Niekoľko dôvodov, prečo zaradiť hovädzie mäso do jedálnička:
Bohaté na vitamíny skupiny B – červené mäso je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre mnohé funkcie nášho tela. Vitamín B12 je nevyhnutný pre správne fungovanie takmer každého systému v našom tele a nedostatok tejto živiny zohráva úlohu pri starnutí, rakovine, neurologických poruchách a kardiovaskulárnych ochoreniach.
Zdroj bielkovín – červené aj biele mäso obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny (bielkoviny, ktoré sú stavebnými prvkami života), vďaka čomu je mäso kompletným zdrojom bielkovín. Keďže ľudia nie sú schopní tieto esenciálne aminokyseliny prirodzene produkovať, musíme ich prijímať prostredníctvom stravy. Potrebujeme bielkoviny na rast, údržbu a obnovu nášho tela a mäso je ich skvelým zdrojom.
Zdravé tuky a kardiovaskulárne zdravie – tuky sú dôležitou makroživinou a sú nevyhnutné na udržanie optimálneho zdravia. Dlhé roky sa však z tuku robil nepriateľ, kvôli obavám z cholesterolu a súvislosti so srdcovými chorobami.
Výskum ukázal, že cholesterolové častice pochádzajúce z tukov nezvyšujú riziko srdcových ochorení. V skutočnosti štúdie ukázali, že prírodné nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v hovädzom mäse, môžu v skutočnosti znížiť riziko srdcových ochorení znížením LDL cholesterolu (zlého) a zlepšením pomeru HDL (dobrého) cholesterolu.
Hovädzie mäso poskytuje štyri základné vitamíny – niacín, riboflavín, vitamíny B6 a B12 – ktoré pomáhajú znižovať únavu a vyčerpanie.
Hovädzie mäso je bohatým zdrojom zinku, ktorý podporuje normálny stav vlasov, nechtov a pokožky
Zinok tiež podporuje normálne kognitívne funkcie, plodnosť a reprodukciu a prispieva k udržaniu normálnej hladiny testosterónu v krvi.
Je zdrojom železa, ktoré pomáha fungovať imunitnému systému. Zároveň napomáha predchádzať vzniku anémie z nedostatku železa.

Druhy hovädzieho mäsa
Hovädzie mäso je obľúbenou ingredienciou v takmer každej svetovej kuchyni. Hovädzie mäso sa dá využiť na každú príležitosť, od prvotriedneho argentínskeho asada až po hamburgery.
Naučte sa rozlišovať medzi jednotlivými kusmi a druhmi hovädzieho mäsa, aby ste si mohli v mäsiarstve vybrať ten správny kúsok vhodný do vášho receptu a hosťom ponúknuť dokonale pripravené hovädzie mäso.
Hovädzie je rozdelené na niekoľko oblastí, ktoré sa nazývajú primárne rezy. Z nich sa prvotné kusy delia na čiastkové pre stravovacie zariadenia a potom sa môžu ďalej rozdeliť na porciované kusy pre maloobchod.

Oblasť pliec a krku
Vzhľadom na vysoký obsah spojivového tkaniva a tuku je oblasť pliec a krku tvrdá, ale zároveň aromatická. Na zmäkčenie mäsa sa preto hodia metódy pomalej tepelnej úpravy.
Typy porciovaných častí, ktoré môžete z tejto časti pripraviť sú mleté mäso (napr. na hamburgery), krátke rebrá, jemné medailóniky, steak z pleca a dusené mäso.
Rebrá
Prvotné rebro tvorí horná časť strednej časti rebier, konkrétne šieste až dvanáste rebro kravy. Rebrá sa vyznačujú bohatou a šťavnatou chuťou, patria k najjemnejším kusom hovädzieho mäsa a dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby.
Obľúbené porciované rebrá sú rebierkový steak, rebierka, rebierkový filet, hovädzí steak, zadné rebrá, krátke rebrá. Hovädzie rebrá možno údiť, piecť, dusiť aj grilovať.
Sviečková
Táto časť hovädzieho mäsa sa získava z oblasti bedier. Ide o veľmi málo používaný sval, vďaka čomu je toto mäso z kravy najjemnejšie. Bežne sa táto časť označuje ako sviečková. Vďaka svojej krehkosti sa považuje za jednu z najžiadanejších a najdrahších kusov hovädzieho mäsa. Často sa používa na prípravu steaku alebo tradičnej sviečkovej na smotane.
Hovädzie kusy zo stehna sa pri tepelnej úprave rýchlo vysušujú, preto sa zvyčajne najlepšie hodia na rýchlu tepelnú úpravu, aby sa zachovala ich cenná chuť – napríklad grilovanie, vyprážanie alebo pečenie na panvici.
Hovädzie zadné
Okrúhla zadná časť hovädzieho mäsa predstavuje je lacný a chudý kus. Nachádza sa v blízkosti zadných stehien kravy a zvyčajne ide o tvrdý kus hovädzieho mäsa. Vzhľadom na chudosť tejto časti mäsa sa vyžaduje tepelná úprava na vysokej teplote alebo pomalé varenie napríklad v baraňom guláši. Najrozšírenejším typom mäsa z tejto časti je roštenka.
Bok
Táto oblasť nemá kosti a napriek svojej tvrdosti je veľmi chutná. V minulosti to bol zvyčajne najlacnejší kus hovädzieho. Keďže sa v poslednom čase zvýšil dopyt po chudom mäse, zvýšila sa jeho popularita a cena. Táto časť sa najlepšie pripravuje na grile pri vysokej teplote.
Bôčik
Základný kus bôčika pozostáva z hovädzích pŕs. Keďže bôčik pochádza z dobre opracovaného svalu kravy, je vhodné ho marinovať a variť pomaly, aby sa dosiahla jeho rozplývajúca sa konzistencia a bohatá hovädzia chuť, vďaka ktorej je tak obľúbený na grilovanie.
Tiež je rozšírené jeho spracovanie ako údený bôčik. Pri pomalom varení dávajte pozor – pri bôčiku je medzi šťavnatosťou a suchosťou veľmi malá hranica. Preto tento kus mäsa pred pomalým varením vždy naklepať a marinovať, aby zmäkol.
Stehno
Stehno je pravdepodobne najtvrdší a najlacnejší kus hovädzieho mäsa. Tento kus hovädzieho mäsa sa nachádza pred bôčikom na predlaktí kravy a vyznačuje sa šľachovitou a suchosťou. Hodí sa najmä na prípravu hovädzieho vývaru alebo chudého mletého hovädzieho mäsa.
Kvôli svojej suchej povahe sa najlepšie varí dlhý čas vo vlhkom teple. Stehno sa najčastejšie pripravuje ako obľúbené milánska špecialita Osso Buco.
Hovädzie mäso poskytuje nepočetne veľa možností prípravy, či sa už rozhodnete pre jeho prípravu dusením, pomalým varením, grilovaním; pripravíte z neho základ pre hamburgery alebo šťavnaté steaky, vždy vsaďte na kvalitu mäsa, ktorá je dôležitá pre vyčarenie skutočného kulinárskeho zážitku.
Publikované: 16. 05. 2023, Aktualizované: 15. 07. 2025