
Túto vynikajúcu kombináciu chutí sme objavili celkom náhodou. Polievka na štýl, čo máme radi a čo dom dal. Je naozaj výborná a veľmi vhodná na jesenné obdobie, keďže vďaka štipľavému curry aj trošku zahreje. Veríme, že vám bude chutiť.
Obsah článku
Táto polievka z červenej šošovice a mrkvy je jednoduchá a chutná bezlaktózová polievka, ktorá je ideálna na chladný deň. Je neuveriteľne jednoduchá na prípravu, pripravuje sa zo surovín, ktoré už pravdepodobne máte v špajze, a hotová je len za 30 minút.
Recept na mrkvovo-šošovicovú polievku
Mrkvovo-šošovicová polievka je neuveriteľne krémová a vďaka šošovici obsahuje veľa bielkovín. Je vhodná aj do mrazničky. Perfektná v kombinácii s výdatným celozrnným chlebom, ale aj sama o sebe je plnohodnotným jedlom.
Ingrediencie na mrkvovo-šošovicovú polievku: 600 g mrky 100 g červenej šošovice 1 malá konzerva kokosového mlieka (165 ml) 1 lyžica celej rasce 1 lyžička curry pasty 1 veľká lyžica masla 800 ml až 1 liter zeleninového bujónu (podľa toho aký hustý krém máte radi) korenie, prípadne aj soľ na dochutenie |
Postup na mrkvovo-šošovicovú polievku
- Pripravíme veľkú panvicu, na ktorej nasucho opražíme kmín. Asi 2 minúty, kým pustí arómu. Pridáme lyžicu masla a curry pastu. Zmes rozmiešame a pridáme očistenú mrkvu nakrájanú na cca 1 cm kolieska.
- Pražíme asi 5 minút za občasného miešania, aby sa nám mrkva nepripálila. Potom pridáme šošovicu, ktorú si predtým prepláchneme v sitku a kokosové mlieko.
- Necháme zovrieť a prelejeme do hrnca do ktorého prilejeme bujón. Množstvo podľa chuti. My máme radi hustejšiu polievku, tak sme pridali 800 ml. Varíme kým mrkva a šošovica nezmäknú a nakoniec rozmixujeme tyčovým mixérom na krém.
- Nakoniec dochutíme čiernym korením, soľou a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Marocká mrkvovo-šošovicová polievka – recept
Marocká mrkvová polievka z červenej šošovice je ďalším výborným receptom na bezmäsité jedlo plné chuti. Červenú šošovicu a mrkvu dopĺňa rasca, kurkuma, koriander, paprika a škorica, ktoré vytvárajú krémovú a sýtu polievku.
Ingrediencie na marockú mrkvovo-šošovicovú polievku: 2 lyžice olivového oleja 1/2 stredne veľkej cibule nakrájanej nadrobno 3 strúčiky cesnaku, mleté 2 šálky nakrájanej mrkvy alebo asi 4 stredne veľké mrkvy, ošúpané a nakrájané 1 lyžička rasce 1 lyžička kurkumy 2 lyžičky koriandra 1/2 lyžičky papriky 1/4 lyžičky škorice 2 šálky červenej šošovice, prepláchnutej 1 plechovka nakrájaných paradajok 4 šálky zeleninového vývaru soľ a korenie podľa chuti Príloha: koriander alebo petržlenová vňať klíny citróna rozdrvená červená paprika |
Postup na marockú mrkvovo-šošovicovú polievku
- Vo veľkom hrnci na miernom ohni si zohrejme 2 lyžice olivového oleja.
- Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a opekáme približne 2 minúty, kým nezmäknú.
- Prisypeme koreniny (napr. mletý koriander, rímsku rascu, kurkumu, zázvor, prípadne štipku škorice) a opekáme asi 4 minúty, aby sa uvoľnilo ich aróma.
- Pridáme nakrájanú mrkvu a restujeme ju, kým nezmäkne – približne 10 minút.
- Do hrnca nalejeme zeleninový vývar, pridáme nakrájané paradajky z konzervy a prepláchnutú červenú šošovicu. Všetko dôkladne premiešame.
- Dusíme na miernom ohni asi 20 minút, kým šošovica úplne nezmäkne a chute sa prepoja.
- Polievku môžeme podávať tak, ako je – s kúskami zeleniny a šošovice – alebo ju čiastočne rozmixujeme pomocou ponorného mixéra (prípadne klasického mixéra), aby sme dosiahli krémovejšiu konzistenciu. Polovicu môžeme nechať nerozmixovanú pre bohatšiu štruktúru.
- Na záver polievku dochutíme čerstvým nasekaným koriandrom, drveným červeným korením a čerstvou citrónovou šťavou podľa chuti.
Namiesto zeleninového vývaru sa dá použiť kurací vývar. Ak chce niekto trochu hustejšiu polievku, po uvarení cibule, cesnaku a mrkvy pridá 2-3 lyžice paradajkového pretlaku.
Medzi ďalšie vhodné prísady patrí quinoa alebo kuskus, cícer, grilované kuracie mäso, maslová tekvica alebo cuketa.
Recept na mrkvovo-šošovicovú polievku so zázvorom
Pre toto existujú polievky. Je to dušu posilňujúca, jednoduchá polievka, ktorá využíva základné suroviny, je lacná a zdravá. Víťazstvo na všetkých frontoch.
Ingrediencie na mrkvovo-šošovicovú polievku so zázvorom: 3 lyžice olivového oleja 2 hnedé cibule nakrájané na kocky 6 šálok olúpanej a nahrubo nakrájanej mrkvy (asi 750 g) 3 lyžice nahrubo nasekaného zázvoru 1 lyžica garam masaly (v závislosti od sily vašej zmesi korenia môžete pridať viac) 1 lyžica čerstvo pomletých semienok rasce ½ lyžice kurkumy 250 g červenej delenej šošovice 1,5 litra zeleninového vývaru (stačí z kocky) vločky morskej soli na dochutenie 1 a ½ šálky jogurtu gréckeho typu listy koriandra, na podávanie |
Postup na mrkvovo-šošovicovú polievku so zázvorom
- Do veľkého hrnca pridáme olivový olej, hnedú cibuľu a nakrájanú mrkvu. Za pravidelného miešania varíme 5 minút alebo dovtedy, kým cibuľa úplne nezmäkne a nezačne voňať.
- Pridáme zázvor a korenie a varíme, kým sa nerozvonia. Pridáme šošovicu a zeleninový vývar a varíme 20-25 minút alebo kým šošovica nezmäkne a mrkva sa nerozvarí.
- Všetko v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérom a potom vmiešame jogurt. Ak má niekto pocit, že je polievka príliš hustá, môže ju rozmiešať ešte s trochou vývaru. Ak pridáva ďalšiu tekutinu, nechá polievku chvíľu prehriať.
Prečo pripraviť mrkvovo-šošovicovú polievku
Táto polievka je bezlepková a plná bielkovín. Ponúka vám poriadnu dávku vitamínov z mrkvy, špenátu, korenia a šošovice. Ak ste milovníkom vegánskej stravy, vyskúšajte vegánsku krémovú mrkvovú polievku, alebo francúzsku cibuľovú polievku, ktoré určite potešia vaše chuťové poháriky.
Dobre sa mrazí. Urobte si z nej veľkú dávku a polovicu si nechajte na neskôr. Rozdeľte si ju na porcie, aby ste ju mohli vytiahnuť, keď budete potrebovať zdravý obed.
Tip pred zmrazením: nechajte polievku vychladnúť na izbovú teplotu, potom ju vložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte v mrazničke až 3 mesiace. Keď ste pripravení na konzumáciu, nechajte polievku cez noc rozmraziť v chladničke. Potom, keď ste pripravení ju zjesť, zohrejte ju na sporáku na miernom ohni, kým sa neprehreje.
Musí byť šošovica namočená?
Nie. V skutočnosti to pri tomto recepte neodporúčame. Červená šošovica sa varí veľmi ľahko a na rozdiel od iných strukovín si vo všeobecnosti nevyžaduje namáčanie.
Môžete ju prepláchnuť v jemnom cedidle, aby ste odstránili všetky kúsky, ktoré tam nepatria, ale nenechávajte ju namočenú.
Keď ju pridávate do polievky, chcete ju mať v pôvodnom stave, aby ju zeleninový vývar uvaril a prenikli do nej chute.

Skladovanie a mrazenie
Táto polievka z mrkvy a šošovice vydrží vo vzduchotesnej nádobe v chladničke približne 5 dní.
Pre všetkých, ktorí si radi pripravujú jedlo vopred, sa táto polievka dá aj zamraziť. Či už v chladničke alebo v mrazničke, pred preložením do vzduchotesnej nádoby ju nechajte úplne vychladnúť.
Táto polievka vydrží v mrazničke približne 1 mesiac. Nechajte ju cez noc rozmraziť v chladničke a potom ju zohrejte na sporáku. Nezabudnite si v nádobe nechať miesto na rozšírenie.
Tipy na úspech
Nechcete, aby sa šošovica uvarila príliš rýchlo, preto sa uistite, že ju varíte na veľmi nízkej teplote a hrniec je prikrytý.
Polievku neprekladajte do mixéra, kým sa zo šošovice nevstrebe všetka tekutina a kým nie je úplne mäkká. Množstvo soli, ktoré budete potrebovať, závisí od slanosti vášho vývaru.
Návrhy na servírovanie
Túto polievku odporúčame podávať s výdatným chlebom a čerstvou petržlenovou vňaťou na vrchu. Je ideálna ako samostatné plnohodnotné jedlo, pretože má vysoký obsah bielkovín, ale je výborná aj s prílohou v podobe šalátu.

Tipy a variácie
Do polievky môžeme pridať ďalšie bielkoviny pridaním cíceru alebo bielej fazule. Je možné vychutnať si v tejto polievke zeleninu navyše. Vyskúšať sa dá karfiol, jalapeños na okorenenie, zemiaky alebo sladké zemiaky.
Prílohy sú vždy skvelým spôsobom, ako posunúť polievku na vyššiu úroveň. K tejto šošovicovej polievke sa hodia ozdoby ako grécky syr feta, čerstvý koriander a petržlen, grécky alebo obyčajný jogurt, ktorý sa do polievky zamieša, aby bola hustejšia a krémovejšia.
Tí, ktorí chcú do polievky pridať mäso, môžu do nej pridať klobásu, kuracie mäso nakrájané na kocky, mleté bravčové mäso alebo aj chrumkavú slaninu.
Červená šošovica je v tejto polievke výborná, pretože sa rozpadá a je mäkká. Ak máte po ruke hnedú alebo zelenú šošovicu, môžete ju vymeniť alebo použiť polovicu červenej a polovicu hnedej alebo zelenej. Niektorí ľudia uprednostňujú textúru zelenej alebo hnedej – takže je to len na vás.

Publikované: 09. 11. 2023, Aktualizované: 11. 06. 2025