Recepty

Zemiakovo-syrové krokety – recept

Recept, ktorý je hotový za 85 minút a a nasýti až 4 osoby.

Ingrediencie

  • 2 veľké vajcia
  • 300 g varených zemiakov (pečených alebo varených) vychladených
  • 2 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 30 g nesoleného masla, rozpusteného
  • 3 lyžičky nadrobno nakrájanej čerstvej pažítky
  • 2 lyžičky mletej čerstvej petržlenovej vňate
  • štipka strúhaného muškátového orieška
  • štipka kajenského korenia
  • 1 lyžička soli, podľa potreby viac
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • 85 g gorgonzoly nakrájanej na kocky s priemerom 1 cm
  • 75 g strúhanky talianskeho typu
  • Rastlinný olej na vyprážanie

Postup

  1. V stredne veľkej miske vyšľahajte 1 vajce. Zemiaky roztlačte alebo pretlačte cez strúhadlo do misy.
    Pridáme parmezán, maslo, pažítku, petržlenovú vňať, muškátový oriešok, kajenské korenie, soľ a čierne korenie podľa chuti. Jemne premiešajte gumovou stierkou, kým sa rovnomerne nespoja.
  2. Pomocou rúk vytvarujte zo zemiakovej zmesi ovály o niečo menšie ako veľkosť vajíčka a potom ich mierne sploštite. Do stredu oválu vtlačte kocku gorgonzoly a syr obalte zemiakovou zmesou kým sa nevytvorí hladká guľa v tvare vajíčka. Pokračujte, kým nespotrebujete všetku zemiakovú zmes.
  3. V plytkej miske rozšľahajte zvyšné vajce. Do ďalšej plytkej misky dajte strúhanku. Kroketu obaľte vo vajíčku, kým sa neobalí celá, potom v strúhanke a položte ju na čistý tanier. Opakujte s ostatnými kroketami. Vložíme do chladničky aspoň na hodinu.
  4. Do panvice dnom nalejte toľko rastlinného oleja, aby dosiahol hĺbku 1 cm. Olej rozohrejte na strednom ohni a krokety smažte a otáčajte, kým nezískajú zlatohnedú farbu, približne 4 minúty.
  5. Preložte ich na tanier vystlaný papierovou utierkou a podľa chuti osoľte. Opakujte s ostatnými kroketami.
  6. Krokety naservírujte na tanier a podávajte teplé.

TIP: K zemiakovým kroketám sa hodia rôzne omáčky ako bešamelová omáčka alebo dipy či pomazánky ako baklažánová nátierka.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang