Recept, ktorý je hotový za 85 minút a a nasýti až 4 osoby.
Ingrediencie
- 2 veľké vajcia
- 300 g varených zemiakov (pečených alebo varených) vychladených
- 2 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 30 g nesoleného masla, rozpusteného
- 3 lyžičky nadrobno nakrájanej čerstvej pažítky
- 2 lyžičky mletej čerstvej petržlenovej vňate
- štipka strúhaného muškátového orieška
- štipka kajenského korenia
- 1 lyžička soli, podľa potreby viac
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 85 g gorgonzoly nakrájanej na kocky s priemerom 1 cm
- 75 g strúhanky talianskeho typu
- Rastlinný olej na vyprážanie
Postup
- V stredne veľkej miske vyšľahajte 1 vajce. Zemiaky roztlačte alebo pretlačte cez strúhadlo do misy.
Pridáme parmezán, maslo, pažítku, petržlenovú vňať, muškátový oriešok, kajenské korenie, soľ a čierne korenie podľa chuti. Jemne premiešajte gumovou stierkou, kým sa rovnomerne nespoja. - Pomocou rúk vytvarujte zo zemiakovej zmesi ovály o niečo menšie ako veľkosť vajíčka a potom ich mierne sploštite. Do stredu oválu vtlačte kocku gorgonzoly a syr obalte zemiakovou zmesou kým sa nevytvorí hladká guľa v tvare vajíčka. Pokračujte, kým nespotrebujete všetku zemiakovú zmes.
- V plytkej miske rozšľahajte zvyšné vajce. Do ďalšej plytkej misky dajte strúhanku. Kroketu obaľte vo vajíčku, kým sa neobalí celá, potom v strúhanke a položte ju na čistý tanier. Opakujte s ostatnými kroketami. Vložíme do chladničky aspoň na hodinu.
- Do panvice dnom nalejte toľko rastlinného oleja, aby dosiahol hĺbku 1 cm. Olej rozohrejte na strednom ohni a krokety smažte a otáčajte, kým nezískajú zlatohnedú farbu, približne 4 minúty.
- Preložte ich na tanier vystlaný papierovou utierkou a podľa chuti osoľte. Opakujte s ostatnými kroketami.
- Krokety naservírujte na tanier a podávajte teplé.
TIP: K zemiakovým kroketám sa hodia rôzne omáčky ako bešamelová omáčka alebo dipy či pomazánky ako baklažánová nátierka.