Recepty

Alžírska káva – recept

alzirska-kava-2

Alžírska káva je tradičná severoafrická káva, ktorá sa ochucuje vodou z pomarančových kvetov a zvyčajne sa podáva osladená.

Alžírska káva je druh kávy, ktorý je obľúbený v Alžírsku a ďalších severoafrických krajinách. Zvyčajne sa pripravuje kombináciou čerstvo uvareného espressa alebo silnej kávy s rovnakým podielom vody a cukru.

Zmes sa potom ochutí vodou z pomarančových kvetov a korením, ako je škorica a muškátový oriešok. Alžírska káva je známa svojou silnou, sladkou chuťou a často sa podáva po jedle alebo pri špeciálnych príležitostiach. Niektoré varianty alžírskej kávy obsahujú aj šľahačku na vrchu, aby bola ešte bohatšia.

Ingrediencie na alžírskú kávu

  • 4 lyžičky jemne mletej kávy
  • 750 ml vody
  • 40 ml vaječného koňaku (voliteľné)
  • 1 lyžica vody z pomarančových kvetov
  • Cukor (podľa chuti)

Na prípravu: malá kanvica alebo ibrik (tradičná turecká kanvica na kávu)

Postup na alžírskú kávu

  1. Do malého hrnca alebo ibriku pridajte 750 ml vody a priveďte ju do varu.
  2. Odstavte hrniec z ohňa a pridajte 4 lyžičky jemne mletej kávy. Dobre premiešajte, aby sa spojila.
  3. Vráťte hrniec na oheň a opäť ho priveďte do varu. Hneď ako káva začne peniť a stúpať, odstráňte hrniec z ohňa.
  4. Nechajte kávu niekoľko sekúnd odpočívať, aby sa kávová usadenina usadila na dne hrnca.
  5. Do kávy pridajte 1 polievkovú lyžicu vody z pomarančových kvetov a premiešajte.
  6. Kávu nalejte do malých šálok a dbajte na to, aby ste v hrnci nechali kávovú usadeninu.
  7. Podľa chuti pridajte cukor a miešajte, kým sa nerozpustí.
  8. Na záver môžete zaliať kávu vaječným koňakom, ak chcete, aby bola mierne alkoholická.

TIP: Kávu môžete podávať aj s tradičnými severoafrickými sladkosťami, ako je baklava alebo maamoul, ale aj s tradičnými, ako je bábovka, škoricové osie hniezda, citrónový zákusok, makronky alebo čokoládový banánový chlieb.

Príprava baklavy – recept

Baklava je sladké pečivo z vrstiev filo cesta plnené nasekanými orechmi, ako sú pistácie, vlašské orechy alebo mandle, a sladené sirupom z cukru, medu a citrónovej šťavy. Je to obľúbený dezert v mnohých krajinách Blízkeho východu a Stredomoria vrátane Grécka, Turecka a Libanonu.

Baklava je známa hlavne svojimi vločkovitými vrstvami cesta a chrumkavou orechovou náplňou, ktoré sú spojené lepkavým sirupom. Často sa podáva ako dezert pri zvláštnych príležitostiach a sviatkoch, ale možno si ju vychutnať aj so šálkou čaju či alžírskej kávy.

Ingrediencie na baklavu

  • 1 balenie filo cesta, rozmrazené
  • 1 a 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
  • 1 a 1/2 šálky nasekaných pistácií
  • 1 šálka nesoleného masla, rozpusteného
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1 šálka vody
  • 1/2 šálky medu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 tyčinka škorice
  • 1 čajová lyžička mletej škorice

Postup na baklavu

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. V stredne veľkom hrnci zmiešajte cukor, vodu, med, citrónovú šťavu, škoricu a mletú škoricu. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte 10 minút. Odstráňte škoricovú tyčinku a dajte ju vychladnúť.
  3. V miske zmiešajte nasekané vlašské orechy a pistácie.
  4. Rozpusteným maslom vymažte pekáč.
  5. Rozvaľkajte filo cesto a prikryte ho vlhkou utierkou, aby sa nevysušilo.
  6. Vezmite jeden plát filo cesta a položte ho na dno pripravenej misy na pečenie. Potrite ho rozpusteným maslom.
  7. Zopakujte to s ďalšími 5 až 6 plátmi filo cesta a každú vrstvu potrite rozpusteným maslom.
  8. Vrch filo cesta rovnomerne posypte vrstvou orechovej zmesi.
  9. Postup vrstvenia opakujte so zvyšným filo cestom a orechovou zmesou, pričom každú vrstvu potrite rozpusteným maslom.
  10. Baklavu nakrájajte ostrým nožom na kosoštvorce alebo štvorce.
  11. Pečte 30-35 minút alebo dozlatista.
  12. Vyberte z rúry a horúcu baklavu ihneď prelejte vychladnutým sirupom.
  13. Pred podávaním nechajte baklavu úplne vychladnúť.

Príprava maamoulu – recept

Maamoul je typ tradičného blízko-východného koláčika, ktorý je obľúbený v mnohých krajinách vrátane Libanonu, Sýrie, Palestíny, Jordánska a Iraku. Sušienky sa zvyčajne pripravujú pri špeciálnych príležitostiach, ako je Íd al-Fitr, Veľká noc a Vianoce, a často sa podávajú s čajom či kávou.

Maamoul cookies sa vyrábajú z bohatého maslového cesta podobne ako linecké kolieska, ktoré sa plní buď datľami, alebo zmesou orechov, ako sú vlašské orechy, pistácie a mandle. Z cesta sa potom vytvarujú malé guľôčky, ktoré sa sploštia a ozdobia osobitným vzorom pomocou špeciálnej drevenej formy. Formy na maamoul sa často dedia z generácie na generáciu a môžu mať rôzne tvary a vzory.

Sušienky sa potom pečú dozlatista, vychladnú a niekedy sa posypú práškovým cukrom. Sušienky maamoul majú lahodnú sladkú a orechovú chuť a sú obľúbenou pochúťkou v mnohých domácnostiach na Blízkom východe.

Maamoul je typ tradičného blízko-východného koláčika, ktorý se skvelo hodí ku alžírskej kave.

Ingrediencie na maamoul

  • 2 šálky jemnej krupicovej múky
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 šálka nesoleného masla, rozpusteného a vychladeného
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 1/2 šálky vlažného mlieka
  • 1/4 šálky ružovej vody
  • 1/4 šálky vody z pomarančových kvetov
  • 1 lyžička aktívneho sušeného droždia
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletého mahlabu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky soli
  • Ďatľová pasta alebo nasekané orechy (vlašské orechy, pistácie, mandle)

Postup na maamoul

  1. V miske zmiešajte krupicovú múku, univerzálnu múku, prášok do pečiva, mahlab, škoricu, muškátový oriešok a soľ.
  2. V samostatnej miske zmiešajte rozpustené maslo, práškový cukor, vlažné mlieko, ružovú vodu, vodu z pomarančových kvetov a droždie, kým sa dobre nespoja.
  3. Mokré prísady pridajte k suchým a dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  4. Cesto prikryte a nechajte ho odpočívať aspoň 2 hodiny alebo cez noc v chladničke.
  5. Rúru predhrejte na 180 °C a plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  6. Vezmite malý kúsok cesta a vyvaľkajte ho do guľôčky veľkej asi ako golfová loptička.
  7. Do stredu guľôčky zatlačte palec, aby ste vytvorili malý zárez. Do jamky vložte malé množstvo datľovej hmoty alebo nasekaných orechov a cesto preložte, aby sa plnka uzavrela.
  8. Z cesta vytvarujte okrúhly alebo oválny koláčik a položte ho na pripravený plech.
  9. Pomocou formičky na maamoul vytlačte na vrch každej sušienky ozdobný vzor. Ak nemáte formu, môžete na vytvorenie vzoru použiť hroty vidličky.
  10. Maamoul pečte 20-25 minút, alebo kým nie sú ľahko zlatohnedé.
  11. Vyberte sušienky z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na mriežke.
  12. Ak chcete, pred podávaním posypte sušienky práškovým cukrom.

Vychutnajte si domáci maamoul so šálkou teplého alebo ľadového čaju či alžírskej kávy.

Bezkofeínová alžírska káva – recept

Bezkofeínová alžírska káva je druh kávy, z ktorej bola odstránená väčšina obsahu kofeínu, pričom si stále zachováva výraznú a bohatú chuť.

Proces dekofeinizácie zvyčajne zahŕňa ošetrenie kávových zŕn rozpúšťadlom alebo použitie prírodného procesu na báze vody na extrakciu kofeínu. Týmto procesom sa môže odstrániť až 97 % kofeínu z kávových zŕn, pričom sa zachová chuť a aróma.

Takže hoci káva bez kofeínu zvyčajne obsahuje menej kofeínu ako bežná káva, je dôležité si uvedomiť, že nie je úplne bez kofeínu. Alžírska káva bez kofeínu stále obsahuje stopové množstvo kofeínu, zvyčajne 1 až 5 miligramov na šálku, v závislosti od použitého procesu dekofeinizácie.

Takúto bezkofeínovú kávu si môžete dať napríklad s osviežujúcim citrónovým zákuskom alebo k eskimo rezom.

Bezkofeínová alžírska káva prechádza procesom dekofeinizácie

Ingrediencie na bezkofeínovú alžírskú kávu

  • 1 šálka alžírskej zrnkovej kávy
  • 3,5 l vody
  • 1 lyžica čajových lístkov bez kofeínu

Postup na bezkofeínovú alžírskú kávu

  1. Začnite mletím alžírskej zrnkovej kávy na hrubé mletie. Na dosiahnutie požadovanej konzistencie môžete použiť mlynček na kávu alebo tĺčik.
  2. Vo veľkom hrnci alebo french presse priveďte vodu do varu.
  3. Keď voda zovrie, stiahnite ju z ohňa a pridajte mletú kávu a čajové lístky bez kofeínu. Zmes dobre premiešajte, aby sa káva a čajové lístky úplne spojili.
  4. Zakryte hrniec alebo french press a nechajte zmes lúhovať 4-5 minút.
  5. Po namočení zmes preceďte cez jemné sitko alebo plátno, aby ste odstránili všetky usadeniny.
  6. Bezkofeínovú alžírsku kávu podávajte horúcu s cukrom, mliekom alebo smotanou podľa potreby.

Poznámka: Bezkofeínové čajové lístky pomôžu odstrániť kofeín z kávy, ale môžu tiež dodať konečnému výrobku miernu chuť podobnú čaju. Ak chcete, môžete čajové lístky vynechať a na namáčanie kávových zŕn jednoducho použiť horúcu vodu.

Zaujímavosťou bezkofeínovej alžírskej kávy je, že sa často podáva so sladkou pochúťkou nazývanou „tazart“, čo je druh pečiva plneného mandľami a medom. Táto kombinácia sladkej a horkej chuti vraj vytvára jedinečný chuťový zážitok, ktorý si obľúbili Alžírčania a milovníci tejto kávy na celom svete. Skúsiť to môžete aj s lahodnou medovou tortou.

Recept na tazart

Tazart je jedinečná sladká pochúťka, ktorá je ideálna na každú príležitosť k bezkofeínovej alžírskej káve. Navyše, na tejto kombinácii si pochutia ako dospelí, tak aj ich ratolesti.

Ingrediencie na tazart

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky rastlinného oleja
  • 1/2 šálky vody
  • 1/4 lyžičky soli

Na náplň:

  • 1 šálka mletých mandlí
  • 1/4 šálky medu
  • 1/4 šálky cukru
  • 1/4 šálky vody
  • 1/4 lyžičky škorice

Postup na tazart

  1. Začnite tým, že pripravíte cesto. Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ. V strede urobte jamku a pridajte rastlinný olej a vodu. Miešajte, kým sa nevytvorí cesto.
  2. Cesto hnetieme na ľahko pomúčenej ploche niekoľko minút, kým nie je hladké a pružné. Cesto prikryte a nechajte ho 30 minút odpočívať.
  3. Predhrejte rúru na 190 °C.
  4. Na prípravu náplne zmiešajte mleté mandle, med, cukor, vodu a škoricu v stredne veľkej miske, kým sa dobre nespoja.
  5. Na pomúčenej ploche rozvaľkajte cesto. Pomocou formičky na sušienky alebo noža nakrájajte cesto na malé kolieska alebo štvorčeky.
  6. Do stredu každého kolieska alebo štvorca dajte lyžičkou malé množstvo náplne. Okraje cesta preložte cez náplň a vytvorte trojuholníkový alebo štvorcový tvar. Okraje zovrite, aby sa uzavreli.
  7. Tazarty položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Tazarty pečte 15-20 minút alebo kým nie sú zlatohnedé.
  9. Tazarty vyberte z rúry a nechajte ich na plechu niekoľko minút vychladnúť. Potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.

Tazarty podávajte so šálkou bezkofeínovej, ale aj kofeínovej alžírskej kávy a vychutnajte si ich do posledného sústa.

Zrná alžírskej kávy

Alžírska káva nie je len nápoj, ale aj dôležitá súčasť alžírskej kultúry a pohostinnosti v severnej Afrike. Často sa podáva hosťom na znak priateľstva a je základom spoločenských stretnutí a rôznych osláv. Jej nezameniteľnú chuť si však viete vychutnať nech ste kdekoľvek, hoci aj doma v obývačke. Vyskúšať môžete pripraviť aj domácu ľadovú kávu.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang