Hlavné jedláRecepty

Recept na domáce cestoviny

Výroba čerstvých cestovín je z hľadiska ingrediencií veľmi jednoduchá. Potrebná je len múka a vajcia. To isté platí aj pre vybavenie. Na prípravu poctivých domácich cestovín nie je potrebný ani strojček na cestoviny, stačí niekoľko bežných kuchynských pomôcok a čistá pracovná plocha.


Obsah článku


Recept na pravé talianske cestoviny

Tento jednoduchý recept na domáce čerstvé talianske cestoviny sa môže použiť na prípravu akéhokoľvek štýlu alebo tvaru cestovín. Cestoviny sa môžu použiť ako základ jedál, príloha k mäsu či do polievky – vynikajúca ázijská polievka s cestovinami zaručene poteší všetky chuťové poháriky.

Suroviny na domáce cestoviny

  • 400 g hladkej múky
  • 4 stredne veľké vajcia
  • soľ

Postup na domáce cestoviny

  1. Na pracovnú plochu nasypať múku a urobiť jamku.
  2. Do stredu rozbiť vajcia a pridať štipku soli. Prísady začať spájať vidličkou.
  3. Teraz použiť ruky a premiešať všetku múku s vajíčkami, kým sa úplne nespoja. Na začiatku si možno všimnúť, že cesto je veľmi lepkavé, preto sa použije špachtľa, aby sa pozbieralo cesto, ktoré sa lepí na pracovnú plochu.
  4. Pokračuje sa v miesení približne 10 až 15 minút, ak sa zistí, že cesto je príliš suché, pridá sa niekoľko lyžičiek vody, alebo ak má niekto pocit, že cesto je príliš lepkavé aj po 10 minútach miesenia, pridá sa trochu múky. Vlhkosť a teplota v kuchyni sa môžu líšiť, preto sa cesto priebežne upravuje.
  5. Keď bude cesto hladké a pružné, vytvorí sa guľa a prikryje sa potravinovou fóliou alebo vlhkou kuchynskou utierkou. Nechá sa odpočívať 15 až 20 minút, aby sa vytvorila štruktúra lepku.
  6. Po odležaní cesta sa môže začať so spracovávaním valčekom. Najprv sa cesto trochu sploští rukami a potom sa začne vaľkať.
  7. Na rozvaľkanie cesta je najlepšie jednou rukou stlačiť spodnú časť plátu cesta a druhou rukou viesť valček smerom von. Treba mať na pamäti, že pri stláčaní smerom von je potrebné vyvinúť silný tlak, zatiaľ čo pri návrate valčeka smerom dovnútra musí byť tlak menší.
  8. Pokračuje sa vo valcovaní cesta, kým sa nedosiahne plát požadovanej hrúbky (záleží na tom, aký typ cestovín sa vyrába). Napríklad tagliatelle môžu byť o niečo hrubšie, zatiaľ čo na výrobu plátov na lasagne alebo ravioly je potrebné veľmi tenké rozvaľkané cesto.
Najzábavnejšej časť prípravy domácich cestovín je samotné krájanie.

Recept na domáce cestoviny zo špenátu

Naučiť sa pripraviť špenátové cesto na cestoviny presne tak, ako sa pripravuje v Taliansku nie je žiadna veda. V tomto recepte sú všetky tipy a triky, aby vyšli dokonale. Výroba domácich čerstvých cestovín je veľmi jednoduchá, aj keď niekto nemá strojček na výrobu cestovín.

Do prípravy sa môžu zapojiť aj najmenší, čo je veľmi zábavný spôsob, ako stráviť čas s rodinou. Tieto cestoviny sa výborne hodia ako základ do receptu na cestoviny s kuracím mäsom.

Suroviny na domáce špenátové cestoviny

  • 200 g (1 a ⅓ šálky) hladkej múky
  • 100 g (½ šálky+1 lyžička) krupicovej múky
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 60 g (2 šálky) čerstvého špenátu
  • soľ

Recept na domáce cestoviny zo špenátom

  1. Špenát dôkladne umyť a uvariť vo vode so soľou, kým nie je veľmi mäkký a kašovitý.
  2. Vybrať ho z horúcej vody a vložiť do cedidla, aby sa zbavili prebytočnej vody. Jemne stlačiť lyžicou, kým sa všetka voda nevylúči.
  3. Po odstránení všetkej vody pokračovať v prepasírovaní špenátu cez sitko do misky, čo je potrebné urobiť, kým je špenát ešte horúci, inak to nebude také jednoduché. Špenát sa tiež môže nechať vychladnúť a potom sa vloží do kuchynského robota a mixuje sa, kým sa nezíska hladké pyré.
  4. Preoseje sa múka a krupica a potom sa dajú do kopčeka na pracovnú plochu.
  5. V strede sa urobí jamka a potom sa pridá vajce, špenátové pyré a štipka soli.
  6. Začne sa vypracovávať cesto tak, že ingrediencie sa najprv premiešajú vidličkou, kým sa nespoja.
  7. Teraz sa začne rukami zapracovávať múka a miesiť, pričom sa môže pridať niekoľko lyžičiek vody, ak je to potrebné.
  8. Keď sa dosiahne veľmi hladké a pružné cesto, vytvorí sa guľa a nechá sa odpočívať asi 30 – 40 minút prikrytá vlhkou kuchynskou utierkou, potom sa nakrája na obľúbený typ cestovín a varí v osolenej vode, kým nebudú al dente.
Pridaním vhodnej zeleniny získate zaujímavé farby a chute.

Recept na domáce cestoviny z červenej repy

Naučiť sa, ako si pripraviť žiarivo ružové cesto na domáce cestoviny z červenej repy je prekvapivo jednoduché. Toto cesto je skvelé na prípravu tagliatelle, pappardelle, farfalle a mnohé ďalšie typy cestovín.

Suroviny na domáce cestoviny z červenej repy

  • 200 g červenej repy
  • 350 g múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1 lyžička olivového oleja

Postup na domáce cestoviny z červenej repy

  1. Rúru predhriať na 180 °C.
  2. Červenú repu pokvapkať trochou olivového oleja a posypať trochou soli. Zabaliť ju do alobalu a piecť v rúre na plechu 1 hodinu alebo dovtedy, kým sa do nej nedá ľahko zapichnúť nôž. Odstrániť šupku, nakrájať ju na štvrtiny a nechať vychladnúť. Po vychladnutí vložiť do misy a rozmixovať na hladké pyré pomocou ručného mixéra (môže sa použiť aj kúpená uvarená cvikla).
  3. Do veľkej misy (môže sa to urobiť aj na čistej pracovnej ploche) pridať múku a soľ.
  4. Uprostred urobiť jamku a pridať vajce a pyré z červenej repy. Vajíčko a červenú repu vyšľahať vidličkou a zároveň primiešať múku.
  5. Keď sa cesto začne spájať, začne sa hnietiť rukami na pracovnej ploche 10 minút, pričom sa použije čo najmenej múky navyše.
  6. Cesto sa prekrojí na polovicu, ak sú viditeľné malé vzduchové bublinky, cestoviny sú hotové.
  7. Vytvaruje sa guľa a zakryte sa potravinovou fóliou. Nechá sa odpočívať aspoň 30 minút.
  8. Cestoviny sa pripravia podľa postupu na domáce cestoviny v recepte vyššie.
Domácimi farebnými cestovinami s prílohou vykúzlite dokonalé pohostenie pre rodinu a priateľov.

Obľúbené talianske recepty s domácimi cestovinami

Každý milovník talianskej kuchyne miluje domáce cestoviny, či už sú to bohaté domáce lasagne s hodvábnou krémovou bešamelovou omáčkou. Výborné sú tiež čerstvé domáce cestoviny s brokolicou.

Chuťové poháriky sa potešia aj špagetami Fettucine či s obľúbenou bolonskou omáčkou a receptom na bolonské špagety.

Výborným cestovinovým receptom, ktorý síce nepochádza z Taliansky, ale z východnej Európy, sú fliačky s kapustou alebo šampiňónový stroganov.

Postup krájania domácich cestovín

Postup krájania závisí od toho, aký typ cestovín sa má vyrobiť, či sú to krátke alebo dlhé cestoviny, plnené atď.

Dlhý formát cestovín: Plát cestovín veľmi dobre vysypať múkou z oboch strán. Potom ho preložiť na dve polovice smerom k stredu, preloženie sa opakuje, kým sa nezíska úzky obdĺžnik. Nakrája ho na prúžky v závislosti od toho, čo sa vyrába:

  • 2 mm pre tagliolini
  • 5-6 mm pre tagliatelle
  • 1,5-2 cm pre pappardelle

Farfalle, farfalline: Odreže sa obdĺžnik s rozmermi 4,5 cm x 2,5 cm. Najužšia strana sa nareže zúbkovaným nožom. Zľahka sa navlhčia prsty vodou a potom sa stlačí v strede, aby sa vytvorila mašľa. Výborne sa hodia napríklad do mexického šalátu.

Ravioli: Rozreže sa cesto na dlhé pláty s rozmermi približne 80 × 18 cm. Na jednu polovicu plátu sa dajú malé kopčeky náplne, pričom sa medzi nimi nechá asi 3 cm voľného priestoru. Na vrch sa položí druhá polovica plátu, ktorá zakryje náplň, a prstami sa utesní. Vykrajujú sa ravioly pomocou vykrajovača na sušienky, noža alebo aj pohára na štvorce alebo kruhy.

Tortellini: Nakrájajú sa štvorce s rozmermi 4×4 cm. Do stredu sa vloží náplň. Preloží sa na polovicu, aby sa vytvoril akýsi trojuholník, a potom sa prstami trochu pritlačí v každom rohu. Obtočí sa okolo ukazováka, aby mal tvar prsteňa.

Trofie: tento druh cestovín pochádza z Janova a používa sa najmä na jedenie s pestom. Názov pochádza z janovského dialektu – strufuggiâ – strofinare (taliansky) = trieť (anglicky). Najprv sa urobí malá guľôčka veľkosti hrášku. Potom sa rozotrie medzi dlaňami, ako keď sa umývajú ruky.

Domáce cestoviny si môžete pripraviť aj do zásoby, nechať vysušiť ale zamraziť.

Ako variť čerstvé cestoviny – taliansky spôsob

Jediné odporúčané ingrediencie na varenie cestovín sú voda a soľ. Použije sa veľký hrniec s dostatočným množstvom vody, aby boli cestoviny dobre zakryté. Cestoviny by mali „plávať“ na vode. Ak sa má urýchliť varenie vody, najlepšie je hrniec prikryť a na začiatku nepridávať soľ.

  • Pred varením je lepšie nechať cestoviny 2 až 3 hodiny odpočívať, aby sa nerozpadli hneď, ako sa dotknú vriacej vody.
  • Voda musí zovrieť pred pridaním cestovín, ak sa pridajú skôr je tu riziko, že sa cestoviny rozvaria a rozpadnú.
  • Hneď ako voda začne vrieť, pridajú sa cestoviny a soľ.
  • Hrniec už sa neprikrýva, pretože by mohlo dôjsť k úniku vody alebo k rozvareniu cestovín.
  • Vyhnúť sa treba miešaniu cestovín hrubými pohybmi, pretože by sa mohli polámať. Stačí, ak sa to urobí len raz za čas, aby sa zabránilo zlepeniu, avšak vždy plynulými pohybmi.

Čas varenia závisí od chuti a hrúbky cestovín, al dente sa zvyčajne nechávajú variť 3 – 4 minúty, avšak väčšinou to platí pre tagliatelle alebo dlhý typ cestovín. Iné druhy, ako napríklad orecchiette, môžu potrebovať o niečo dlhší čas varenia.

Ak chce niekto varenie rýchlo zastaviť, stačí do hrnca pridať šálku studenej vody hneď, ako sa stiahne z ohňa. Cestoviny vodou sa nepreplachujú vodou, pretože stratia veľa chuti a štruktúry.

Z akej múky sa spraví najlepšie cesto na domáce cestoviny?

Štruktúra cestovín po uvarení závisí od druhu použitej múky. Zvyčajne sa používa univerzálna hladká múka typu 00, avšak bežne sa používa aj krupica.

Pri použití plnej dávky krupicovej múky budú cestoviny trochu „drsnejšie“ a viac al dente, zatiaľ čo pri použití plnej hladkej múky budú cestoviny trochu mäkšie.

Vyskúšať sa dajú rôzne druhy a kombinácie múky (50:50, 40:50, 30:70 atď.) a vybrať si tú, ktorá najviac vyhovuje. Pre každého môže najlepšie cesto na domáce cestoviny znamenať niečo iné, preto je dobré experimentovať a hľadať to, ktoré bude najviac vyhovovať.

Ako dlho vydržia čerstvé cestoviny?

Domáce cestoviny sa dajú skladovať len jeden až dva dni (odporúča sa skonzumovať ich do 18 hodín).

Ak sa čerstvé cestoviny uchovávajú v chladničke dlhšie ako 18 hodín, začnú absorbovať vodu a oxidovať. Poznávacím znamením je, že cestoviny zmenia farbu na zelenošedú, no budú naďalej chutiť rovnako dobre.

  • Ak chce niekto čerstvé cestoviny uchovávať v chladničke dlhšie, môžu sa vložiť do vzduchotesných plastových vreciek.
  • Použiť sa dajú aj vzduchotesné plastové nádoby, treba sa však uistiť, že je pevne uzavretá alebo že je na nej pevne umiestnené veko.
  • Ak sa majú čerstvé cestoviny zmraziť, položia sa nakrájané cestoviny na 15 minút na plech na pečenie, aby sa mierne vysušili. Potom sa porcie cestovín preložia do vzduchotesných vrecúšok.

Pred vložením do mrazničky treba vytlačiť prebytočný vzduch.

Čerstvé cestoviny sa môžu v mrazničke skladovať až 1 mesiac.

Keď sa majú cestoviny ohriať, jednoducho sa vyberú z vrecka v mrazničke alebo v chladničke a vhodia do osolenej vody, ktorá sa varí.

V 19. storočí sa výroba cestovín rozšírila takmer do celého sveta.

Zdravotné benefity konzumácie domácich cestovín

  1. Hoci sa cestoviny často nesprávne považujú za nezdravé kvôli vysokému obsahu sacharidov, v skutočnosti majú nízky glykemický index. To v podstate znamená, že energiu do mozgu uvoľňujú rovnomerne počas niekoľkých hodín.
  2. Hovorí sa, že je dôležité zjesť každý deň minimálne päť porcií ovocia a zeleniny, hoci niekedy sa môže zdať, že je to v skutočnosti ťažko dosiahnuteľné. Mnohé z cestovinových jedál sa podávajú so zeleninou, napríklad s paradajkami či olivami.
  3. Domáce cestoviny obsahujú bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre rast a vývoj svalov. Bielkoviny napomáhajú metabolizmu a bunkovým procesom v tele, a tiež chránia pred chorobami prostredníctvom optimálnej funkcie imunitného systému.
  4. Cestoviny si vyslúžili povesť kalorických jedál, čo nie je vždy pravdou. Mnohé z cestovinových receptov majú menej ako 600 kalórií na porciu, čo je ideálne na ľahké letné jedlo.

História prípravy domácich cestovín

Hoci legenda tvrdí, že cestoviny do Talianska zaviedol Marco Polo po svojom objavovaní Ďalekého východu koncom 13. storočia, pôvod cestovín možno vystopovať až do 4. storočia pred Kristom. Vtedy sa v etruskej hrobke nachádzala skupina domorodcov, ktorí vyrábali niečo, čo vyzeralo ako cestoviny.

Číňania vyrábali jedlo podobné rezancom už 3000 rokov pred Kristom. Grécka mytológia hovorí, že grécky boh Vulkán vynašiel zariadenie, ktoré vyrábalo nitky z cesta – prvé špagety.

Cestoviny sa do Nového sveta dostali vďaka Angličanom, ktorí ich objavili počas cesty po Taliansku. Kolonisti priniesli do Ameriky anglický zvyk variť rezance aspoň pol hodiny a potom ich zaliať smotanovou omáčkou a syrom.

Thomas Jefferson, tretí prezident Spojených štátov amerických, sa zaslúžil o to, že v roku 1789, keď sa vrátil domov po pôsobení vo funkcii veľvyslanca vo Francúzsku, priniesol do Ameriky prvý stroj na výrobu makarónov.

Prvú priemyselnú továreň na cestoviny v Amerike postavil v roku 1848 v Brooklyne Francúz, ktorý rozprestrel na streche svoje špagety, aby sa sušili na slnku.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang