
Caldo de Pollo, známa aj ako kuracia polievka, je tradičné mexické jedlo, ktoré je obdivované pre svoju bohatú chuť a výživné vlastnosti. Je základom mnohých mexických domácností a obľúbenou voľbou v mexických reštauráciách.
Táto upokojujúca polievka sa pripravuje z kuracieho mäsa, zeleniny a rôznych korenín, čím vzniká chutné a sýte jedlo. Caldo de Pollo, rovnako ako mexická párková polievka Chorizo, sa vyznačuje svojou všestrannosťou. Tradičný recept je veľmi cenený, no polievka sa dá upraviť podľa regionálnych prísad alebo osobných preferencií.
Obsah článku
Mexická polievka Caldo de Pollo – lahodná zmes chutí
Tento recept na kuraciu polievku Caldo de Pollo, je veľmi jednoduchý na prípravu. Polievka je nabitá zdraviu prospešnými látkami. Ideálna na obdobie zimných neduhov akými sú kašeľ, bolesť hrdla či nádcha.
Suroviny na mexickú polievku Caldo de Pollo 2 kg štvrtiek kuracieho stehna 6 litrov vody 2 lyžice pretlačeného cesnaku 2 lyžice soli 1 lyžica sušeného cesnakového prášku 1 kocka kuracieho bujónu 4 veľké mrkvy 4 veľké zemiaky 4 cukety 1 veľká biela cibuľa ½ zväzku čerstvého koriandra |
Postup na mexickú polievku Caldo de Pollo
- Kuracie stehná vložíme do veľkého hrnca a zalejte vodou. Pridáme pretlačený cesnak, soľ a cesnakový prášok.
- Prikryjeme a privedieme k varu. Znížime teplotu a varíme, kým sa kuracie mäso neoddelí od kostí, asi 1 až 2 hodiny.
- Vmiešame kocku kuracieho bujónu a pridáme nakrájanú zeleninu: mrkvu, zemiaky, cuketu a bielu cibuľu.
- Znížime teplotu a varíme, kým zelenina nezmäkne, 45 minút až 1 hodinu.
- Do polievky vmiešame nasekaný koriander. Povaríme ešte 5 minút a podávame.

Caldo de Pollo – základné suroviny
Niektoré varianty Caldo de Pollo zahŕňajú pridanie kukurice, ryže alebo rezancov, aby bola výdatnejšia, alebo nahradenie rôznych druhov zeleniny podľa dostupnosti alebo osobnej chuti. To umožňuje jednotlivcom, aby si klasický pokrm upravili podľa svojich predstáv, čím sa stane jedinečným.
- Kľúčovou zložkou mexickej polievky Caldo de Pollo je kuracie mäso. Na prípravu polievky sa zvyčajne používa celé kurča, ktoré poskytuje biele aj tmavé mäso.
- Kurča sa zvyčajne dusí vo vode spolu s rôznymi druhmi zeleniny, ako sú: mrkva, zeler, zemiaky, cibuľa a paprika. Zelenina dodáva polievke nielen chuť, ale prispieva aj k jej výživovej hodnote.
- Na zvýraznenie chuti sa pridávajú tradičné mexické koreniny – cesnak, rasca, oregano, bobkový list a koriander. Tieto koreniny sa zmiešajú a vytvoria voňavú a chutnú arómu, ktorá naplní kuchyňu počas varenia polievky.
- Na ozvláštnenie možno pridať aj limetkovú šťavu a iné korenie podľa chuti.
- Základom mexickej párkovej polievky Chorizo sú zase klobásky alebo párky, fazuľa, zemiaky a kukurica.
Caldo de Pollo – recept
Caldo de Pollo alebo mexická kuracia polievka je zdravá a chutná polievka. Tento recept obsahuje množstvo zeleniny, vrátane mrkvy, cukety, kukurice, kapusty a zemiakov, vďaka ktorej má polievka bohatú chuť a je plná zdraviu prospešných látok. Je to jednoduchá a výdatná polievka, ktorá vás zahreje zvnútra.
Suroviny na Caldo de Pollo: 12 šálok vody 6 kuracích stehien (s kosťou, bez kože) 4 strúčiky cesnaku (olúpané) 3 bobkové listy 1 lyžica soli 2 stredne veľké zemiaky (nakrájané na osminky) 6 mrazených mini kukuričných klasov 2 stredne veľké cukety (nakrájané na hrubé kúsky) 4 stredne veľké mrkvy (nakrájané na hrubé kolieska) 1/2 malej zelenej kapusty (nakrájanej na osminky) 4 lyžice limetkovej šťavy (šťava z 2 limetiek) 1/4 šálky nasekaného koriandra voliteľné prísady a polevy: biela ryža, pálivá omáčka Tabasco, jalapeňos |
Postup na Caldo de Pollo
- Vo veľkom polievkovom hrnci zmiešame vodu, vykostené kuracie stehná, cesnak, bobkový list a soľ. Privedieme do varu, prikryjeme, znížime teplotu na nízky stupeň a varíme 1 a 1/2 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
- Odstránime všetku penu plávajúcu na vrchu hrnca, ako aj bobkové listy a strúčiky cesnaku. Uvarené kurča preložíme do stredne veľkej misy a odložíme bokom, aby mierne vychladlo.
- Pridáme zemiaky, kukuricu, cuketu, mrkvu a kapustu.
- Polievku privedieme do varu, znížime teplotu na mierny ohrev a pokračujeme vo varení 15 minút, kým všetka zelenina nezmäkne a neuvarí sa.
- Kým sa zelenina varí, vyberieme z kurčaťa kosti a vyhodíme ich. Kuracie mäso rozdrvíme alebo nakrájame na kúsky.
- Keď je zelenina úplne uvarená, pridáme rozdrobené kurča, nasekaný koriander a limetkovú šťavu. Všetko spolu premiešame a ochutnáme. V prípade potreby dochutíme soľou a korením.
- Polievku podávame vo veľkých miskách, pričom dbáme na to, aby každá miska dostala od všetkého trochu. Každú misku doplníme požadovanými prílohami a zmesami, ako sú jalapeňos, biela ryža a niekoľko kvapiek pálivej omáčky Tabasco.

Caldo de Pollo – zdravotné benefity
Okrem lahodnej chuti je polievka Caldo de Pollo cenená aj pre svoje zdravotné výhody.
Polievka je plná dôležitých živín, vitamínov a minerálov. Má nízky obsah tuku a zároveň vysoký obsah bielkovín, takže je skvelou voľbou pre tých, ktorí sa chcú zdravo stravovať.
Predpokladá sa, že kurací vývar má aj protizápalové vlastnosti a podporuje zdravý imunitný systém. Často sa odporúča ako upokojujúci prostriedok, keď cítite únavu alebo, že na vás ide choroba.
Mexická polievka Caldo de Pollo – recept
Tento variant polievky Caldo de Pollo obsahuje ryžu, koriander, kuracie mäso a ďalšiu zeleninu varenú v úžasnom paradajkovom vývare. Ak máte radi chute Mexika, skúste aj mexický šalát s makarónmi.
Suroviny na mexickú polievku Caldo de Pollo
- 8 šálok vody
- 8 kuracích stehien
- 1 lyžica soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané nadrobno)
- 1 lyžica olivového oleja
- ¼ šálky bielej dlhozrnnej ryže
- ½ šálky nakrájanej cibule
- 2 nakrájané rímske paradajky
- 2 mrkvy (nakrájané na plátky)
- 3 zemiaky (nakrájané na štvrtiny)
- 1 zelený zeler (nakrájaný nadrobno)
- ⅓ šálka paradajkovej omáčky
- 1 lyžica nasekaného koriandra
- 1 limetka nakrájaná na plátky na podávanie
- koreninové tortilly a avokádo na podávanie (voliteľné)
Postup na mexickú polievku Caldo de Pollo
- Do veľkého hrnca dáme vodu, kurča, soľ, korenie a strúčiky cesnaku. Prísady privedieme do varu, potom znížime teplotu na strednú a necháme variť 15 minút. Kým sa vývar varí, odoberieme penu, ktorá sa vytvorí na vrchu vody.
- V samostatnej panvici rozohrejeme olej na strednom ohni, pridáme ryžu a za občasného miešania varíme, kým nezhnedne, približne 2 až 3 minúty. Dávame pozor, aby sa nepripálila.
- Pridáme nakrájanú cibuľu a pokračujeme vo varení, kým cibuľa nie je priesvitná, asi 2 minúty.
- Pridáme nakrájané paradajky a varíme ďalšie 3 minúty.
- Do hrnca s kuracím mäsom pridáme ryžovú zmes.
- Do polievky vmiešame mrkvu, zeler a zemiaky a necháme zovrieť. Znížime teplotu. Necháme variť, kým sa zelenina neuvarí, približne 20 až 30 minút.
- Počas posledných 5 minút varenia pridáme paradajkovú omáčku a koriander. Opäť skontrolujeme, či je polievka slaná.
- Polievku naberieme do misiek, pričom do každej porcie vložíme kúsok kuracieho mäsa, a podávame s limetkovými plátkami a teplými kukuričnými tortillami.
- Na vrch polievky môžeme pridať aj plátky avokáda.
Ako podávať Caldo de Pollo
Pri podávaní Caldo de Pollo aj mexickej párkovej polievky Chorizo odporúčame používať veľké misy, pretože všetka zelenina v polievke zaberá veľa miesta. Dbajte na to, aby ste dostali do misky od všetkého trochu, vrátane kukuričného klasu.
Do polievky môžeme pridať pár kvapiek pálivej omáčky Tabasco – úplne premení vývar a dodá mu trochu kyslej pikantnosti.
Tu je niekoľko príloh a zmesí, ktoré sa zvyčajne podávajú s touto polievkou:
- kukuričné tortilly
- biela ryža alebo mexická ryža
- avokádo nakrájané na kocky
- biela alebo žltá cibuľa nakrájaná na kocky
- domáce tortillové čipsy
- nasekaný koriander
- limetková šťava
Recept na párkovú polievku
Táto sýta párkova polievka je fantastická, keď sa niekto potrebuje zahriať počas sychravého dňa. Ak chce mať konzistenciu polievky hustejšiu, časť zemiakov nastrúha na strúhadle na placky.
Mexická polievka s párkom či klobásou a fazuľou sa ozančuje aj „chorizo“. Chorizo je úžasne aromatický a mierne pikantný pokrm. Klobása alebo párok sa jemne dusí v bohatom vývare naplnenom výdatnou a krémovou bielou fazuľou, pikantnými paradajkami opečenými na ohni, pórom a sladkými zemiakmi, a to všetko je hojne posypané niekoľkými aromatickými koreninami.
Suroviny na párkovú polievku
- 200 g čerstvého choriza alebo párkov
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 1 stredne veľká sladká červená paprika (nasekaná)
- 1 plechovka bielej fazule
- 3 strúčiky cesnaku (mleté)
- 1/3 šálky hladkej múky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky korenia
- 1000 ml kuracieho vývaru
- 350 g zemiakov, asi 4 stredne veľké (ošúpané a nakrájané na kocky)
- 3 šálky mrazenej kukurice
- mexický syr Queso Fresco a koriander (volieteľné)
Postup na párkovú polievku
- V hrnci na strednom ohni varíme chorizo alebo párky, asi 4-6 minút. Pomocou štrbinovej lyžice vyberieme chorizo na papierové utierky.
- V druhom hrnci na oleji orestujeme cibuľu asi 5 minút, pridáme cesnak; varíme a miešame 1 minútu.
- Vmiešame múku a korenie; varíme a miešame 3 minúty. Postupne primiešame vývar.
- Pridáme zemiaky, fazuľu a kukuricu; privedieme do varu.
- Znížime teplotu a varíme odkryté, kým zemiaky nezmäknú, 10 až 15 minút.
- Vmiešame chorizo prípadne párky a varíme ešte niekoľko minút.
- V prípade potreby podávame s mexickým syrom a koriandrom.

Ak si niekto deň bez polievky nevie predstaviť a rád skúša nové recepty svetovej kuchyne, môže skúsiť aj ďalšie skvelé recepty:
- Ázijská polievka
- Gazpacho – studená španielska polievka
- Gaštanová polievka
- Arabská kuracia polievka
- Francúzska cibuľová polievka
Či už niekto hľadá výživné jedlo, upokojujúci liek alebo chuť pravej mexickej kuchyne, polievka Caldo de Pollo ani mexická párková polievka vás nikdy nesklamú. Vďaka svojej jednoduchosti, všestrannosti a bohatej chuti je to obľúbené jedlo, ktoré prešlo skúškou času.
Publikované: 22. 02. 2024, Aktualizované: 10. 06. 2025