
V tomto recepte sa fazule dusia s cibuľou, paradajkami, čili práškom, rascou a cesnakom. Rozvoňajú celý dom a čím dlhšie sa varia, tým lepšie chutia.
Ingrediencie
- 500 g sušených fazúľ pinto, opláchnutých
- 4 šálky vody alebo podľa potreby
- 2 plechovky nakrájaných paradajok
- nakladané čili papričky, podľa chuti
- 250 g slaniny, nakrájanej na kocky
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 1 lyžica čili prášku alebo podľa chuti
- 1 lyžica mletého kmínu alebo podľa chuti
- 1 a ½ lyžičky cesnakového prášku alebo podľa chuti
- ½ zväzku čerstvého koriandra, nasekaného
- soľ podľa chuti
Postup
- Vložte fazuľu do veľkého hrnca a nalejte do nej dostatok vody, aby bola aspoň 5 cm nad fazuľou. Nechajte fazuľu namáčať cez noc.
- Fazuľu sceďte, vráťte do hrnca a nalejte do čerstvej vody, aby bola zalaiata; pridajte paradajky, slaninu, cibuľu, čili prášok, rascu a cesnakový prášok.
- Priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a varte 3 hodiny. Občas fazuľu skontrolujte a v prípade potreby pridajte viac vody.
- Do fazule vmiešame koriander a soľ a dusíme, kým fazuľa nezmäkne, ešte asi 1 hodinu.