PečivoRecepty

Írsky špaldový chlieb – recept

irsky-chlieb

Írsky špaldový chlieb so sódou je už po stáročia jednou zo základných írskych potravín a je to najlepší rýchly chlieb. Tento špaldový írsky sóda chlieb je rustikálne vyzerajúci bochník chleba, ktorý sa vyrába bez droždia a jeho príprava je veľmi jednoduchá.


Obsah článku


Od klasického chleba z droždia alebo kvásku sa líši írsky špaldový chlieb okrem času, ktorý potrebujeme na jeho prípravu aj v štruktúre. Kváskový chlieb má peknú mrveničku, vo vnútri sú zachytené veľké vzduchové bubliny a keď ho stlačíte, je pružný.

Írsky špaldový chlieb je kompaktný. To je asi jedna z jeho najzreteľnejších vlastností. Aj keď nemôže konkurovať iným druhom chleba, pokiaľ ide o štruktúru, írsky špaldový chlieb chlieb je tiež mimoriadne chutný. Navyše špalda poskytuje množstvo zdraviu prospešných látok, podobne ako je to pri tradičnom celozrnnom chlebe.

Recept na základný írsky špaldový chlieb

Tento zdravý chlieb sa dá pripraviť len z piatich ingrediencií, bez miesenia a za dvadsať minút. Vďaka svojej jednoduchosti je ideálny aj na prípravu s deťmi. Suroviny sa premiešajú bez toho, aby ste z cesto nejako špeciálne miesili.

Suroviny na írsky špaldový chlieb:

450 g hladkej celozrnnej múky špaldovej
1 lyžička sódy bikarbóny 
1 lyžička trstinového cukru
1 lyžička morskej soli
500 ml kefíru

Postup na írsky špaldový chlieb

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme sódu bikarbónu, cukor, soľ a premiešame.
  3. Do zmesi prilejeme kefír a znova krátko premiešame.
  4. Keď sa hmota spojí, preložíme ju do zapekacej misy alebo formy na biskupský chlieb vyloženej papierom na pečenie.
  5. Pečieme odkryté asi 50 minút.
  6. Po upečení chlieb vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.

TIP: Podávame s chutnými domácimi nátierkami – šošovicovou alebo zelerovou.

Írsky špaldový chlieb je ideálny pre začiatočníkov, ktorí sa zdráhajú pustiť do prípravy chleba.

Recept na írsky špaldový chlieb s hrozienkami

Chlieb zo špaldovej múky z jogurty a sódy je chutnou a výživnou alternatívou tradičného pšeničného chleba. V tomto recepte chuť špaldovej múky dopĺňajú vlašské orechy, ovocie a horkosť piva. Výborne sa hodí na raňajky. Môžete ho natrieť baklažánovou nátierkou.

Suroviny na írsky špaldový chlieb s hrozienkami:

4 šálky špaldovej múky
¼ šálky hnedého cukru
2 lyžičky sódy bikarbóny
1 lyžička soli
½ šálky hrozienok (nahrubo nasekaných)
½ šálky vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
1 pohár obyčajného gréckeho jogurtu
1 pohár piva

Postup na írsky špaldový chlieb s hrozienkami

  1. Nastavíme rošt rúry do strednej polohy. Predhrejeme rúru na 204 °C. Plech na pečenie vyložíme pergamenovým papierom a odložíme ho bokom.
  2. Vo veľkej miske zmiešame múku, hnedý cukor, sódu bikarbónu, soľ, hrozienka a vlašské orechy. Pridáme jogurt a pivo. Miešame, kým sa cesto nespojí do gule.
  3. Ak sa zdá cesto príliš mokré, pridáme po lyžičke viac múky. Cesto by malo byť mierne lepkavé, no ľahko tvarovateľné.
  4. Cesto vyklopíme na dobre pomúčený povrch a asi 1 až 2 minúty ho miesime do hrubej gule. Vytvarujeme ho do tvaru bochníka a potom ho prenesieme na plech.
  5. Bochník posypeme múkou a ostrým nožom urobíme na povrchu štyri diagonálne ryhy.
  6. Pečieme približne 40 až 45 minút, kým bochník po poklepaní neznie duto alebo kým vnútorná teplota 82 °C.
  7. Chlieb necháme 10 minút vychladnúť na plechu, potom ho preložíme na mriežku.

TIP: Vlašské orechy možno nahradiť aj pekanovými orechami. Namiesto hrozienok môžeme experimentovať aj s iným sušeným ovocím. Tradičný írsky chlieb so sódou môže byť pripravený slanší s rascou alebo aj kúskami slaniny.

Ovocie a orechy dodávajú írskemu chlebu zaujímavú chuť a štruktúru.

Írsky chlieb – obohatený recept

Tento recept na írksy chlieb preberá suroviny zo základného receptu, no je obohatený o niekoľko ďalších zložiek, ktoré írsky špaldový chlieb odľahčili a dodali mu o niečo inú, no rovnako orieškovú chuť.

Tá vytvára prekvapujúco dokonalé spojenie s cuketovým prívarkom, čím zároveň dodá tomuto výnimočnému pokrmu požadovanú sýtosť.

Suroviny na írsky chlieb:

1/3 šálky špaldových vločiek
2 šálky špaldovej múky
1 a 1/2 šálky univerzálnej múky
2 lyžice hnedého cukru
2 lyžičky prášku do pečiva
1 a 1/2 lyžičky soli
1 lyžička sódy bikarbóny
1/4 šálky studeného nesoleného masla nakrájaného na kocky
1 šálka bieleho jogurtu
1/4 šálky mlieka (plus ďalšie na potretie)

Postup na írsky chlieb

  1. Rúru predhrejeme na 190 °C a mriežku umiestnime do strednej polohy.
  2. Okrúhlu tortovú formu vymažeme maslom a dno posypeme dvoma lyžicami špaldových vločiek.
  3. V miske zmiešame obe múky, hnedý cukor, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu. Pridáme maslo a končekmi prstov ho vmiešame do múky, kým sa nevytvoria kúsky veľkosti hrášku. V strede urobíme jamku. Prilejeme jogurt a mlieko. Miešame len dovtedy, kým sa suché prísady nezvlhčia.
  4. Cesto vyklopíme na pracovnú plochu. Rukami miesime cesto, kým nie je hladké. Vytvarujeme ho do tvaru chleba s priemerom asi 23 cm a vložíme do pripravenej formy.
  5. Špičkou noža urobíme na celom povrchu chleba krížik hlboký asi 1 cm. Celú plochu potrieme mliekom a posypeme zvyšnými špaldovými vločkami.
  6. Pečieme 45 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu chleba nevyjde čisté.
  7. Odklopíme formu. Pred krájaním necháme 15 minút odstáť na mriežke.
  8. Potrieme maslom a podávame k polievke alebo dusenému mäsu.

Tento chlieb si človeka získa si nielen jednoduchosťou prípravy, orieškovou chuťou, no aj množstvom zdravotných benefitov, ktoré v sebe vďaka špalde ukrýva.

Tipy k receptu na írsky špaldový chlieb

Keď sa kyselina v kefíre zmieša so sódou bikarbónou, vznikne reakcia, ktorá spôsobí vykysnutie chleba. Táto reakcia sa začne okamžite, takže musíte byť rýchli, aby ste cesto zamiešali s minimálnym miesením a potom ho čo najrýchlejšie vložili do rúry.

Tento typ chleba je prirodzene hustejší a ťažší ako kvasnicové chleby. Keďže špaldová múka má nižší obsah lepku, pomáha chlieb trochu odľahčiť. Preto je špaldová múka na tento chlieb najvhodnejšia a neodporúčame ju nahrádzať inou. Navyše špalda má jemnú sladkú orieškovú chuť, ktorú odovzdáva tomuto chlebíku.

💠 Nenahrádzať kefír obyčajným alebo nemliečnym mliekom. Sóda bikarbóna potrebuje kyslosť kefíru, aby mohla reagovať. Výraznou kyslosťou sa tiež vyznačuje jogurtový chlieb, ktorý je obohatený, ako už sám názov naznačuje, o jemnú a kyselkavú chuť bieleho jogurtu. Môžeme ho použiť namiesto kefíru.

💠 Dobrou alternatívou ku kefíru je jogurt, ktorý vďaka probiotickej fermentácii v mliečnom výrobku dodáva komplexnejšiu chuťovú kyslosť. Kyseliny pomáhajú aktivovať sódu bikarbónu a vytvárajú v cestíčku bublinky. Taktiež poskytuje viac krémovosti z tuku v mlieku, vďaka čomu je chlieb jemnejší.

💠 Pridaním piva do zmesi chleba získame úžasnú praženú chuť s mierne horkým nádychom. Na vyváženie tejto horkej chuti sa do zmesi pridá trocha hnedého cukru. Vďaka šumivosti piva, reakcii sódy bikarbóny a kyslosti jogurtu je chlieb ľahký a jemný a zároveň pomáha bochníku kysnúť.

💠 Dá sa experimentovať s tvarom chleba. Pripraviť ho okrúhly, ako jeden dlhý štíhly bochník, vytvarovať menšie bochníčky podobné remeselnému chlebu. Zakaždým tak pripravíme o niečo iný chlieb s tvarom, ktorý sa bude hodiť k rôznym príležitostiam aj jedlám. Írsky špaldový chlieb sa napríklad dokonale hodí ako príloha k fazuli pinto, ku krémovej mrkvovo-šošovicovej polievke či ku kelovým fašírkam so syrom.

Špaldová múka v pečive nie je príliš ťažká a poskytuje mäkké a jemné výrobky.

Prečo zaradiť špaldovú múku do svojho jedálnička?

Špaldová múka, získaná z pšenice Triticum spelta, je výživná alternatíva klasickej pšeničnej múky s jemnou orieškovou a mierne sladkastou chuťou. Je ľahko stráviteľná, má menej kalórií a obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Tu sú hlavné dôvody, prečo sa oplatí siahnuť práve po nej:


✔️ Bohatá na vlákninu – podpora trávenia

Špalda patrí medzi obilniny s najvyšším obsahom vlákniny. Tá pomáha:

  • predchádzať zápche, hnačkám a plynatosti,
  • zmierniť riziko vzniku vredov,
  • podporiť zdravú činnosť čriev.

Navyše, vláknina napomáha aj zníženiu hladiny LDL („zlého“) cholesterolu, čím prispieva k rovnováhe tukov v tele.


✔️ Podpora krvotvorby a lepšieho okysličenia

Vďaka vysokému obsahu železa a medi pomáha špalda zlepšiť tvorbu červených krviniek, čo znamená:

  • lepší krvný obeh,
  • vyššiu hladinu energie,
  • efektívnejší metabolizmus,
  • rýchlejšie hojenie tkanív.

✔️ Zdravé kosti a prevencia osteoporózy

Špalda obsahuje cenné minerály dôležité pre výživu kostí, ktoré podporujú tvorbu kostného tkaniva a pomáhajú predchádzať rednutiu kostí vekom.


✔️ Prírodná pomoc pri cukrovke

Vysoký obsah vlákniny pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi tým, že reguluje uvoľňovanie glukózy a inzulínu. Špalda tak môže:

  • pomôcť zvládať cukrovku,
  • prispieť k prevencii jej vzniku.

✔️ Menej migrén, lepšia nálada

Špalda je zdrojom riboflavínu (vitamín B2), ktorý podľa štúdií zmierňuje výskyt migrén. Už 60 g celozrnného pečiva z tejto múky pokryje viac ako 75 % dennej potreby tohto vitamínu.


✔️ Ochrana srdca a ciev

Niacín obsiahnutý v špalde pomáha znižovať riziko vzniku krvných zrazenín. Pravidelná konzumácia celozrnných výrobkov (aspoň 6-krát týždenne) sa odporúča hlavne ženám po menopauze so zvýšeným krvným tlakom či cholesterolom.


✔️ Prevencia rakoviny prsníka

Výskumy ukazujú, že ženy, ktoré prijímajú vyššie množstvo celozrnnej vlákniny, majú až o 41 % nižšie riziko vzniku rakoviny prsníka v porovnaní s tými, ktoré ju konzumujú najmenej.


Špaldová múka je skvelou voľbou pre každého, kto chce jesť chutne a zároveň zdravo. Hodí sa do pečenia, varenia aj každodennej stravy – a okrem výnimočnej chuti prináša aj mnoho zdravotných benefitov.

Kategorie:

Pečivo | Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang