
Chutný spôsob, ako skombinovať zdravú stravu s gurmánskym zážitkom? Hlivové rizoto je skvelou voľbou pre každého, kto si potrpí na výživnú, no zároveň jednoduchú kuchyňu. Huba Pleurotus ostreatus, známa ako hliva ustricová, nie je len bežnou surovinou – je to výživová hviezda plná vlákniny, bielkovín a antioxidantov, ktorá okrem kulinárskeho zážitku ponúka aj pozitívne účinky na imunitu.
Vďaka jemnej chuti a mäsitej textúre sa hliva dokonale hodí do krémových rizot, kde dokáže nahradiť aj mäso. V nasledujúcom recepte ukážeme, ako pripraviť hlivové rizoto tak, aby vynikla jeho plná chuť a zároveň to bol zdravý, vyvážený obed či večera.
Recept na hlivové rizoto
Tento recept na rizoto z hlivy ustricovej je jednoduchý a chutný. Ak teda niekto hľadá recept na hubové rizoto, určite by mal vyskúšať práve tento! Toto hlivové rizoto je plné chuti, ktorú si zamiluje celá rodina.
Ak chce niekto získať krásne krémové hubové rizoto, mal by použiť Arborio. Ryža Arborio má vyšší obsah škrobu, ktorý pomáha zahusťovať použitú tekutinu a vytvára krémové rizoto. Z tejto ryže sa dá pripraviť aj zaujímavé oranžové rizoto.
Suroviny na hlivové rizoto: 450 g hlivy ustricovej, nakrájanej na plátky 5 šálok kuracieho vývaru 1 šálka vriacej vody 1,5 šálky ryže Arborio 4 lyžice olivového oleja 1 cibuľa, nakrájaná na kocky 1 šálka suchého bieleho vína 3 strúčiky cesnaku, mleté 1 šálka parmezánu, nastrúhaného 1/4 šálky petržlenovej vňate, jemne nasekanej soľ a korenie podľa chuti |
Postup na hlivové rizoto
- Začneme zohrievaním kuracieho vývaru v hrnci. Keď začne vrieť, znížime teplotu na minimum a udržiavame ho teplý.
- Potom do veľkého hrnca na strednom ohni pridáme 2 lyžice olivového oleja a cibuľu nakrájanú na kocky. Cibuľu jemne varíme niekoľko minút, kým nezačne priesvitnieť.
- Potom do hrnca pridáme polovicu pretlačeného cesnaku a ryžu Arborio a premiešame, aby sa ryža obalila cibuľou a olejom.
- Pred pridaním bieleho vína varíme 2 až 3 minúty. Víno premiešame a necháme ho odpariť, kým do ryže pridáme naberačku alebo dve kuracieho vývaru.
- Keď sa vývar takmer vyparí, pokračujeme v pridávaní ďalšej naberačky vývaru a jemne miešame, aby sa ryža rovnomerne varila a neprilepila sa na dno.
- Pokračujeme v tomto postupe, kým ryža nezmäkne a neuvarí sa al dente. Rizoto ochutnáme, aby sme sa uistili, že v ňom nie sú žiadne tvrdé kúsky ryže.
- Horúcu prevarenú vodu máme k dispozícii na naberanie ďalšej tekutiny v prípade potreby nad rámec kuracieho vývaru. Môžeme potrebovať aj dve naberačky navyše, aby sa zabezpečilo krémové hubové rizoto.
- Kým sa rizoto varí, pridáme do panvice na strednom ohni zvyšný olivový olej.
- Potom na panvicu pridáme zvyšný pretlačený cesnak a 30 sekúnd ho opekáme.
- Na panvicu pridáme hlivu ustricovú a jemne varíme, kým hliva nezmäkne a nerozvarí sa.
- Pridáme uvarenú hlivu, nastrúhaný parmezán, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie podľa chuti do ryže na rizoto.
- Jemne premiešame a podávame.
💡 TIP: Hlivové rizoto môžeme podávať tak, ako je, alebo ho ozdobiť ďalším parmezánom a petržlenovou vňaťou.

Recept na hubové rizoto s hlivou
V recepte na toto hubové rizoto sú použité až tri druhy húb – hliva ustricová, huby enoki a šampiňóny portobello. Vďaka svoje intenzívnej a bohatej hubovej chuti je toto rizoto ideálne pre milovníkov húb.
Suroviny na hubové rizoto s hlivou: 80 g nesoleného masla 1 cibuľa nakrájaná nadrobno 1 a 1/4 šálky ryže arborio 7 lyžíc verjuice morská soľ 3 šálky kuracieho vývaru 60 g čerstvo nastrúhaného parmezánu 2 lyžice extra panenského olivového oleja 1 balík hlivy ustricovej 200 g húb enoki 100 g šampiňónov portobello čerstvo nasekaná plochá petržlenová vňať a extra panenský olivový olej (na podávanie) |
Postup na hubové rizoto s hlivou
- Vo veľkom plytkom širokom hrnci rozohrejeme 50 g masla. Pridáme cibuľu a na miernom až strednom ohni ju opečieme dozlatista.
- Keď je cibuľa uvarená, pridáme ryžu a premiešame ju, aby sa pokryla cibuľovou zmesou. Varíme 1-2 minúty a potom zvýšime teplotu na vysokú.
- V strede ryže urobíme jamku a pridáme 100 ml verjuice a pokračujeme v miešaní, kým sa tekutina nevstrebe.
- Osolíme, znížime teplotu na minimum, pridáme naberačku horúceho vývaru a miešame, kým sa nevstrebe. Pokračujeme v pridávaní vývaru po jednej naberačke a miešajte, kým sa každý z nich nevstrebe a kým nespotrebujeme celé množstvo. Keď je ryža uvarená, odstránime panvicu z ohňa a vmiešame nastrúhaný parmezán.
- Vo veľkej plytkej panvici so širokým dnom zohrejeme zvyšné množstvo masla. Keď sa maslo začne sfarbovať a cítiť orieškovú vôňu, pridáme olivový olej a nakrájané huby. Varíme huby, kým nezmäknú a potom pridáme zvyšné množstvo verjuice. Vyberieme z panvice.
- Rizoto podávame na veľkom tanieri, na vrch dáme huby, petržlenovú vňať a pokvapkáme extra panenským olivovým olejom.
Hlivové rizoto býva často v obľube u vegánov. V prípade, že si chcete pripraviť vegánsku verziu, syr nahraďte jeho vegánskou alternatívou, kurací vývar možno nahradiť zeleninovým vývarom, podobne aj ostatné nevyhovujúce suroviny.

Recept na grilované hlivové rizoto
Hubové rizoto sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi v závislosti od toho, aké huby máme a či sa pridávajú hneď na začiatku varenia alebo až na konci, ako sa to robí v tomto recepte. Inšpirácia na tento recept pochádza z Japonska, kde sa huby pripravujú úplne nasucho na grile alebo na panvici.
Takýto spôsob prípravy im dodáva skutočne sviežu a orechovú chuť, ktorá je ideálna na to, aby sa zľahka upravili olivovým olejom, soľou a citrónovou šťavou a na záver pred podávaním vmiešali do rizota.
Suroviny na grilované hlivové rizoto: 1 malá cibuľa, olúpaná a nadrobno nakrájaná 2 kúsky zeleru, orezané a nadrobno nakrájané 400 g ryže na rizoto 75 ml vermutu alebo bieleho vína morská soľ čerstvo mleté čierne korenie 4 veľké hrsti hlivy ustricovej, očistené a nakrájané na plátky niekoľko vetvičiek čerstvého estragónu alebo petržlenu, nasekané lístky šťava z 1 citróna 1 lyžička masla 1 malá hrsť parmezánu, čerstvo nastrúhaného (plus navyše na podávanie) extra panenský olivový olej 1,5 litra kuracieho alebo zeleninového vývaru (horúci) 1 hrsť sušených šampiňónov olivový olej |
Postup na grilované hlivové rizoto
- Vývar zohrejeme v hrnci a udržiavame ho na miernom ohni.
- Hlivy vložíme do misky a zalejeme ich len takým množstvom horúceho vývaru, aby boli zakryté. Necháme niekoľko minút odstáť, kým nezmäknú. Potom ich vyberieme z vývaru a nakrájame, pričom si necháme tekutinu z húb.
- Vo veľkej panvici zohrejeme trochu olivového oleja a pridáme cibuľu a zeler. Pomaly ich smažíme aspoň 10 minút, potom zvýšime teplotu a pridáme ryžu. Premiešame ju.
- Vmiešame vermut alebo víno – dodá to krásnu vôňu. Miešame, kým sa tekutina nevsiakne do ryže.
- Teraz prelejeme tekutinu z namáčania hlivy cez sito do panvice a pridáme nakrájané šampiňóny, dobrú štipku soli a prvú naberačku horúceho vývaru. Znížime teplotu na najnižšiu možnú mieru a pridávame po naberačkách vývar, miešame škrob z ryže, aby sa každá naberačka vstrebala, kým pridáme ďalšiu.
- Pokračujeme v pridávaní vývaru, kým ryža nie je mäkká, no nie rozvarená. To bude trvať približne 30 minút.
- Medzitým si rozpálime suchú panvicu a opečieme hlivy, kým nezmäknú. Ak panvica nie je dostatočne veľká, robíme to po častiach. Vložíme ich do misky a pridáme nasekané bylinky, štipku soli a citrónovú šťavu. Všetko spolu premiešame.
- Rizoto ochutnáme a dochutíme, následne odstavíme z ohňa. Vmiešame maslo a parmezán.
- Ak chceme, aby malo rizoto krémovú a mazľavú konzistenciu, môžeme pridať ešte trochu vývaru. Rizoto prikryjeme pokrievkou a necháme ho asi 3 minúty odpočívať.
- Rizoto servírujeme a na vrch nasypeme poriadnu dávku grilovaných húb, posypeme čerstvo nastrúhaným parmezánom a pokvapkáme extra panenským olivovým olejom.
Grilovaná hliva dodáva tomuto rizotu skutočne výnimočnú chuť. Ostáva jemná a zároveň výrazná, so všetkými dobrými mäsovými vlastnosťami, ktorými sú tieto huby známe.
Restovaná hliva ustricová
Príprava húb na mnoho spôsobov je rozšírená najmä v ázijskej kuchyni, no v priebehu rokov si získala popularitu široko-ďaleko. Huby sa hodia sa na rôzne úpravy: pestované, divoké, pečené, grilované či vyprážané.
Stonky aj klobúky hlivy ustricovej sú jedlé. Hliva ustricová rastie na stromoch a v mieste, kde sa trs pripája k stromu, môže byť malý kúsok tvrdšej stonky. Ten sa zvyčajne pred balením húb odstráni. Keďže hliva ustricová rastie skôr na stromoch ako na zemi, nemusí sa pred varením príliš čistiť.
Restovaná hliva sa výborne hodí k uvareným cestovinám s pestom alebo k domácim vaječným rezancom. Môžete ju pridať ku grilovanému syru. Podávame ju na hrubom toaste s mäkkým syrom, napríklad ricottou alebo kozím syrom.
Restovaná hliva sa výborne hodí do hubovej praženice. Podávajte ju tiež ku grilovaným klobásam. Môžete ich použiť na pizzu alebo naplniť nimi calzone. V neposlednom rade ňou ochutíme kuracie mäso opečené na panvici alebo grilované.
Suroviny na restovanú hlivu: 1 kg čerstvej hlivy ustricovej 2 lyžice olivového oleja 1 malá šalotka 1 lyžica jemne nasekaných jemných byliniek (pažítka, petržlenová vňať, estragón) 1 lyžica nesoleného masla 1/2 lyžičky soli 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia vločková soľ, na podávanie (nepovinné) |
Postup na restovanú hlivu
- Opatrne rozoberieme 1 kg hlivy ustricovej na kúsky, pričom menšie hlivy necháme pohromade a väčšie hlivy rozrežeme na polovicu, aby boli všetky približne rovnako veľké.
- Na veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridáme huby a premiešame ich, aby sa obalili v oleji.
- Necháme huby variť za občasného miešania, aby sme podporili zhnednutie, kým nezmenšia svoj objem a nezhnednú, 7 až 8 minút.
- Medzitým nakrájame nadrobno 1 malú šalotku a lístky z jemných byliniek, kým nebudeme mať z každého 1 polievkovú lyžicu.
- Do panvice pridáme šalotku, 1 polievkovú lyžicu nesoleného masla, 1/2 čajovej lyžičky kuchynskej soli a 1/8 čajovej lyžičky čierneho korenia. Za občasného miešania varíme, kým šalotka nezmäkne a huby nezhnednú, 2 až 3 minúty.
- V prípade potreby posypeme bylinkami a vločkovou soľou.
Takto pripravená hliva ustricová sa výborne hodí na hubové rizoto. Časť môžeme zamiešať k ryži počas varenia a časť si nechať na servírovanie na vrch. Pripraviť si restovanú hlivu môžeme aj dopredu, nakoľko v chladničke vo vzduchotesnej nádobe vydrží až 3 dni a použiť ju potom do obľúbených pokrmov.
Druhy hlivy ustricovej
Existuje niekoľko druhov hlivy ustricovej, ale dva najbežnejšie druhy hlivy ustricovej, ktoré nájdete v obchode s potravinami, sú hliva kráľovská (tzv. hliva trúbkovaná) a hliva stromová.
Hliva kráľovská je hrubšia a je skvelou voľbou do vegánskych receptov s hrebenatkami alebo vegánskou slaninou a má jedlú stopku. Hliva ustricová stromová je ideálna na prípravu vegánskeho trahaného „bravčové mäsa“ alebo na vyprážanie.
Má však tvrdšie stonky. Obe sú skvelé na pridávanie do hranolčekov, polievok, šalátov a iných rastlinných receptov, ktoré vďaka nim získajú lepšiu chuť a textúru.
Hliva ustricová v kuchyni
Hliva ustricová pochádza z Európy, Severnej Ameriky a Ázie a voľne rastie už od staroveku. Prvýkrát ich zaznamenal a klasifikoval holandský prírodovedec Nikolaus Joseph Freiherr Von Jacquin v roku 1775 a neskôr ich nemecký mykológ Paul Kummer v roku 1871 preklasifikoval na klasifikáciu, ktorú poznáme v súčasnosti.
Pestovanie druhu hlivy ustricovej (Pleurotus ostreatus) začal na experimentálnej báze v Nemecku Flack v roku 1917 na pňoch stromov a drevených kmeňoch. Technológiu pestovania zdokonalili v USA.
Od 40. rokov 20. storočia sa hliva ustricová začala pestovať aj komerčne a dnes je Čína jedným z najväčších vývozcov pestovanej hlivy ustricovej.
Hliva ustricová má zvyčajne bielu alebo sivastú farbu, mäkkú a mäsitú štruktúru. Má výrazne jemnú a sladkú chuť, ktorá sa opisuje ako chuť morských plodov. Hliva sa zvyčajne konzumuje varená, sušená alebo konzervovaná a je obľúbeným doplnkom rôznych jedál.
Využíva sa do vyprážaných pokrmov, polievok, rizota, nátierok aj omáčok. Výborná je napríklad v podobe hubovej krémovej polievky. Často sa používa aj ako vegetariánska náhrada mäsa. Neodporúča sa konzumovať surová, pretože tepelne neupravená má mierne kovovú chuť.
Hliva ustricová sa dá ľahko dopestovať na rôznych substrátoch, ako sú piliny, slama a iné organické materiály. Môže sa pestovať aj v interiéri na polenách alebo vreciach s pilinami a slamou.

Hliva ustricová v medicíne
Hliva ustricová je rozšírený druh jedlej huby. Huba dostala svoj názov preto, lebo má tvar a farbu podobnú ustrici. Často sa konzumuje ako potravina, ale vďaka svojím zdraviu prospešným látkami sú k dispozícii aj výživové doplnky z hlivy ustricovej.
V niektorých medicínskych systémoch, ako je tradičná čínska medicína, sa hliva ustricová používa na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí.
Hliva ustricová je vynikajúcim zdrojom viacerých vitamínov vrátane niacínu, riboflavínu a kyseliny pantoténovej. Získate z nej aj menšie množstvo kyseliny listovej, vitamínu B6 a tiamínu. Minerálne látky v hlive ustricovej zahŕňajú fosfor, draslík, meď, železo, horčík, zinok, mangán a selén.
Hliva ustricová je navyše nízkokalorická potravina bez tuku. Je tiež dobrým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Okrem toho táto huba obsahuje množstvo zlúčenín, ako sú glukány a polysacharidy, ktoré môžu mať priaznivé účinky na zdravie.
Publikované: 11. 05. 2023, Aktualizované: 07. 06. 2025