Hlavné jedlá

Hlavné jedlo býva kľúčovým jedlom dňa, zvyčajne obed alebo večera. Hlavnému jedlu môže predchádzať predjedlo, po ktorom nasleduje polievka a potom dezert.

Obľúbenými hlavnými jedlami sú rôzne omáčky s knedľou alebo klasické halušky s údenou klobásou a kapustou alebo bryndzou. Existuje aj mnoho druhov mäsa s prílohami. Ak držíte diétu, ako hlavné jedlo je možné pripraviť aj šalát, napríklad s kuracím mäsom, dresingom a krutónmi, ála Caesar.

Hlavným jedlom môže byť aj bezmäsité jedlo, napríklad rôzne zapekané syry, cestoviny so syrovými alebo smotanovými omáčkami alebo aj rôzne strukovinové šaláty.

Pri každom hlavnom jedle je dôležité aj pitie, ktoré možno podporiť rôznymi džúsmi, limonádami alebo aj obyčajnou vodou.

Další kategorie

Jeseter na ražni – recept

Jeseter na ražni je kulinársky zážitok, ktorý sa v rôznych kultúrach po celom svete...

Jarné slané torty

Jarné slané torty sú nádherné kulinárske výtvory, ktoré vystihujú podstatu tohto ročného...

Delená strava – ukážkový jedálniček

Delená strava je spôsob stravovania, ktorý spočíva v rozdelení denného príjmu kalórií na...

Recept na farmárske pošírované vajcia s omáčkou Béarnaise

Farmárske vajíčka s omáčkou Béarnaise sú úžasnou obmenou klasických raňajok. Tento pokrm...

Cuketový prívarok s pošírovaným vajíčkom – recept

Cuketový prívarok s pošírovaným vajíčkom je kulinárske majstrovské dielo, ktoré spája...

Baraní guláš s klobáskou – recept

Baraní guláš s klobásou je vynikajúce jedlo, ktoré spája bohatú chuť jemného baranieho...

Domáca tlačenka – recept

Tlačenka je tradičný výrobok zo zabíjačky, ktorý je obľúbený nielen na Slovensku ale po...

Recept na gratinované zemiaky

Krémová syrová omáčka a jemné zemiaky v tomto klasickom francúzskom jedle spolu vytvárajú...

Cestíčko na obaľovanie – recept

Obaľovanie v cestíčku je obľúbenou metódou prípravy jedál v rôznych prostrediach, od...

Tipy na cestovinové recepty – ryžové aj cukinové “špagety”

Nájdite perfektný recept na cestoviny - jedlo vhodné ako rýchla večera uprostred týždňa,...

Recept na francúzsku omeletu

Francúzsko je známe svojím bohatým kulinárskym dedičstvom a jedným z jedál, ktoré sa stali...

holandska-omacka-2

Holandská omáčka – recept

Holandská omáčka je klasická krémová omáčka, ktorá je ideálna na raňajky alebo neskorú...

Recept na domáce lasagne

Lasagne sú neuveriteľne všestranné jedlo, ktoré sa dá pripraviť zo širokej škály prísad....

Grilovaný baklažán s vegánskou jogurtovou omáčkou – recept

Nastala grilovacia sezóna. Gril dodá všetkému, s čím príde do kontaktu neodolateľný...

Hubová praženica – recept

Miešané vajcia alebo praženica s hubami je rýchle a jednoduché jedlo na raňajky, večeru...

Grilovaný filet z lososa – recept

Losos je mimoriadne obľúbená ryba, ktorá sa dostáva na stoly po celom svete. Losos sa...

Recept na pomaly dusené hovädzie mäso

Hovädzie mäso je mäso z hovädzieho dobytka (Bos taurus). Je zaradené do kategórie červeného...

Hlivové rizoto – recept

Chutný spôsob, ako skombinovať zdravú stravu s gurmánskym zážitkom? Hlivové rizoto je...

Cestoviny s kuracím mäsom – recept

Kuracie cestoviny sú jedným z najobľúbenejších jedál na rodinných stretnutiach pri stole....

Cestoviny Puttanesca – recept

Recepty na cestoviny Puttanesca sa často líšia v závislosti od regiónu. Puttanesca, podobne...

Recept na ružičkový kel obalený v slanine

Jemný ružičkový kel zabalený do slaniny s krémovou omáčkou z modrého syra je dokonalým...

Recept na talianske Antipasto

Tieto mini špízy obsahujú všetko, čo nájdete na tradičnom tanieri antipasto. Tento recept...

Recept na chrumkavé cuketovo-parmezánové hranolky v teplovzušnej fritéze

Vyskúšajte tento recept na cuketu obalenú v chrumkevej panko strúhanke a parmezáne,...

Recept na grilovanú pizzu

Ak ste pizzu ešte nikdy negrilovali, čaká vás zážitok. Postupujte krok za krokom podľa...

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang